Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1693

Wątek: Canon 40D

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To jest twoje zdjęcie? Jeśli nie to nie wiadomo co autor przy nim grzebał i czy nie wyszło niedoświetlone a potem zostało rozjaśnione na kompie. Ogólnie to CMOSy Canona słabo sobie radzą z czerwonym kolorem a w dodatku 40D troszkę mocniej szumi niż 20D/30D więc całkiem mozliwe.
    No i ten plik ma 127kb co przy takim rozmiarze oznacza dosyć sporą kompresję jpg.
    Zdjęcie jest moje
    Jak sam widzisz to ja dopiero zaczynam bajkę ze zdjęciami
    i troszku się martwię że tak strasznie szumi
    bo już któryś raz mi ktoś zwraca uwagę ze za dużo szumów
    fakt że to z RAWa i troszkę rozjaśnione (0,33)
    jak chciałem rozjaśnić "na maxa" to strasznie dużo czerwonych "kropeczek" się pokazało
    "40D troszkę mocniej szumi niż 20D/30D" 40D 2 x droższy od 20 a bardziej szumi ;(
    dzięki wielkie za odpowiedź i pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krasuski Zobacz posta
    "40D troszkę mocniej szumi niż 20D/30D" 40D 2 x droższy od 20 a bardziej szumi ;(
    Przecież 40D jest o minimum 1500zł tańsze niż 30D, a o jakieś 10 000 zł tańsze niż 10D więc ma prawo być gorsze. Choć nie wierze w to!

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

przechodząc z 350 na 400d zauważyłem że bardziej szumi, ale jak wywołaniu zdjęcia okazało się że te 2 MP kryją te szumy przy identycznych powiększeniach.
    Nie przejmuj sie takimi szumami - jako lekarstwo kup sobie klisze 800 ASA i zrób z niej zdjęcie
    Zdjęcia z 40d przy tych samych ujęciach co 20/30d są bardziej ostre mają więcej szczegółów i po wywołaniu nie powiedział bym że mają większe ziarno.
    Przy dobrym naświetleniu wręcz bym dyskutował czy nie mniejsze.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
    Zdjęcia z 40d przy tych samych ujęciach co 20/30d są bardziej ostre mają więcej szczegółów i po wywołaniu nie powiedział bym że mają większe ziarno.
    Nie mają więcej szczegółów i są mniej ostre.
    http://www.optyczne.pl/57.4-Test_apa...czo%B6%E6.html

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
    Przy dobrym naświetleniu wręcz bym dyskutował czy nie mniejsze.

Widać jak na dłoni że 30D jest o 1/3EV lepszy. Te dodatkowe 2mpix w 40D tego nie rekompensują.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    (....)
    Widać jak na dłoni że 30D jest o 1/3EV lepszy. Te dodatkowe 2mpix w 40D tego nie rekompensują.
    Być może rekompensują być może nie. Dają pewien zapas przy odszumianiu. Nie wiem ale te wykresy ani dywagacje z optycznych póki co mnie do tego nie przekonały. Zresztą osobiście uważam, że sprawa w tzw. życiu codziennym jest pomijalna i można spokojnie uznać, że pod tym względem te puszki co do użyteczności są identyczne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów