Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 133

Wątek: 5D czy D3

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja mam ogromne parcie na D3 bo robiłem zdjęcia tym cudem i jestem w nim zakochany. ALe ja czasami robię też inną niż ślubna reporterkę. 5D to świetny aparat i na ceremonię ślubną wystarczy (szczególnie gdybyś oprócz 24-70 L kupił sobie 35L i 135L - wtedy masz wypas). Największą wadą 5D przy ślubach jest słaby w porównaniu do D3 układ AF. Nie chodzi tutaj tylko o "stojankę" w kościele (choć też), wesele, tańce itd. to jest największy kłopot. Tutaj AF Canona daje często ciała. Dlatego warto chyba poczekać miesiąc na ewentualnego następcę 5D. Jeżeli układ AF poprawią to wtedy do zdjęć ślubnych taki aparat jest luksusowy. Przy typowej reporterce Nikon D3 wygywa w cuglach i nawet nie można tych korpusów ze sobą porównywać. Nie ta klasa, nie ten poziom.
    FOTOINKWIZYTOR

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

d3 kontra 5d to jak 1ds kontra d200
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxbmx Zobacz posta
    d3 kontra 5d to jak 1ds kontra d200
    dobre:-P ale dla niektórych ma to sens i porównują np. opla astrę 1.4 z bmw 7 i astra wygrywa bo mniej pali części tańsze i łatwiej parkować :-P tak to się ludzie pocieszają czasami.

5D z D3 można tylko spróbować porównać obrazowo bo puszkowo to tylko 1DS mk3 vs D3 i wtedy D3 już tak wspaniale nie wypada

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    dobre:-P ale dla niektórych ma to sens i porównują np. opla astrę 1.4 z bmw 7 i astra wygrywa bo mniej pali części tańsze i łatwiej parkować :-P tak to się ludzie pocieszają czasami.

5D z D3 można tylko spróbować porównać obrazowo bo puszkowo to tylko 1DS mk3 vs D3 i wtedy D3 już tak wspaniale nie wypada

A cenowo ?
    Kolejny IMO bzdurny temat. Bo niby wg jakich kryteriów ma być to porównanie ? "Adam Mickiewicz najlepszym poetą był " ?

kadr.org.pl
    Guest

Domyślnie

Chyba jednak trzeba sobie postawić najpierw kilka pytań, a potem na nie sumiennie i szczerze odpowiedzieć... Np. Do czego ten zestaw, jaki rodzaj fotografii Cię interesuje, i jakiego rodzeju efektów spodziewać się chcesz po szkłach, czy np. wiele razy brakowało Ci światła, czy GO? Przy FF wiele spraw od razu się uprości (korzystanie z większych ISO, mniejsze GO i zdecydowanie chyba IMHO ładniejszy BOKEH)...Ale bez podania Twojego zorientowania się na którąś z dziedzin foto - będziesz miał dalej dylemat.
    Obydwie puszki mają swoje zalety ale raczej się uzupełniają czyli są komplementarne bardziej niż substytucyjne
    Pozdrawiam

Domyślnie

Na forum Nikona Jacek Z, zrobił fajny test kilku body. Jest rółwnież 5D i D3. Bardzo ciekawe wnioski. Warto przeczytać!
    Na razie nic, ale...

Domyślnie

mialem 5d z 35 L 135 L 16-35 L 50 i 85 juz nie eL , nawet dlugo nie myslalem, kupilem d3 to inna wygoda pracy nie ma co ,
    chcialem 1d mkIII ale nie ten obrazek 1ds nie te iso , d3 ma to polaczenie iso , szybkosc AF ech .... no nie zaluje , odzalowac mozna 35 1,4 L tego w nikonie nie ma

kadr.org.pl
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    odzalowac mozna 35 1,4 L tego w nikonie nie ma
    No dla 35L warto zostawić*canona 5d....

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Widzę Niedzwiedz, że zrobiłeś to co sam bym zrobił, tylko na to mnie nie stać. Nie dziwię się, że nie żałujesz. Ja muszę się dalej "męczyć" z piątką żyjąc nadzieją na jej choć częściowe ulepszenie...i na zakup 35L
    FOTOINKWIZYTOR

Domyślnie

Marantz wiesz ile osob ma ten dylemat , ja zaryzykowalem nie zaluje poraz pierwszy uzywam ciaglego AF z super skutkiem

dla 35 L moze nie az tak ale dla 50 1,2 ja kocham 50mm 35 uzywam na 2,8 w zoomie

Soprano widze ze jednak 2 systemy , kurde myslalem o tym , ale jeszcze nie czas na to

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów