Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 153

Wątek: Monopody

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Witam... w sumie ja bym skusil sie na jednego z tych velbonów... posiadam tez statyw 600r tej firmy i mysle, ze w srednich kategoriach cenowych velbony są ok...

Moje pytanie jest natomiast takie... czy np przy czasach 1/100 zrobie ostre zdjęcia nieporuszone przy np 300mm z sigmy albo 200mm i np f/5.6 w powiedzmy pochmurny dzien normalnie z reki zeby zrobic naprawde ostre fotki to przy 300mm to ok 1/500 musi byc no i f/11 (prawie niemożliwe no chyba ze pogoda jest super
    Zastanawiam sie na ile wydajny może być monopod i czy warto inwestowac...
    Jeśli velbon to ktory ??? i co zrobic zeby byla szybkozlaczka/pionowe kadry możliwe oczekuje wyczerpujących odpowiedzi....
    Ile wyjdzie taki zestaw PS. mam 196cm wzrostu czy velbon bedzie ok ???

PS. RUP-4 wydaje sie interesujący gdyż bardzo mały ale też niski czy to go nie wykluczy dla mnie ...
    Ostatnio edytowane przez tom170 ; 16-12-2007 o 01:21
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Mi przy 400mm na monopodzie spokojnie udaje się zrobić ostre zdjęcia przy np 1/200 ale wolę trochę krótsze czasy. Ze względu że zawsze jakiś wiaterek albo się ptaszek czy zwierzaczek będzie ruszał.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

[Quote] co zrobic zeby byla szybkozlaczka/pionowe kadry możliwe oczekuje wyczerpujących odpowiedzi.... [Quote]

Głowica monopodowa np.[Manfrotto 234 RC] lub kulowa. Bralbym pod uwage jakosc a nie cenę.Statyw dobry może sluzyc wiele lat ,albo jesli zły to lezec lub wk... wiele lat.Czy warto?
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 16-12-2007 o 09:37

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

przy 300mm i 1/100s zdjęcie ostre zrobisz BYĆ MOŻE. Monopod moim zdaniem służy głównie do tego, by ustabilizować kadr - reka nie lata wtedy tak jak bez niego i widać przez wizjer ciągle to samo.

No i się ręka nie męczy.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

trochę się rozpisałem dlatego umieszczam info o czym jest ten post - jak kogoś nie interesuje nie musi czytać:
    1 część DLACZEGO WG MNIE MANFROTTO A NIE GOLDPHOTO
    2 część DLACZEGO WG MNIE KULOWA GŁOWICA LEPSZA NIŻ 234

moim zdaniem to czas potrzebny na zrobienie ostrej fotki i tak zawsze zależy od "parkinsona" w łapkach jedni zrobią z krótszym inni z dłuższym - zmęczenie też ma znaczenie...
    a teraz odnośnie wyboru monopodów. Nie ukrywam, że nosiłem się z zamiarem zakupu na gwiazdkę. Po sprawdzeniu opinii miałem wnioski:
    1. frotka 679B - dla mnie za długa - nie przeszkadzają mi 3 zaciski w 680B
    2. frotka 680B - tę kupiłem bo: a) krótsza niż 679B, b) sztywniejsza niż GoldPhoto YH304 (o czym za chwilę) c) nie jest tak potężna jak 681B i pozostałe - tamte to na prawdę potwory są
    3. 681B i wyższe modele - dla mnie już za potężne - do większych zadań mam statyw - monopod ma być przede wszystkim MOBILNY!!
    4. GoldPhoto YH304 - identyczny jak 680B, ale....
    i ty właśnie, ale - myślałem sobie, że eee tam nie będę płacił 200 pln prawie za rurkę - zwłaszcza, jeżeli na zdjęciach wygląda tak samo. Jednak jako, że nie lubię kupować kota w worku - przed zakupem postanowiłem sobie ów monopod obejrzeć - o mało co nie musiałem po to jechać do Wesołej, ale na szczęście YH304 wpadł mi w łapki w FotoStradzie w BlueCity. I tu niestety się rozczarowałem monopod co prawda części ma niby takie same, ale diabeł tkwi w szczegółach:
    1) zaciski same w sobie mają inną konstrukcję, niż we frotce - wg mnie bardziej podatną na uszkodzenie
    2) rurki, z których statyw jest wykonany są cieńsze i się uginają jak je mocniej przycisnąć
    3) monopod - nie wiem może to wina tego konkretnego egzemplarza po rozłożeniu nie był prosty - a zakrzywiony - a'la banan! - co na pewno miało wpływ na jego uginanie się przy silniejszym dociśnięciu go do podłoża

