Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: ilosc dpi

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Ok, czyli jak miał bym zamiar wywołać lub wydrukować największe zdjęcie jakie się da z mojego aparatu to powinienem zostawić 72dpi bo to daje najlepszą jakość do największej wielkości tak? A jak chcę robić mniejsze zdjęcia np 15x21, 21x30 lub 30x40 > 30x45 to powinienem dać 300dpi?

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Ok, czyli jak miał bym zamiar wywołać lub wydrukować największe zdjęcie jakie się da z mojego aparatu to powinienem zostawić 72dpi bo to daje najlepszą jakość do największej wielkości tak?
    Generalnie im mniej DPI ma wydruk, tym wygląda gorzej.

A w ogóle, to z pliku 3504x2336px (przy zachowaniu ilości pikseli, czyli bez interpolacji) otrzymasz wydruki:

11,68 x 7,79 cala (29,67 x 19,79 cm) @ 300DPI,
    23,36 x 15,58 cala (59,34 x 39,58 cm) @ 150DPI,
    46,72 x 31,16 cala (118,68 x 79,16 cm) @ 75DPI

i tak dalej.

Ilość pikseli / DPI = rozmiar wydruku.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

jak ktos uzywa photoshopa to niech wybierze

Image->Image Size
    odznacza Resample Image
    i moze potestowac (zwiekszenie rozmiarow powoduje zmniejszenie ilosci DPI i odwrotnie).

Przy zaznaczonym Resample Image Zwiekszenie rozmiarow nie zmniejsza wartosci DPI jak i zwiekszenie DPI nie zmniejsza wymiarow, ale dodaje na podstawie jakichs tam obliczen piksele przez co pogarsza sie nam jakosc obrazu. Fakt ze na tyle sa te algorytmy madre ze mozna uzyskac zadowalajace efekty.
    Ostatnio edytowane przez tom517 ; 20-12-2007 o 16:01

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    A w ogóle, to z pliku 3504x2336px (przy zachowaniu ilości pikseli, czyli bez interpolacji) otrzymasz wydruki:

11,68 x 7,79 cala (29,67 x 19,79 cm) @ 300DPI,
    23,36 x 15,58 cala (59,34 x 39,58 cm) @ 150DPI,
    46,72 x 31,16 cala (118,68 x 79,16 cm) @ 75DPI

i tak dalej.

Ilość pikseli / DPI = rozmiar wydruku.
    Czyli dla mojego pliku granicą dla 300dpi jest wydruk 29,67x19,79cm. Jeżeli będę chciał wydrukować zdjęcie większe przy dpi 300 to będę sztucznie pompował zdjęcie pixelami a to nie jest dobre.

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Czyli dla mojego pliku granicą dla 300dpi jest wydruk 29,67x19,79cm. Jeżeli będę chciał wydrukować zdjęcie większe przy dpi 300 to będę sztucznie pompował zdjęcie pixelami a to nie jest dobre.
    Teoretycznie tak, ale spojrz na billboardy mają powiedzmy 6mx4m żeby wydrukować taki bez interpolacji to trzeba aparatu (mowie o cyfrowkach) o matrycy 160 megapikseli Jeszcze na taki dlugo nam trzeba bedzie czekac. Albo takie kompakty, teraz juz sie niby konczy wyscig na megapiksele w matrycy, ale kompakty z nizszej polki majace powiedzmy 12M to tak naprawde powstaje obraz 12Megapikselowy ale w wyniku interpolacji, bo matryca moze zarejestrowac zalozmy 6M, a reszte sobie dopowiada.

Przy drukowaniu większych obrazow ogólnie zwieksza sie jeszcze odleglosc ogladania wiec spokojnie mozesz drukowac i 60x40cm

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

To jest raczej dla mnie zrozumiałe że można zrobić bilbordy no i raczej nie ogląda się ich z małej odległości. Chciałem tylko zrozumieć do jakich celów to się stosuje bo zazwyczaj oddawałem zdjęcia takie jak wyszły z matrycy po uprzednim wyostrzeniu. Teraz wiem że powinienem dawać takie jakie zamawiam czyli jak zdjęcie 15x21cm to plik do labu powinien mieć odpowiedni rozmiar odpowiadający wydrukowi 15x21cm i 300dpi i do póki wielkość pozwalająca mi na drukowanie w 300dpi nie przekracza granicy 29,67x19,79cm to mogę to robić, a jak chcę większe to zmniejszam dpi. Tak?

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    spojrz na billboardy mają powiedzmy 6mx4m żeby wydrukować taki bez interpolacji to trzeba aparatu (mowie o cyfrowkach) o matrycy 160 megapikseli
    Billboardy to się drukuje przy 15 lub 30 DPI. I do tego rzadkim rastrem.

Teraz wiem że powinienem dawać takie jakie zamawiam czyli jak zdjęcie 15x21cm to plik do labu powinien mieć odpowiedni rozmiar odpowiadający wydrukowi 15x21cm i 300dpi i do póki wielkość pozwalająca mi na drukowanie w 300dpi nie przekracza granicy 29,67x19,79cm to mogę to robić, a jak chcę większe to zmniejszam dpi. Tak?
    Tak, ale różne maszyny różnie naświetlają, jedne przy 300DPI, inne 360DPI, więc i tak sobie twój plik przeskalują. Najlepiej właśnie zapytać u źródła (w labie), poprosić o profil barwny maszyny, a później przeskalować sobie, wyostrzyć, przekonwertować do przestrzeni minilabu i powiedzieć pani przyjmującej zamówienia "proszę bez żadnych korekt".
    Ostatnio edytowane przez bakulik ; 21-12-2007 o 00:49
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Domyślnie

No dobra a powiedzcie czy są aparaty które robią zdjęcia w większej rozdzielczości niż 72 dpi? - patrzyłem na Canona 1D Mark III i on też ma 72 dpi.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Rozumiem, najpierw zapytać o DPI naświetlania w labie, poprosić o profil ICC maszyny, wgrać go do Photoshopa, przeskalować zdjęcie, wyostrzyć i przekonwertować do przestrzeni labu. Czy jak pani albo pan w labie podadzą mi wymiary zdjęć to mam robić przeskalowanie dokładnie do takich samych wymiarów czy też coś pododawać? I jeszcze jedno, czasem robię zdjęcia 15x21cm z białą ramką dookoła, wiem że maszyna różnie przycina czy też tnie równo z każdej strony?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez negatyw86 Zobacz posta
    No dobra a powiedzcie czy są aparaty które robią zdjęcia w większej rozdzielczości niż 72 dpi? - patrzyłem na Canona 1D Mark III i on też ma 72 dpi.
    Robią w dowolnej rozdzielczości. Trzeba wreszcie zrozumieć (było od cholery na ten temat na forum), że jest współzależność między wymiarami zdjęcia a rozdzielczością.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów