Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: zdjecia na 300cm wysokie

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie tylko bilbordy mogą być w tych rozmiarach.
    Robiłem i z cyferki 8pikselowej (i tak kadrowane) i skanowane ze średniego na bębnie.
    Drukowane na ploterze (6 kolorów). Z cyfry nie interpolowałem w górę, wychodziło po 20-30 dpi i trudno - pojawiły się kwadraty (widoczne z bliska), ale w porównaniu z tymi resamplowanymi (robiłem wcześniej próby na wycinach) te małe rozdzielczości zachowywały pozory ostrości tam gdzie ostrzyłem (metodą Janusza).
    Skan z bębna był bezkonkurencyjny. Zeskanowane od razu do docelowego rozmiaru, obrobione tylko tak, by gdzieniegdzie zjechać z ostrością (ziarno wylazło na pyskach). Klient, mimo iż laik, był zachwycony wszystkimi: Ach, och, piękne jakie kolory, i ta zieleń i to i tamto ...
    I przy tym jednym ze skanu: A to jakieś takie wyraźnie lepsze od pozostałych!
    Ostatnio edytowane przez minek ; 29-11-2007 o 01:33

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A ja kiedyś znalazlem cos takiego:
    http://www.fotosite.pl/multimedia/ka...gapikseli.html
    w zależności od rozmiaru zdjęcia i odległości obserwującego wylicza ile Mpix "styknie"...
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Moje zdjecie mialo ostatnio przyjemnosc byc wykorzystane jako dekoracja sceniczna w formacie 5x2m bodajze i bylo dosyc mocno kadrowane. Bylen na tej imprezie i siedzialem w 3 rzedzie wiec odleglosc ok 10m od zdjecia i musze powiedziec ze wygladalo to bardzo dobrze. Zdjecie bylo z 400D i jak wpominalem dosyc kadrowane.
    Tak wiec mysle ze nie bedziesz mial zadnego problemu.

Pozdrawiam
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

wielkie dzieki za ugaszenie moich obaw. Prosil bym o rade teraz tylko i mozna zamykac powoli.

Robie zdjecie, kadruje, prosuje itp w orginale a potem zmieniam rozdzielczosc na ?? ile 70dpi ?? mniej ?? wymiary kadru to 300wys i 150 szerokosc.
    Druk na ploterze.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    Robie zdjecie, kadruje, prosuje itp w orginale a potem zmieniam rozdzielczosc na ?? ile 70dpi ?? mniej ?? wymiary kadru to 300wys i 150 szerokosc.
    Druk na ploterze.
    Wypytaj tego, co drukuje. Męcz i marudź - on umie używać tej maszyny i wie jak najlepiej wychodzi.

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Wypytaj tego, co drukuje. Męcz i marudź - on umie używać tej maszyny i wie jak najlepiej wychodzi.
    problem w tym ze goscia nie trawie i chce jak najwiecej bez jego wiedzy zaradzic. Koles jest zaspany.

Domyślnie

i co? jak CI anonmowi koledzy z CB powiedza go for it to uzyjesz deesa a jak nie to pozyczysz duzego hassela?
    zdecydowanie wiecej zalezy od Twoich skili w postprocesingu, niz od tego jakiej matrycy uzyjesz. A skoro zadajesz takie pytania...to moze na poczatek powinienes sie zmierzyc z nieco mniejszymi wyzwaniami ??
    pozdrawiam,
    zby

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

problem w tym ze goscia nie trawie i chce jak najwiecej bez jego wiedzy zaradzic. Koles jest zaspany.

Chyba sobie jaja robisz...

przecież on ci musi podać specyfikację, żebyś wiedział jak plik przygotować.

ustawienia DPI raczej nie mają znaczenia. Znaczenie ma rozmiar w pikselach, a ten determinowany jest przez specyfikację.

No a najpierw proof wycinkowy proponuję zrobić (najpierw czyli po przygotowaniu pliku, przed drukiem właściwym).

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raster Zobacz posta
    Chyba sobie jaja robisz...

przecież on ci musi podać specyfikację, żebyś wiedział jak plik przygotować.

ustawienia DPI raczej nie mają znaczenia. Znaczenie ma rozmiar w pikselach, a ten determinowany jest przez specyfikację.

No a najpierw proof wycinkowy proponuję zrobić (najpierw czyli po przygotowaniu pliku, przed drukiem właściwym).
    wiadomo. Proba bedzie, nawet w wielkosciach oryginalnych.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez zby Zobacz posta
    i co? jak CI anonmowi koledzy z CB powiedza go for it to uzyjesz deesa a jak nie to pozyczysz duzego hassela?
    zdecydowanie wiecej zalezy od Twoich skili w postprocesingu, niz od tego jakiej matrycy uzyjesz. A skoro zadajesz takie pytania...to moze na poczatek powinienes sie zmierzyc z nieco mniejszymi wyzwaniami ??
    Ciebie przepraszam ze zapytalem. Oczywiscie nie 3ba bylo pomagac, odpisywac.
    Ostatnio edytowane przez grzanka ; 30-11-2007 o 12:06 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wiadomo. Proba bedzie, nawet w wielkosciach oryginalnych.
    No właśnie to miałem na myśli
    proof wycinkowy 1:1

tylko nie dopisałem 1:1

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów