Strona 119 z 182 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 181 do 1 190 z 1811

Wątek: Nowości Canona!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luft Zobacz posta
    siedza w wanience z kaczuszka i burza piane - ale nowosci :/
    wiesz jeśli mamy powtarzające sie sytuacje typu:
    D60 --> 10D,
    20D --> 30D,
    to dochodzimy do sytuacji, że przyjemniej poimprowizować niż ekscytować się rzeczywistymi "nowościami"...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    wiesz jeśli mamy powtarzające sie sytuacje typu:
    D60 --> 10D,
    ...
    Akurat w tym wypadku polemizowałbym. Jakkolwiek "na papierze" różnica między tymi puszeczkami jest niewielka to funkcjonalnie dzieli je przepaść (miałem okazję pobawić się obiema). Nie należy też zapominać że 10D miało premierę niemal 5 lat temu, kiedy segment amatorskich DSLR dopiero raczkował.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

no właśnie o to chodzi, że mnie się nie podoba, że już dawno osiągnięte zdobycze techniki są sztucznie blokowane przez względy ekonomiczne.
    W protescie mozemy tego nie kupowac. Ale obawiam sie ze to nic nie da.

Wszystko sie zgadza, zapomiałeś o jednym: za te kilkanaście lat z rzeczonego EOSa 3 będzie pewnie tyle pożytku co dziś z Twojego FDD.
    Fakt.
    Ale drzewiej, sam moglem zadecydowac po ilu latach wyrzuce rzeczone FDD z komputera, gdy nie jest mi juz potrzebne.
    Dzisiaj, Canon zaklada za mnie, ze po max 5 latach moje 5D ma poleciec do kosza.
    Dzisiaj sie w sposob planowy produkje sie tandete. Na etapie projektu zaklada sie ile cos ma wytrzymac i mam wrazenie, ze bardzo precyzyjnie sie to zaklada.
    Psuje sie urzadzenie, i okazuje sie ze uszkodzeniu czy zuzyciu ulegl jakim maly nienaprawialny, niekupowalny pierdzielnik. Srubka, czy zebatka. Calosc wyglada OK, ale calosc leci do kosza.
    Mam przyklady takich usterek w dwoch takich samych urzadzeniach. Nie jestem zwolenniekiem teori spiskowej, ale takie awarie nosza podlug mnie wszelkie znamiona bycia planowymi :-( a nie przypadkowymi.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Fakt.
    Ale drzewiej, sam moglem zadecydowac po ilu latach wyrzuce rzeczone FDD z komputera, gdy nie jest mi juz potrzebne.
    Dzisiaj, Canon zaklada za mnie, ze po max 5 latach moje 5D ma poleciec do kosza.
    Dzisiaj sie w sposob planowy produkje sie tandete. Na etapie projektu zaklada sie ile cos ma wytrzymac i mam wrazenie, ze bardzo precyzyjnie sie to zaklada.
    Psuje sie urzadzenie, i okazuje sie ze uszkodzeniu czy zuzyciu ulegl jakim maly nienaprawialny, niekupowalny pierdzielnik. Srubka, czy zebatka. Calosc wyglada OK, ale calosc leci do kosza.
    Mam przyklady takich usterek w dwoch takich samych urzadzeniach. Nie jestem zwolenniekiem teori spiskowej, ale takie awarie nosza podlug mnie wszelkie znamiona bycia planowymi :-( a nie przypadkowymi.

Marcin
    Częściowo masz rację, a częściowo nie . Podałeś niezbyt dobry przykład. 5D to nie tandeta 8) i spokojnie wystarcza na długo. Nikt nie każe robić 15k zdjęć na miesiąc. Nie wiem też z jakich innych powodów chcesz to 5D wyrzucać, bo co - przestanie dobre zdjęcia robić, obiektywy nie będą pasowac albo karty ?
    Co do FDD to przecież kto Ci broni go używać ? Ja nawet w jednym komputerze jeszcze mam .
    A to że robią tandetę to inna kwestia ale nie mieszałbym tego ze zużyciem tzw.: moralnym - sprzętu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no właśnie o to chodzi, że mnie się nie podoba, że już dawno osiągnięte zdobycze techniki są sztucznie blokowane przez względy ekonomiczne.
    Które to względy wynikają z ludzkiego pędu do kupowania "nowości". Gdyby konsumenci używali rozumu i nie wymieniali starszych modeli na nowe mimo nieistotnych zmian to taka polityka marketingowa przestałaby działać. A że ludzie zawsze chcą "nowego" to sobie wymyślą różne powody aby usprawiedliwić zakup a potem posiadanie nowszego modelu (w psychologii to zjawisko nazywa się wtórną racjonalizacją). Ten starszy okazuje się wtedy nagle kiepski, z wewnętrznym 'fuj' i nie da się nim robić zdjęć. Ludzie zaczynają nagle widzieć rzeczy których nie ma np. jak pojawił się 5D to niektórzy widzieli większą rozpiętość tonalną niż w 20D co oczywiście jest bzdurą i każdy test to wykazuje. Teraz podobne dyskusje toczą się z udziałem 40D i 30D.
    Tak więc wszystko w rękach konsumentów. Trochę więcej wstrzemięźliwości i wszystkim nam będzie lepiej, więcej zostanie w portfelu, będzie mniej odpadów na śmietniku a producenci przestaną nas olewać i wyciągać z nas kasę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta

Marcin
    Masz absolutna racje, ze tak jest. Natomiast problemem jest generalnie
    utrzymanie serwisu i zaplacenie ludziom, ktorzy byliby wystarczajaco
    madrzy, by twoja usterke znalezc i urzadzenie naprawic.
    Wiele firm calkowicie rezygnuje z serwisu i po prostu
    wymienia urzadzenie na nowe gdy sie zepsuje.
    A twoj przyklad jest moze po prostu dowodem obnizania kosztow
    i wyborem jakiejs marnej czesci, bo byla tania. I ona sie pozniej psuje.
    Niekoniecznie spisek...
    Natomiast wkurzaja decyzje marketingowe typu "direct print"
    na aparacie, bo ktos wymyslil, ze dzieki temu sprzeda sie troche
    wiecej drukarek. Ale dlaczego jakby na zlosc nie dadza MLU?
    A wracajac do tematu, to PMA jest za 3 tygodnie i nie ma zadnego
    wiarygodnego i potwierdzonego przecieku. Powoli zaczynam wierzyc,
    ze Canon na PMA nie pokaze nic...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    A wracajac do tematu, to PMA jest za 3 tygodnie i nie ma zadnego
    wiarygodnego i potwierdzonego przecieku. Powoli zaczynam wierzyc,
    ze Canon na PMA nie pokaze nic...
    Podobnie było w zeszłym roku. Trzy tygodnie przed PMA 2007 też nie było żadnych przecieków, wystarczy przejrzeć stare wątki...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Mniej więcej wiadomo co będzie .
    3D z 16 mpx.
    450D z filmikami i LV.
    200/2 IS L
    800/5.6 IS L
    i może jakiś kolejny słoiczek EF-S.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    450D z filmikami i LV.
    Nawet mnie nie strasz Ale Fotofil sie napewno ucieszy
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sandr Zobacz posta
    Podobnie było w zeszłym roku. Trzy tygodnie przed PMA 2007 też nie było żadnych przecieków, wystarczy przejrzeć stare wątki...
    PMA zaczela sie 8 marca. Oficjalna premiera 1D MkIII byla cos kolo
    20 lutego czyli ponad dwa tygodnie wczesniej. W poprzedzajacym
    tygodniu juz sie pojawily dosc mocne przecieki o 10MP i 1.3 cropie.
    W tym roku PMA jest 31 stycznia. Czyli oficjalna premiera powinna
    byc w tym tygodniu. Zaczyna sie wlasnie poniedzialek i my nic nie wiemy....
    Moim zdaniem sa dwa wyjscia - 5D II to 40D z 16MP i jest pokazany
    na PMA. Albo Canon na serio sie przestraszyl Nikona i 5D II jest
    poprawiany - premiera na jesieni. W obu przypadkach beda jeki zawodu...

Strona 119 z 182 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów