Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Pytania fotoamatora o lampę 430 EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sitek Zobacz posta
    Na poczatek jako nowy uzytkownik witam wszystkich forumowiczow.
    Podlaczyem sie do tematu tej lampy, gdyz mam pytania techniczne.
    Zazwyczaj aparatem robie kilka zdjec i stoi nawet kilka dni, lampa sie oczywiscie wraz z aparatem wylacza po minucie, ale akumulatory pozwalaja blysnac na kilkadziesiat zdjec sprawdzalem na 2 kompletach akumulatorow.
    W zwiazku z tym pytanie: czy lampa pobiera prad w trybie czuwania? Czy moze to byc inna przyczyna tak małej ilosci zdjec?
    Pytanie 2: Czy ta lampa powinna wydawac takie lekki pikanie co kilka sekund? Boje sie czy z nia wszystko OK?
    Akumulatory? A ile maja pojemnosci?ale rzeczywiscie a nie napis.Zasilałes nowym kompletem baterii?

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

Zasilałem dwoma komletami, jedne 2350mAh, drugie 2500mAh, kupione w sklepie, troche uzywalem, ale ladowane byly max 10 razy. Jutro kupie baterie infolithium Energizer'a i moze tak sprawdze, tylko, ze na bateriach to bankructwo . A co do tego pikania? tak powinno byc?

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

Pikaniem sie nie przejmuj to normalne. W srodku jest kondensator ktory musi sie ladowac zeby w kazdej chwili moc uderzyc pelna moca.
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

to ja robisz kilka zdjec i kilka dni przerwy to nie wylaczasz lampy??? akumulatorki same sie wczerpuje jesli sa w lampei i po kilku dniach nawet swirzo naladowane sie same rozladuja.

tak, lampy tak pikaja wiec nie masz sie co martwic
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speed555 Zobacz posta
    to ja robisz kilka zdjec i kilka dni przerwy to nie wylaczasz lampy??? akumulatorki same sie wczerpuje jesli sa w lampei i po kilku dniach nawet swirzo naladowane sie same rozladuja.

tak, lampy tak pikaja wiec nie masz sie co martwic
    Wyglada to tak:
    Mam male dziecko i zdjecia sa robione nagle:grin: pozniej odstawiam aparat, po okolo minucie wylacza sie sam, a wraz z nim lampa i tyle tylko nie wiem czy ona w takim trybie pobiera prad, bo jesli tak to wszystko OK i musze ja wylaczac na OFF.

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Oczywiście że pobiera, jak z resztą każde urządzenie w stanie czuwania. To że wyświetlacz lampy gaśnie nie oznacza że jest wyłączona. Przechodzi tylko w stan czuwania. Gdyby wyłączała się do końca "tak jak przełącznikiem" to nie mogłaby się wzbudzić po naciśnięciu spustu migawki w aparacie. Ona cały czas jest zasilana by móc kontrolować czy aparat nie jest w użyciu. Zresztą w istrukcji obsługi jest napisane, że nawet jeśli wyłączych lampę przełącznikiem to niektóre układy są nadal zasilane (np. pamięć ustawień CnF) i producent zaleca wyjmowanie baterii jeśli lampa nie będzie użytkowana dłuższy czas. Więc tym bardziej będzie zuzywać baterie, jeśli przełączy się tylko w stan czuwania.

darko79
    Guest

Domyślnie

Mam jeszcze jedno pytanie do mojego wątku:
    Jaką wybrać automatykę błysku E-TTL II: Evaluative czy Average?
    Który pomiar jest lepszy? Który lepiej używać?

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

hej, też się z twoimi wątpliwościami kiedyś męczyłem i wtedy pomógł mi kolega Pirx mały "przedruk" jego wypowiedzi:

odnoście ekspozycji :
    To pierwsze, to pomiar światła zastanego i ustalenie prawidłowej ekspozycji dla światła ZASTANEGO - dlatego fotografując z lampą w ciemnych pomieszczeniach, gdzie używasz lampy jako głównego źródła światła, po prostu zapominasz o tym pomiarze.
    Nieważne, że drabinka pokazuje Ci niedoświetlenie.
    Nie ma też co gadać o korekcie ekspozycji - jest zbyteczna w tym wypadku.
    Po prostu ustawiasz na "M", dajesz taką przysłonę, jaką chcesz mieć głębię ostrości, czas taki, żeby uniknąć poruszenia, a za prawidłowe naświetlenie (przynajmniej pierwszego planu) odpowiada lampa i E-TTL.
    Po to właśnie używasz lampy, żeby doświetlić to, czego nie da się naświetlić światłem zastanym z użyciem rozsądnie krótkiego czasu naświetlania.

Tu dochodzimy do pomiaru ekspozycji z błyskiem.
    Ten pomiar nie służy do ustalenia prawidłowej przysłony i czasu naświetlania, tylko siły błysku koniecznej do prawidłowego naświetlenia sceny, przy z góry ustalonych przez fotografującego czasie i przysłonie. Jest przeprowadzany tuż przed otwarciem migawki, na podstawie emitowanego przez lampę przedbłysku. Po prostu, lampa wysyła przedbłysk o stałej, raczej niewielkiej sile, a wbudowany w aparat światłomierz mierzy natężenie światła odbitego od fotografowanej sceny. Na podstawie tego pomiaru, E-TTL oblicza siłę błysku konieczną do prawidłowego doświetlenia sceny i w momencie otwarcia migawki każe lampie błysnąć z obliczoną siłą.
    Do tego pomiaru także można wprowadzić korektę. Jest to korekta ekspozycji z błyskiem (FEC). Nie powoduje ona w żadnym wypadku zmiany czasu i przysłony, a jedynie siły błysku obliczonej przez E-TTL.

Co się tyczy ustawienia ISO. No cóż, jeśli lampie wystarcza mocy, to wystarczy ISO 100 (wyższych nie lubię na moim 10D ). Jeśli lampa nie daje rady, bo odległości od fotografowanych obiektów są za duże, wtedy trzeba zwiększyć ISO.

Zupełnie inaczej sprawy się mają, gdy chcesz użyć lampy do tzw. dopełnienia fleszowego.
    To oznacza, że chcesz zmieszać światło zastane ze światłem błyskowym.
    Wtedy zwykle używa się Av do ustawienia ekspozycji dla światła zastanego, a zadaniem lampy jest doświetlenie planów znajdujących się w cieniu - zwykle w takich wypadkach - kontrowego, głównego źródła światła.
    Zazwyczaj konieczna jest wówczas ujemna korekta ekspozycji z błyskiem tak, żeby flesz nie zdominował światła zastanego.
    Zresztą to, w jakich proporcjach chcesz zmieszać światło zastane ze światłem błyskowym zależy wyłącznie od Ciebie - masz do tego odpowiednie narzędzia : korekta ekspozycji (EC) i korekta ekspozycji z błyskiem (FEC).

cały watek :
    http://canon-board.info/showthread.php?t=27943&page=2

darko79
    Guest

Domyślnie

Bardzo dziękuję za odpowiedz

darko79
    Guest

Domyślnie

Ostatnie pytanie. Może trochę głupie, ale muszę je zadać.
    Odbłyśnik wycięty z kartonu i przypięty do lampy gumką-recepturką ma być przyczepiony od spodu lampy czy od góry lampy?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów