Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: ilosc dpi

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Rozumiem, najpierw zapytać o DPI naświetlania w labie, poprosić o profil ICC maszyny, wgrać go do Photoshopa, przeskalować zdjęcie, wyostrzyć i przekonwertować do przestrzeni labu. Czy jak pani albo pan w labie podadzą mi wymiary zdjęć to mam robić przeskalowanie dokładnie do takich samych wymiarów czy też coś pododawać? I jeszcze jedno, czasem robię zdjęcia 15x21cm z białą ramką dookoła, wiem że maszyna różnie przycina czy też tnie równo z każdej strony?
    Spójrz np. tu - http://www.ankaralab.com/?action=tablica - masz podane rozmiary zdjęcia w pikselach dla konkretnych formatów przy różnych DPI (a co za tym idzie - przy różnej jakości).

Co do samych formatów, to różnie z tym bywa, np. 10x15 cm to tak naprawdę 102x152 mm. Warto więc dopytać w swoim labie o dokładna rozdzielczość i wymiary i o to, czy maszyna obcina krawędzie i ile.

Tu http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/...lczo%9c%e6.jpg znajdziesz plik, na którym masz to samo zdjęcie o tych samych wymiarach, ale w różnej rozdzielczości. Wydrukuj sobie (wys. 25cm, szer. 90cm) i porównaj jakość.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

ludzie przeczytajcie artykuł z linku w #4 poście tam naprawę jest wszystko wyjaśnione nawet moja 15letnia siostra nie miała problemu z jego zrozumieniem a jest blondynką

ps. bakulik jak to się mówi - dać komuś rybe to się naje, a daj mu wędkę to będzie głodny
    Ostatnio edytowane przez SebaWolf ; 21-12-2007 o 10:36

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    jak to się mówi - dać komuś rybe to się naje
    I na drugi dzień przyjdzie po następną.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Dięki Łukasz za wszystko to co napisałeś mi wystarczy. Pozostałym co chcieli wytłumaczyć też dziękuję.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez negatyw86 Zobacz posta
    mianowicie klient zyczy sobie zdjecia "w formacie 300 dpi".
    Mi też tak czasami mówią. Wtedy pytam: A jakiej wielkości?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak na moje wyczucie, to klient nie ma pojęcia co to znaczy 300 dpi ale ktoś mu kazał się zapytać (grafik przygotowujący ulotkę do offsetu na 150 lpi ?). Cóż możemy innego zrobić jak tylko pogłębiać wiedzę (np. czytając takie jak linkowany wcześniej artykuł) i krzewiąc ją dalej? To co napisał <b>minek</b> ("Mi też tak czasami mówią. Wtedy pytam: A jakiej wielkości?") jest godnym polecenia wstępem do krzewienia...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Podłączę się do tematu.

Maiłem takie zdarzenie w fotolabie. Przyniosłem zdjęcie zrobione Canonem 30D w rozdzielczości 3504x2336 ( format 3:2 ) i chciałem odbitkę 30x20. Jakież było moje zdziwienie kiedy pani powiedziała, że musi przyciąć go na wymiarze 3504, bo inaczej będą białe paski. Jest to możliwe ? Przecież zdjęcia kadrują jak dostają do wydrukowanie w formacie 4:3. Jest to możliwe, czy kobita coś pokręciła ?

Nie mówię tu o delikatnym przycięciu po 3 mm, ale ok 1,5 cm z każdej strony.
    Ostatnio edytowane przez forest666 ; 12-07-2008 o 12:16

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie dziw się. 20x30 to pewnie rozmiar znamionowy, a dokładny w milimetrach może odbiegać. Przecież nie będą pisać, że robią fotki na papierze np. 203x297 mm

Bywalec Awatar illy
    Miasto
    Tripcity

Domyślnie

ale spojrz na billboardy mają powiedzmy 6mx4m żeby wydrukować taki bez interpolacji to trzeba aparatu (mowie o cyfrowkach) o matrycy 160 megapikseli
    im wiekszy wydruk tym mniejsze dpi gdyz ogladasz go z wiekszej odleglosci (dla przykladu bilboard 5x2m mozna spokojnie w 100, albo nawet 50 dpi wydrukowac)
    30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji

Domyślnie

Zalezy od laba, wiekszosc dziala w okolicach 300dpi ustaw sobie kadrowanie w PS na tyle i przytnij do 203mmx300mm jezeli jest ok to jednak babce moglo sie cos pokrecic, zdarza sie. Upewnij sie jeszcze bo czasami maja papier 210mm to tez zmienia nieco postac rzeczy.
    pudelko z dziura

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów