Skoro masz dostep do 40D to zrob z wlaczonym i wylaczonym HighISO NR, niczym sie nie roznia poza mniejszymi szumami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Procesor musi miec troche czasu zeby opracowac dwa obrazy i zrobic jeden bez szumow.
Ostatnio edytowane przez canfan ; 27-12-2007 o 22:29 Powód: Automerged Doublepost
Mogę tylko potwierdzić, że odszumianie wysokich ISO przez 40d jest (jak dla mnie) znakomite i rzeczywiście nie widać utraty szczegółów nawet przy dokładnej analizie cropów 100%.
Ok, tylko że to redukuje szum na kanale chrominancji, a to z dynamiką obrazu ma niewiele wspólnego. Nawet jeśli jest bezstratne (nie sądzę, ale nie ważne teraz) i działa świetnie to szum luminancji pozostaje bez zmian i pogarsza dynamike obrazu. Poza tym szumy (zmiany jasności) na luminancji są bardziej dostrzegane przez oko z czego między innymi wynika podany przez ciebie przykład o sposobie zapisu sygnału telewizyjnego.
Wiesz, MMM, masz niesamowity talent do przekrecania faktow pod swoja teze. Szum luminacji nie pozostaje bez zmian, jest tylko slabiej likwidowany niz chrominacji. Ogolny wyglad obrazu znacznie sie polepsza. Dynamika jest wieksza niz w 30D, ogolnie 30D to szajs przy 40DJuz mnie nie denerwuje ta rozmowa ale nudzi, bo zaczyna sie tluczenie od poczatku. Przeczytaj cala lekture jeszcze raz.
Jaką lekturę? To co pisałeś odnosi się ogólnie do CMOSa, a ja czytam dpreview gdzie konkretnie opisują działanie odszumiania w 40D.
A new feature introduced on the EOS 40D is optional 'High ISO Noise Reduction' which can be enabled via C.Fn II-1. As you can see from the graph below this appears to apply stronger chroma noise reduction while maintaining luminance detail (it made almost no difference to luminance noise).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może i szajs, ja bym tylko to chciał w końcu zobaczyć, bo nigdzie w testach jakość obrazu 40D nie wyszła lepiej niż 30D. Dynamika (wg dpreview) jest lepsza, ale w cieniach a nie w światłach.
Moje testy mimo najszczerszych chęci również nie pokazały wyższości obrazu 40D nad 30D. Jak będziesz miał zdjęcia do porównania to wrzuć i wtedy pogadamy, na razie mam dosyć.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 27-12-2007 o 23:07
Zdaje się, że Wy teraz jak żuraw i czapla (już nie cietrzewie), bo:
- luminancję można uzyskać dopiero po "odmozaikowaniu" (i o tym mówi teraz MMM), a
- "odszumianie na poziomie matrycy" (a o tym zdaje się pisze canfan) można robić tylko dla poszczególnych pikseli, a zatem (z grubsza rzecz biorąc) dla poszczególnych składowych RGB z osobna.
Zaletą tego ostatniego podejścia jest to, że (znów z grubsza rzecz ujmując) nie likwiduje szczegółów a ponadto odszumia przed "odmozaikowaniem" (a to jest ważne o tyle, że ta operacja to pewien rodzaj interpolacji, która jest szczególnie wrażliwa na szumy).
Dodam, że tego czy 'High ISO NR' faktycznie zmniejsza liczbę klatek w serii nie odczułemJak też wspomniał canfan 'High ISO NR' zmniejsza wpływ tylko jednego ze źródeł zakłóceń i może być stosowane (i jest wg Canona) wraz z innymi technikami (programowymi czy sprzętowymi).
EOS - conditio sine Kwanon...
Nawet lepszy bo w koncu pracuje na RAW z cala tego konsekwencja...
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max