Zastanawiam się nad kupnem 10-22 w Hong Kongu (przez ebay) i zastanawia mnie co dokładnie znaczy stwierdzenie "7 Year International Professional Warranty Card"? Na Żytniej w razie czego naprawią mi za free?
Zastanawiam się nad kupnem 10-22 w Hong Kongu (przez ebay) i zastanawia mnie co dokładnie znaczy stwierdzenie "7 Year International Professional Warranty Card"? Na Żytniej w razie czego naprawią mi za free?
właśnie nabyłam 10-22 od Alberta z Kea-Photo w cenie 350GBP z wysyłką do UK (dodam, że zakup był poza eBayem). też pytałam o tę gwarancję (ale jednoroczną, nie 7-letnią) i Albert twierdzi, że w polskim serwisie POWINNI ją uznać. pocieszające może być to, że w tym szkle problem BF/FF praktycznie nie występuje ze względu na ogromną GO.
Ja na codzień pracuję na Tokinie 12-24,
Co do aberacji, to przy szerokich szkłach to norma. Występują w każdym.
Lekarstwem na ten problem jest zamknąć dziurę do min. 8 lub robić w RAWch i likwidować przy wywoływaniu RAWów.
Co do focusa, to jest bardzo precyzyjny. Wiadomo, że to nie US, ale nie zauważyłem żeby się mylił.
No i dość istotna sprawa. Jeśli na stałe zakładacie UV i czasem dodatkowo polarek, to UV musi być koniecznie w wersji Digital Pro, przy grubszych filtrach tworzy się winieta od polarku, co w ultraszerokim kącie jest normalne.