chciałem zaoszczędzone pieniądze na monopodzie władować w drugą kulową głowicę do niego - też goldphoto - 430 - dlaczego? bo mam do statywu 488RC2 Manfrotto, która na prawdę jest WIELKA - jak ją zobaczyłem w sklepie to się przestraszyłem - na prawdę kawał metalu. I chciałem mniejszą zamontować do monopodu.
    Jednak wybór stanął na 680 B i będę do niego montował 488 wg zestaw klasa nic się nie ugina

co do wyboru między głowicą kulową a 234rc do monopodu to kulowa ma jedną nad 234 ale PODSTAWOWĄ dla mnie przewagę - o czym już było wspominane w wątku - a mianowicie to że monopodem rzadko kiedy robi się zdjęcia gdy monopod jest prostopadle do ziemi - bo wtedy jest najmniej stabilny - mając kulową głowicę można sobie w pionowym ujęciu dowolnie przechylać przód tył - co w 234 wymaga przekręcania płytki względem aparatu.
    Uwaga ta oczywiście nie dotyczy obiektywów z pierścieniem statywowym.
    Ostatnio edytowane przez checiu ; 19-12-2007 o 00:40

Bywalec Awatar dream catcher
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Witam! Noszę się z zamiarem zakupu Manfrotto 679B + mount ring'a do mojego 70-200. I właśnie mam zagwozdkę z tym:

Cytat Zamieszczone przez checiu Zobacz posta
    monopodem rzadko kiedy robi się zdjęcia gdy monopod jest prostopadle do ziemi - bo wtedy jest najmniej stabilny
    Logiczne.

I tu moje pytanie. Jeśli zamontuje w/w pierścień statywowy i będę go używał z monopodem, to jak sprawa będzie wyglądała, kiedy monopod nie będzie stał prostopadle do ziemi, a pod kątem(oczywiście mniejszym, lub większym niż 90 stopni )? Jak skorygować ustawienie aparat/obiektyw - monopd, żeby fortka była ustawiona pod kątem, a szkło patrzyło prosto przed siebie, a nie do góry, lub w dół...?
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dream catcher Zobacz posta
    I tu moje pytanie. Jeśli zamontuje w/w pierścień statywowy i będę go używał z monopodem, to jak sprawa będzie wyglądała, kiedy monopod nie będzie stał prostopadle do ziemi, a pod kątem(oczywiście mniejszym, lub większym niż 90 stopni )? Jak skorygować ustawienie aparat/obiektyw - monopd, żeby fortka była ustawiona pod kątem, a szkło patrzyło prosto przed siebie, a nie do góry, lub w dół...?
    Zastosować np. głowicę kulową?

Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Jeszcze raz:

monopodem rzadko kiedy robi się zdjęcia gdy monopod jest prostopadle do ziemi - bo wtedy jest najmniej stabilny - mając kulową głowicę można sobie w pionowym ujęciu dowolnie przechylać przód tył - co w 234 wymaga przekręcania płytki względem aparatu.
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem czemu z mocowaniem statywowym nie można (prawie) dowolnie kręcić głowicą. Wytłumaczysz?

Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Wydaje mi się, że @checiu pisze o tym, że bezpośrednie mocowanie obiektyw-pierścień-monopod, bez głowicy, daje taką możliwość...

Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów