Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Pytania fotoamatora o lampę 430 EX

darko79
    Guest

Domyślnie Pytania fotoamatora o lampę 430 EX

Witam wszystkich. Od kilku dni stałem się szczęśliwym posiadaczem lampy Canona 430 EX. Do tej pory większość zdjęc robiłem bez lampy (z tą wbudowaną w moje 350D zdjęcia wychodziłi ogólnie mówiąc kiepskie). W związku z powyższym mam do Was drodzy boardowicze kilka pytań odnośnie mojej nowej lampy:
    1) Jak robić pionowe fotki ze światłem odbitym od sufitu? W przypadku poziomych nie żadnego problemu.
    2) Czy to normalne, że gdy ustawię program P na aparacie i włączę lampę to niezależnie od ogniskowej obiektywu i wartości ISO aparat zawsze ustawia mi czas 1/60 sek. i F4.0.?
    3) Czy włączenie w CF w body opcji flash sync. na 1/200 sek. powoduje, że zewnętrzna lampa będzie właśnie tak błyskać?
    4) Skąd mam wiedzieć, że zdjęcie będzie dobrze doświetlone w trybie M jeśli np. wybieram czas 1/125 sek. i F4.0 to aparat pokazuje, że zdjęcie będzie niedoświetlone, a tymczasem jak zrobię zdjęcie z fleszem jest wszystko dobrze. Czy to znaczy, że lampa błyska z taką siłą aby dobrze doświetlić klatkę?
    5) Zdjęcia robione na programach automatycznych wychodzą jakieś zbyt ciemne? Musze podnosić w aparacie flash exp comp. na + Czy tak ma być?
    Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi. Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Ad. 1. Robisz pionowy kadr z palnikiem lampy przekreconym na sufit.
    Ad. 2,3. Nie za bardzo sie orientuje, nie chcialem nigdy wnikac wiec polecam sposob 4.
    Ad. 4. Pomiar swiatla jest dla sytuacji jakby lampy nie bylo, lampa doswietli tyle, ile potrzeba (ew. korekcje +/- potrzebne).
    Ad. 5. Na automatyce aparatu sie nie znam
    .

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Ad. 2 Tak, tak sobie Pan Canon wymyślił.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Ad. 1. Robisz pionowy kadr z palnikiem lampy przekreconym na sufit.
    Ad. 2,3. Nie za bardzo sie orientuje, nie chcialem nigdy wnikac wiec polecam sposob 4.
    Ad. 4. Pomiar swiatla jest dla sytuacji jakby lampy nie bylo, lampa doswietli tyle, ile potrzeba (ew. korekcje +/- potrzebne).
    Ad. 5. Na automatyce aparatu sie nie znam
    A wydawało mi się, że czterysta trzydziestka ma możliwość jedynie podnoszenia palnika - tzn. obracania go tylko w jednym kierunku - więc jak skierować go na sufit w przypadku pionowego kadrowania? Można go skierować tylko na ścianę. chyba, że zdejmiemy lampę z aparatu, ale jak sądzę, nie takiej opcji dotyczyło pytanie.
    EOS i nie tylko...

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Na palniku masz taki guziczek który wciskasz i trzymając go przekręcasz palnik do góry.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Lampa 430 EX posiada mozliwosc obracania palnikiem 90 stopni w pionie i 180 w poziomie, z tym, ze w poziomie mozna to robic w jedna strone.
    Aparat ustawiasz w kadr pionowy, wtedy lampa jest z boku. Palnik przekrecasz w osi poziomej lampy w kierunku sufitu i juz

Edit: TomS trafnie zasugerowal tu uzycie guziczka przy operacjach krecenia palnikiem
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 14-12-2007 o 18:02
    .

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Lampa 430 EX posiada mozliwosc obracania palnikiem 90 stopni w pionie i 180 w poziomie, z tym, ze w poziomie mozna to robic w jedna strone.
    No, najwyraźniej mam nietypowy egzemplarz, bo mój umożliwia obrót w poziomie o 180 stopni w lewo i o 90 stopni w prawo
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Oj, nie pamietalem, ze sie w prawo da Nie mam jej przy sobie... W kazdym razie da sie
    .

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    No, najwyraźniej mam nietypowy egzemplarz, bo mój umożliwia obrót w poziomie o 180 stopni w lewo i o 90 stopni w prawo
    Najwyraźniej tak:-( Ja u siebie mogę błyskać w pionie od sufitu ( i nie tylko) ile się da.
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

Na poczatek jako nowy uzytkownik witam wszystkich forumowiczow.
    Podlaczyem sie do tematu tej lampy, gdyz mam pytania techniczne.
    Zazwyczaj aparatem robie kilka zdjec i stoi nawet kilka dni, lampa sie oczywiscie wraz z aparatem wylacza po minucie, ale akumulatory pozwalaja blysnac na kilkadziesiat zdjec sprawdzalem na 2 kompletach akumulatorow.
    W zwiazku z tym pytanie: czy lampa pobiera prad w trybie czuwania? Czy moze to byc inna przyczyna tak małej ilosci zdjec?
    Pytanie 2: Czy ta lampa powinna wydawac takie lekki pikanie co kilka sekund? Boje sie czy z nia wszystko OK?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów