Pokaż wyniki od 1 do 10 z 188

Wątek: Kalendarz fotografii na 2008 rok

Mieszany widok

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cos temat ucichl i nic nie wiadomo... Mamy nowy rok... kalendarza nie mamy... (a moze jednak cos ruszylo i przeoczylem) wiec moze robmy przymiarki na 2009. Zlozmy wszystko do kupy (projekt, zdjecia) i niech to pozniej czeka na druk. Wroci sie do tematu we np. we wrzesniu i powinno sie udac.
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrek Zobacz posta
    Cos temat ucichl i nic nie wiadomo... Mamy nowy rok... kalendarza nie mamy... (a moze jednak cos ruszylo i przeoczylem) wiec moze robmy przymiarki na 2009. Zlozmy wszystko do kupy (projekt, zdjecia) i niech to pozniej czeka na druk. Wroci sie do tematu we np. we wrzesniu i powinno sie udac.
    Zapomnij o tym kalendarzu, może skupmy się na kalendarzu, na rok 2015, wtedy jest realna szansa że zdążymy.

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

A tak liczylem, ze powiesze sobie kalendarz na 2008 na scianie. Kurcze sam moglbym sie projektem zajac... w grafice siedze od dawna... Wieczorami czas mam, zeby cos podlubac... Nie pcham sie jednak przed orkiestre... Mam nadzieje, ze na przyszly rok damy rade i w koncu powiesimy cos na scianie. Najlepiej byloby nie odkladac tego tematu na pozniej tylko teraz wszystko przygotowac a potem tylko wydrukowac. Przeciez to sama przyjemnosc stworzyc taki projekt...
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

A tak liczylem, ze powiesze sobie kalendarz na 2008 na scianie. Kurcze sam moglbym sie projektem zajac... w grafice siedze od dawna... Wieczorami czas mam, zeby cos podlubac... Nie pcham sie jednak przed orkiestre... Mam nadzieje, ze na przyszly rok damy rade i w koncu powiesimy cos na scianie. Najlepiej byloby nie odkladac tego tematu na pozniej tylko teraz wszystko przygotowac a potem tylko wydrukowac. Przeciez to sama przyjemnosc stworzyc taki projekt...
    Dobry moment, żeby zacząć myśleć o kalendarzu 2009.
    Może uda się zdążyć?
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

W razie reaktywacji projektu sluze swoja pomoca...
    Ostatnio edytowane przez chyrek ; 06-01-2008 o 01:43
    Łukasz Chyrek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie trzeba było czekać - tutaj nigdy się to nie udało - za dużo "teoretyków". Trzeba było sobie zrobić własny kalendarz - ja tak właśnie zrobiłem.
    I jeszcze trochę rozdałem znajomym.

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Według mnie sprawa umarła z jednego powodu :
    - mało jest ludzi na forum, którzy chcieliby mieć kalendarz z dwunastoma cudzymi zdjęciami i to w pieniądzach po kilkadziesiąt złotych!!!
    Nie przemówią tu do mnie głosy które twierdzą, że będą to najlepsze fotografie idt, itd.
    Sam sobie go odpuściłem właśnie z tego powodu!
    Nie należy sie oszukiwać że robi się zdjęcia najlepsze na forum i dlatego mam jak bardzo wielu z nas BARDZO MAŁE szanse na pokazanie swojego zdjecia w tym kalendarzu!
    Nawet jeśliby chciał ktoś kupić sobie taki kalendarz to tylko 1 sztukę - bo po co kupować kilka, czy kilkanaście? Zapłacić 300 - 400zł i rozdać znajomym żeby co? - zareklamować nasze forum? - pokazać jakie zdjęcia fajowe robią inni?
    Lepiej do lepszej lampy dołożyć tą kasę
    Mam jednak pomysł który pozwala na WYDANIE naszego FORUMOWEGO kalendarza i gwarantuje jego wielkokrotne sprzedanie!
    Pisałem już o tym w zeszłym roku jednak chłodno jakiś zapaleniec to ocenił, że nie da się tak, nie opłacalne itd.
    Jak widzimy jego pomysł też nie był najlepszy

Sprawa wygląda tak.
    Potrzebujemy "elastycznego" projektu kalendarza. Elastycznego w kilku znaczeniach:
    - żeby poszczególny użytkownik mógł powybierać OSOBIŚCIE kolejne zdjęcia na kolejne miesiące (gwarantuje to to, że wybierze i kilka swoich)
    - żeby sam mógł zadecydować czy kalendarz ma być pionowy, poziomy, czarny, biały itp.

Wiem, wiem - zaraz pojawią się głosy że to bez sensu itd (ale pozwólmy tym wszystkim zainteresowanym się wypowiadać i obmyślać metodę. Niech pesymiści najlepiej się nie wypowiadają bo nic to nie wnosi do dyskusii!)

Może i drukowanie poszczególnych stron w drukarni jest bez sensu, ale dlaczego nie można wydrukować naszej "bazy" a do tego "powstawiać" poszczególne wybrane zdjęcia?

Baz może być np. 4 - 1 pionowa czarna, 2 pionowa biała, 3 pozioma itd.
    Na nich będą dni miesięcy, nasze logo itd, itd.

A zdjęcia zgłoszone do kalendarza, mogą być przecież nawet w tysiącach sztuk zrobione normalnie na papierze foto w wybranym przez nas rozmiarze w jakimś "zaprzyjaźnionym" zakładzie foto!
    Który zakład nie zechce cyknąć 1500 zdjęć formaty A4 po preferencyjnej cenie? A każda fotka przecież możę być inna!!
    Do końca np. października każdy kto chce umieszcza foto na forum.
    Każdy ma dostęp do wszystkich zdjęć i na zasadzie wyboru 12 zdjęc do kalendarza wybiera poszczególne z nadesłanych prac.
    Potem widzimy że zdjęcie lecącej F16tki wybrało 80 użytkowników, kota 35 itd, ale jest masa zdjęć które są tylko w jednej lub kilku kopiach.
    Całe takie zamówienie wysyłamy do labu i po kilku dniach mamy spowrotem!
    Pozostaje porozdzielać zdjęcia i połączyć to z wybranymi "bazami" przez użytkowników i wysłać.

Pewnie że nie będzie to kalendarz profesionalny, ale BĘDZIE!

Choć nie wiem czy druk jest dokładniejszy od zwykłego foto dobrej jakości?
    No i zawsze po roku można taki kalendarz przekształcić w normalne bardzo użytkowe fotografie!

Zapraszam wszystkich chcących posiadać kalendarz forumowy z WŁASNYMI zdjęciami do dyskusji!
    Możemy zastanawiać się czy zdjęcia naklejać, wsuwać, czy jeszcze co z nimi robić.
    A moderatorowi proponowałbym już zmiane tytułu dyskusji na "Kalendarz fotografii na 2009 rok"
    Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    KMV10 pochwal się jaką metodą zrobiłeś kalendarz!
    Najlepiej niech wszyscy co zrobili je we własnym zakresie się wypowiedzą. Z kilku takich metod może wyklaruje się jedna!?
    Ostatnio edytowane przez mlody911 ; 08-01-2008 o 12:10 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

cena takiego kalendarza jak piszesz by była zbyt duża, a nakład mały.
    na forum nikona też się mocujemy z kalendarzem drugi rok. W tym roku wyszedł - w nakładzie zdaje się 400 sztuk i jeszcze nie wszystkie się sprzedały. cena 30 zł. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43299 tak on wygląda.
    Brałem udział w jego powstawaniu i powiem wam (co sami wiecie :smile: ) że to ciężka sprawa. W zeszłym roku była specjalna modelkowa sesja zdjęciowa, ale nie znalezlismy sponsorów na druk. Proponowałem wtedy, by wyszedł w formie pdf i każdy by sobuie drukował sam. To też nie przeszło. W tym roku ktos odważny wyłozył kasę i ... nie wiadomo czy nie stracił. Ale bardzo mu dziękujemy
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Coś już napisał Awatar dobert
    Miasto
    NL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mlody911 Zobacz posta
    dlaczego nie można wydrukować naszej "bazy" a do tego "powstawiać" poszczególne wybrane zdjęcia?

Baz może być np. 4 - 1 pionowa czarna, 2 pionowa biała, 3 pozioma itd.
    Na nich będą dni miesięcy, nasze logo itd, itd.
    Nie wiem czy dobrze rozumiem - tym "forumowym" kalendarzem miały by być cztery wersje pustego kalendarza z samymi dniami i logiem? I osobno własne fotki do naklejenia w puste miejsca?

Uprawnienia umieszczania postów