Ja do cropowania mam pojęcie proste: dozwolone jest tyle, ile pozwala zachować jakość wystarczającą do docelowego zastosowania. I ten współczynnik jest inny dla:
- rozkładówki A3 w kolorowym piśmie (minimalny)
- "normalnej" fotki na pół strony w artykule (powiedzmy tak 1/3 z 8Mpix można wyciachać, w skrajnych przypadkach do pół klatki)
- wrzucania zdjęć na na plf/oph/CB (do proporcji 1:1, zakładając że samo zdjęcie jest dobre technicznie)
(duża przerwa ;-))
- paparazzich(no limits
z nagiej piersi którejś z tzw. "gwiazd" Fakt zrobi pierwszą stronę, choćby i fotka była 200x200px
)
- samolotów uderzających w WTC, spadającego Air Force One, Britney łamiącej nogę, Zidane'a walącego z główki Materazziego itp. - j.w.
Ostatnio edytowane przez muflon ; 23-12-2007 o 13:00
muflon, rolaj:
no właśnie! Ja rozumiem "czasem trzeba". No bo wiadomo - trzeba to trzeba. Sytuacja podbramkowa.
Ale sytuacja o której ja mówię, to był zwykły mecz koszykowki kobiet.
a propos Papu - strasznie dużo razy widziałem w serwisie foty, które mają na dłuższym boku mniej niż 1500px... I to właśnie takie zwykłe sportowe foty - nie spadający Mazoch, Kubica po wypadku czy coś równie ważnego.
Zwykły rzut do kosza.![]()
Ogólnie to niektóre foty są świetne ale też zdarzają się średniaki. Np. to http://www.sport.pl/sport/5,68565,4756325.html?i=15 imo widziałem z boksu w tym roku dużżżżoooo lepsze zdjęcia, jak mnie pamięć nie myli to nawet na tym forum ktoś prezentował o wiele lepsze zdjęcia.
no wlasniesek w tym, ze to pewnie trzeba gdzies cos zglosic, opublikowac, whatever .. bo tak jak mowisz. sportowych zdjec widzialem pare lepszych w tym roku.
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
Wiesz co, patrzę w serwis i widzę, że zdjęcia z meczu, na które czeka wiele redakcji, mają na przykład 1179x1801. Owszem są też większe, ale jest i takie: 1310x1082. Mają tą zalete, że są, w dodatku nie najgorsze. Takie, jak piszesz "zwykłe". I spokojnie dadzą się wydrukować.
Nie chce pisac jak jakis farafara ale wydaje mi sie ze od 2 lat w fotografii sportowej zagoscily straszne schematy i stereotypy - wszystkie zdjecia sa takie same te same momenty, te same perspektywy, dla formalnosci zeby odepszec ataki o plagiat zmienia sie troszeczke kadr. Oby 2008 byl rokiem kreatywnosci dla fotografii![]()
Ależ nie mówię, że się nie da wydrukować. Po prostu mam czasami wrażenie, że to jest takie troszkę pójście na łatwiznę - zamiast podejść, spróbować inaczej tylko się tnie i tnie i tnie. A ja tak nie lubię.
Oczywiście, powyższe nie dotyczy sytuacji, gdy nie ma innego wyboru (coś ważnego się stało) --> wtedy wiadomo, że jest mus.
Zupełnie inna sprawa, że czasami wysyła się cały kadr, a fotoedytor w gazecie wycina z tego np 1/5 bo tak mu się podoba.![]()