Strona 26 z 36 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 356

Wątek: Canon 30d czy 40d

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn Zobacz posta
    Podepnę się pod temat. Oczywiście mam dylemat co kupić, tzn obecnie mam 300D i chcę zmienić na 30/40D, tylko nie wiem który. Kupować będę na raty. Jestem amatorem ("nie robię" ślubów itp). Tak czytam i czytam wypowiedzi na forum i juz jestem głupi tak mam namieszane, bo i 30D i 40D mi sie podoba. Jak kupię 40D to chyba strasznej głupoty nie zrobię?
    Mialem 300 350 20 30 i teraz mam 40. Jest to najlepszy aparat z wymienionych a 5d tylko obrazem ustepuje.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Hmm też stałem przed takim dylematem...ale myslałem na poczatku o 400D, a później mmiędzy 30/40D i padło na 40D. Dlaczego - a chociażby dlatego aby pozniej leżąc w łóżeczku nie musleć jak by to było miec 40D zamiasty 30D.40D to dla wielu maks na poczatek wiec lepiej poczekac i kilka zloty dolozyć.Nie jeden posiadacz 30D chciałby mieć 40D - jednak czesc z nich mowi - "a po co zmieniać ; dużej różnicy nie ma". Ale gdyby im postawić 40D i powiedziec weź go w zamian za twoja 30 -ke to pewnie każdy by brał.

...Dlatego 40D...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak dla amatora, proponuję rozważyć 400d. Różnica do 40d nie jest tak wielka jakby wynikało z tego forum, raczej snobistyczna. Praktycznie wszystkie rzeczy decydujące o zrobieniu doskonałego zdjęcia są te same. Reszta to udogodnienia lub większa specjalizacja.

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

350/400D odpada - nie ze względów snobistycznych, bo w zasadzie w 400D mi wszystko odpowiada (nawet plastik mi nie przeszkadza, mam 300D i jest w stanie idealnym, bo dbam o aparat), ale niestety jest za mały - prawdę mówiąc kilka jak nie kilkanaście razy przymierzałem się do 400D ale jednak -nie, za mały.
    Raz się żyje - żona pozwala - idę po pracy zamówić 40D.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    Hmm też stałem przed takim dylematem...ale myslałem na poczatku o 400D, a później mmiędzy 30/40D i padło na 40D. Dlaczego - a chociażby dlatego aby pozniej leżąc w łóżeczku nie musleć jak by to było miec 40D zamiasty 30D.40D to dla wielu maks na poczatek wiec lepiej poczekac i kilka zloty dolozyć.Nie jeden posiadacz 30D chciałby mieć 40D - jednak czesc z nich mowi - "a po co zmieniać ; dużej różnicy nie ma". Ale gdyby im postawić 40D i powiedziec weź go w zamian za twoja 30 -ke to pewnie każdy by brał.
    Ja bym nie brał :-)
    A zamiast myśleć "jak by to było miec 40D zamiasty 30D" to trzeba robić zdjęcia i nie ma problemu.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta

...Dlatego 40D...
    Ja bym brał. Póki co mój 30D zdjęcia robi ale 40D ma kilka rzeczy, które mi się bardzo podobają.

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Jak dla amatora, proponuję rozważyć 400d. Różnica do 40d nie jest tak wielka jakby wynikało z tego forum, raczej snobistyczna. Praktycznie wszystkie rzeczy decydujące o zrobieniu doskonałego zdjęcia są te same. Reszta to udogodnienia lub większa specjalizacja.
    Wiesz w sumie różnica pomiędzy kompaktem, a 400D też jest snobistyczna. W większości przypadków amatorowi w zupełności kompakt wystarczy 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canfan Zobacz posta
    Prosilem o wzory na poziom napiecia szumu fotodiody, na zaleznosc tego poziomu od temperatury, na blad przetwarzania A/D - i nic??? Moglbym tu wrzucic i troche potlumaczyc, ale boje sie ze nic to nie zmieni.
    Obawiam się że wzór na "poziom napięcia szumu fotodiody" w kontekście obrazowania 40D rzeczywiście nic nie zmieni, masz rację :-)
    Lepiej pokaż te zdjęcia które miały być "po Nowym Roku" udowadniające wyższość obrazowania 40D nad 30D.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 05-01-2008 o 01:39

Domyślnie

A myślałem że Dziechu spauzował - a tu proszę...jest
    BTW Klisze dalej grubo poniżej 50PLN nawet grubo poniżej 10 i to w 3 lata od proponowanego zakładu (który opiewał na 2) :-P
    kontynuujcie Panowie kontynuujcie bo ciekawe jest
    pozdrawiam

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Mam, mam, mam 40D ale sie nie wypowiem, bo jestem w szoku - zajefajny aparat

Dobrze, ze Was posłuchałem. Dzieki.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ja bym nie brał :-)
    A zamiast myśleć "jak by to było miec 40D zamiasty 30D" to trzeba robić zdjęcia i nie ma problemu.
    amen:smile:
    nie zamieniłbym 30 na 40.
    canon rozczarował mnie tym razem - oba korpusy dzielą dwa lata... a użytkowo różnią się co najwyżej kosmetycznie.
    inna sprawa, ze w tej cenie nie można liczyć na więcej.

dla amatora z ograniczonym budżetem wybór jest jeden - 30D.
    w cenie 40stki jest 30D + BG-E2 + dodatkowy aku + 8GB Extreme III .. i jeszcze na browara zostanie

przyrost szybkości, ilości pikseli, bitów jest symboliczny... w praktyce nie widać różnicy w ilości szczegółów.
    za to widać różnicę w szumie - 30stka szumi mniej i każdy kto robił jednym i drugim może to potwierdzić.

... a żeby nie by gołosłownym, lecząc posylwkowego kaca, zrobiłem mały teścik... jak to moje puszki szumią.
    osoby, ktore czesto idą na kompromis (większy szum kosztem mniejszego ryzyka poruszenia) powinny zwrócić uwagę na zdjęcia po prawej... robiłem niedoświetlone (o 2EV) i wyciągałem. przy iso100 40D jest wyraznie lepszy, przy 1600 juz nie.
    RAWy "wołane" w ACR, wszystkie parametry na 0. dwa szkła 50/1.4 (zdjęcia robione z f/3.5).
    btw. redukcja szumu w 40D (c.fn II -2) to chyba jakiś żart

fota z porównaniem troszke waży (ok 5MB) - 30D vs 40D

tu sa pelne klatki (z RAWa przy iso1600) - 30D i 40D

pzdr
    5D2 +g | 5D2 +g | 5D +g | 15/2.8 | 24/1.4 | 35/1.4 | 50/1.4 | 85/1.8 | 70-200/2.8 IS | 3x 580EX II | itede... itepe

Strona 26 z 36 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów