Witam.
Dziękuję (EchoX) i przyjmuję z pokorą uwagę dot. kodowania i potwierdzam, że jeszcze bardzo daleko do rozpoczęcia. Jednakże i tę uwagę przyjmuję jako dobre życzenie.
Widzę też, że jesteście doskonale zorientowani co do wymagań sprzętowych i innych. I tutaj chylę czoło i dziękuję za poświęcenie czasu na pisanie.
Faktycznie... sporo sprzętu potrzeba i nie będzie on stał gdzieś w piwnicy czy na strychu
(asterix), myślę, że na początek wystarczy 2TB.
Co do łącza, to jest projekt aby było rozliczane dynamicznie w zależności od chwilowego obciążenia.
Nie jestem informatykiem ale wiem, że w planie jest dublowanie (chyba to się nazywa mirror) w innej lokalizacji (i także z mirrorem/kopią) oraz coś takiego jak przeniesienie ruchu na inny serwer w przypadku dużego obciążenia łącza.
Co do DataCenter, to brane są narazie dwie firmy. Jedna w gdańskim Zieleniaku lub Proremie (mają światłowód z TASK-iem), druga w zaprzyjaźnionym home.pl.
Co do taśm, to w home.pl podobno taką usługę mają; jeszcze to trzeba sprawdzić.
(mor_feusz), jeżeli chodzi o "płytkowe" przesyłanie plików, to nie dokońca mogę się równać z niektórymi Waszymi uwagami dlatego, że admin ma zapłacone za inne czynności i... przegranych kilka płytek na dysk wymienny, czyli wymiana na poprzedni kosztować go będzie 5 minut. Argument, że płytka może być do bani bardziej mnie martwi. Ale może się mylę i może mnie do tego zniechęcicie.
(robgr85), zgodzę się z Tobą, że 15 kilobajtów/s jest śmiechu warte. A przy okazji... czy możecie pochwalić się jaką macie prędkość z canstockphoto? Pytam, bo moi zajomi się żalą, że między 10 a 15 a z fotolią super, bo nawet i 60. Właśnie, jakie macie prędkości z poszczególnymi stockami?
(zeber), jeśli mieszkasz w Trójmieście, to nie problemu, podjadę do Ciebie. Chętnie poznaję nowych ludzi, szczególnie ludzi z pasją fotografowania.
Jeżeli mieszkasz poza Trójmiastem, to większy problem ale też do rozwiązania bo mam sporo znajomych w całej Polsce. Wiele osób w dzisiejszych czasach przemieszcza się po kraju i zagranicy. Jeżeli mieszkasz poza Polską, to już przyznaję jest problemem
Przyznaję, że na tym forum ludzie rzeczowo i życzliwie odnoszą się do innych co świadczy o tym, że pasjonaci fotografii to ludzie wartościowi.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.