Strona 141 z 254 PierwszyPierwszy ... 4191131139140141142143151191241 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 401 do 1 410 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

extrastockphoto
    Guest

Domyślnie

Witam.

Dziękuję (EchoX) i przyjmuję z pokorą uwagę dot. kodowania i potwierdzam, że jeszcze bardzo daleko do rozpoczęcia. Jednakże i tę uwagę przyjmuję jako dobre życzenie.

Widzę też, że jesteście doskonale zorientowani co do wymagań sprzętowych i innych. I tutaj chylę czoło i dziękuję za poświęcenie czasu na pisanie.
    Faktycznie... sporo sprzętu potrzeba i nie będzie on stał gdzieś w piwnicy czy na strychu

(asterix), myślę, że na początek wystarczy 2TB.
    Co do łącza, to jest projekt aby było rozliczane dynamicznie w zależności od chwilowego obciążenia.
    Nie jestem informatykiem ale wiem, że w planie jest dublowanie (chyba to się nazywa mirror) w innej lokalizacji (i także z mirrorem/kopią) oraz coś takiego jak przeniesienie ruchu na inny serwer w przypadku dużego obciążenia łącza.
    Co do DataCenter, to brane są narazie dwie firmy. Jedna w gdańskim Zieleniaku lub Proremie (mają światłowód z TASK-iem), druga w zaprzyjaźnionym home.pl.
    Co do taśm, to w home.pl podobno taką usługę mają; jeszcze to trzeba sprawdzić.

(mor_feusz), jeżeli chodzi o "płytkowe" przesyłanie plików, to nie dokońca mogę się równać z niektórymi Waszymi uwagami dlatego, że admin ma zapłacone za inne czynności i... przegranych kilka płytek na dysk wymienny, czyli wymiana na poprzedni kosztować go będzie 5 minut. Argument, że płytka może być do bani bardziej mnie martwi. Ale może się mylę i może mnie do tego zniechęcicie.

(robgr85), zgodzę się z Tobą, że 15 kilobajtów/s jest śmiechu warte. A przy okazji... czy możecie pochwalić się jaką macie prędkość z canstockphoto? Pytam, bo moi zajomi się żalą, że między 10 a 15 a z fotolią super, bo nawet i 60. Właśnie, jakie macie prędkości z poszczególnymi stockami?

(zeber), jeśli mieszkasz w Trójmieście, to nie problemu, podjadę do Ciebie. Chętnie poznaję nowych ludzi, szczególnie ludzi z pasją fotografowania.
    Jeżeli mieszkasz poza Trójmiastem, to większy problem ale też do rozwiązania bo mam sporo znajomych w całej Polsce. Wiele osób w dzisiejszych czasach przemieszcza się po kraju i zagranicy. Jeżeli mieszkasz poza Polską, to już przyznaję jest problemem

Przyznaję, że na tym forum ludzie rzeczowo i życzliwie odnoszą się do innych co świadczy o tym, że pasjonaci fotografii to ludzie wartościowi.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
    Ostatnio edytowane przez extrastockphoto ; 20-11-2007 o 18:36

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez extrastockphoto Zobacz posta
    Witam.

Dziękuję (EchoX) i przyjmuję z pokorą uwagę dot. kodowania i potwierdzam, że jeszcze bardzo daleko do rozpoczęcia. Jednakże i tę uwagę przyjmuję jako dobre życzenie.

Widzę też, że jesteście doskonale zorientowani co do wymagań sprzętowych i innych. I tutaj chylę czoło i dziękuję za poświęcenie czasu na pisanie.
    Faktycznie... sporo sprzętu potrzeba i nie będzie on stał gdzieś w piwnicy czy na strychu

(asterix), myślę, że na początek wystarczy 2TB.
    Co do łącza, to jest projekt aby było rozliczane dynamicznie w zależności od chwilowego obciążenia.
    Nie jestem informatykiem ale wiem, że w planie jest dublowanie (chyba to się nazywa mirror) w innej lokalizacji (i także z mirrorem/kopią) oraz coś takiego jak przeniesienie ruchu na inny serwer w przypadku dużego obciążenia łącza.
    Co do DataCenter, to brane są narazie dwie firmy. Jedna w gdańskim Zieleniaku lub Proremie (mają światłowód z TASK-iem), druga w zaprzyjaźnionym home.pl.
    Co do taśm, to w home.pl podobno taką usługę mają; jeszcze to trzeba sprawdzić.

(mor_feusz), jeżeli chodzi o "płytkowe" przesyłanie plików, to nie dokońca mogę się równać z niektórymi Waszymi uwagami dlatego, że admin ma zapłacone za inne czynności i... przegranych kilka płytek na dysk wymienny, czyli wymiana na poprzedni kosztować go będzie 5 minut. Argument, że płytka może być do bani bardziej mnie martwi. Ale może się mylę i może mnie do tego zniechęcicie.

(robgr85), zgodzę się z Tobą, że 15 kilobajtów/s jest śmiechu warte. A przy okazji... czy możecie pochwalić się jaką macie prędkość z canstockphoto? Pytam, bo moi zajomi się żalą, że między 10 a 15 a z fotolią super, bo nawet i 60. Właśnie, jakie macie prędkości z poszczególnymi stockami?

(zeber), jeśli mieszkasz w Trójmieście, to nie problemu, podjadę do Ciebie. Chętnie poznaję nowych ludzi, szczególnie ludzi z pasją fotografowania.
    Jeżeli mieszkasz poza Trójmiastem, to większy problem ale też do rozwiązania bo mam sporo znajomych w całej Polsce. Wiele osób w dzisiejszych czasach przemieszcza się po kraju i zagranicy. Jeżeli mieszkasz poza Polską, to już przyznaję jest problemem

Przyznaję, że na tym forum ludzie rzeczowo i życzliwie odnoszą się do innych co świadczy o tym, że pasjonaci fotografii to ludzie wartościowi.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
    czy przypadkiem to nie Ty kiedyś uderzałeś do mnie na skype?

Już kiedyś był poruszany na forum temat zakładania stocka, chyba w hydepark... miałem tam dość długie wywody odnośnie wymagań etc... myślę że nie warto tutaj tego wszystkiego pisać od nowa... myślę też, że szukajka doprowadzi Ciebie do tamtego wątku...

Pozdrawiam,
    Robert

edit: zmień łącze na coś szybkiego... zakładając że kilka osób będzie chciało przesyłać pliki w tym samym czasie... z 15kb byłaby masakra i by sobie odpuścili...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

extrastockphoto
    Guest

Domyślnie

(robgr85), tak, to byłem ja.
    Można sobie życzyć by łącze było tak szybkie, jak szybka jest Twoja odpowiedź na mój post

Z tego co wywnioskowałem z rozmowy z firmą wynika, że podstawowe łącze bęzie miało 4G i będzie synchroniczne. Pozostanie 2G na drugi serwer, gdy pierwszy będzie obciążony. Nie zrozumiałem do końca co będzie gdy i to się zapcha ale chyba ruch będzie kierowany do innych serwerów tej firmy, która będzie nam świadczyć usługi a w chwili mniejszego obciążenia wszystko będzie się synchronizować. Chyba dobrze to opisałem...
    Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem, że przeglądanie zdjęć przez potencjalnych kupujących będzie się generowało z osobnej maszyny ale chyba tak.
    Jak więc napisał sergi - to grube tysiące i to niestety potwierdzam.
    Ponadto, czego jeszcze nie pisałem, serwis będzie udostępniał zdjęcia reportażowe-tzw. profesjonalnych fotografów i tu się sprawa jeszcze bardziej komplikuje bo nie chodzi tylko o sprawy techniczne...

Oj, ciężka praca ale daje wiele satysfakcji.
    Wierzę jednak, że się uda bo jak mi niektórzy znajomi mówią, to na swoich zdjęciach zarabiają na sprzęt i czasami na wyjazd na narty czego wszystkim życzę.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez extrastockphoto Zobacz posta
    Z tego co wywnioskowałem z rozmowy z firmą wynika, że podstawowe łącze bęzie miało 4G i będzie synchroniczne. Pozostanie 2G na drugi serwer, gdy pierwszy będzie obciążony. Nie zrozumiałem do końca co będzie gdy i to się zapcha ale chyba ruch będzie kierowany do innych serwerów tej firmy, która będzie nam świadczyć usługi a w chwili mniejszego obciążenia wszystko będzie się synchronizować. Chyba dobrze to opisałem...
    Load balancing lacza. Musisz miec jakis router (z odpowiednim OSem) i w zaleznosci od obciazenia lacza bedzie kierowal ruch. Jesli bedzie to w DataCenter to ludzie zrobia to za Ciebie, tylko sprzet trzeba bedzie miec (w DC sorzet tez "dzierzawia").
    Fakt Admonom sie placi i robia to co maja robic - spoko - tylko wez pod uwage ze poczta moze zniszczyc nosnik, temperatura, wadliwy nosnik (ktos nagra, pojdzie na poczte, wysle i cos bedzie nie tak - jaks wada i jeszcxze raz wysylac? Koszta wzrosna - nie tylko tego co zamieszcza fotki ale rowniez Twoje. Poniewaz Admin bedziemusial wsadzis plytke i zaczac kopiowac (czasmi przy wadliwych plytkach wiadomo "system spowalnia") w tym czasi zdazy obejrzec kilka zdjec (zaakceptowac lub tez nie) Jak cos pojdzie nie tak ot musi opisac co i dlaczego (moze nawet odeslac plyte - poniewaz zaistnieje mozliwosc [np. podczas wyzucenia do kosza] kradziezy zdjec - chyba ze polityka prywatnosci bedzie nakazywala niszczenie plyt w sposob trwaly - jakas niszczarka do plyt - kolejny koszt).

Wiem oc czujesz - sam pracuje dla firmy, ktora robi specjalna aplikacje dostepna przez www i albo servery sa u klientow, albo "sami" hostujemy. Na poczatku mielismy 3 roznych ISP teraz wszystko jest robione na poziomie DataCenter - nie musze sie juz tym martwic - sotep swiatlowodowy.
    Kopia idzie co wieczor na 2 NAS (1 jako serwis DC, 2 "nasz"), biblioteke na kilka tasiemek) oraz kopia do biura przez noc (tylko "newralgicznych" serverow) a i tak mysle ze to malo (dla mnie im wiecej kopii tym lepiej) W robocie dostep do neta tez mam swiatlowodem [12 osob tylko] (ostatnio zakupili jako backup ADSL'a dlatego zrobilem sobie routing ze moj komp leci na swiat przez ADSL'a a reszta swiatlowodem )

Mialem ostatnio tez kontrtakt dla "dobrego" ISP w UK i backup byl krzyrzowy - dane z 1 DC byly kopiowane w 2 i odwrotnie.

Masz kupe roboty przed soba
    2TB - teraz tak liczac ze przecietne zdjecie ma 3MB i dajmy na to 20% wszystkich zdjec zostanie zaakceptowana to nie jest wcale tak duzo

Na dzien dobry zaczal bym od 100TB (minimum)

A dlaczego - musisz przeciez zdjecia odrzucone tez przez pewien czas (dajmy na to rok) tez trzymac gdzies. Teraz policz tak - jak dobrze pojdzie niech bedzie 1000 zdjec/dzien - z czego dajmy 300 zaakceptuja. Wszystko musisz gdzies trzymac. Chyba ze bedziesz mial 2 "biblioteke" i tam beda odrzucone (a wierz mi ze bedzie ich wiecej)

Gratuluje pomylu i samozaparcia. Zycze sukcesu (sam bede uploadowal)
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 20-11-2007 o 20:02

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

jak serwis ruszy to też wyślę swoje fotki. W kwestii reklamy to dobrym pomysłem są programy partnerskie (affilation) stosowane przez inne stocki... nie zapomnij o Tym, bo tylko z moich zaleceń już kilkadziesiąt osób zaczęło bawić się w stocki...

Pozdrawiam,
    Robert

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

to sie chwal robgr85 ile juz zarobiles na "affilatach"
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix Zobacz posta
    to sie chwal robgr85 ile juz zarobiles na "affiliatach"
    hehe

tutaj zarobki są różne w różnych serwisach :P generalnie nie jest to opcja pozwalająca wyżyć z tego (choć gdyby było kilkuset :P - czemu nie). Dla przykładu podam że na SS, w którym jeszcze nie rozpatrzyli pozytywnie moich fotek, do tej pory mam z affiliatów SS średnio 10-15usd/miech, mimo iż tylko dwóch 'referencyjnych' fotografów ma fotki w portfolio (w sumie coś koło 40fotek, cale szczescie zaczynają im się lepiej sprzedawać)... reszta tak jak ja została odrzucona :P i oczekuje na kolejną szansę [mam nadzieję że się nie zniechęcili]...

Pozdrawiam,
    Robert

Miasto
    Lublin

Domyślnie Kwalifikacje do istockphoto

Mam pytanie do osób, które pomyślnie zaliczyły kwalifikacje do istockphoto (ale może nie tylko do nich). Otóż w ramach tej procedury wysłałem swoje 3 sample image, dokładnie takie

http://www.janjar.getphoto.pl/high/a...ecce243324.jpg
    http://www.janjar.getphoto.pl/high/9...060b80869a.jpg
    http://www.janjar.getphoto.pl/high/f...0704d3bb86.jpg

a w odpowiedzi administrator stwierdził, że prosi o kolejne 3, ponieważ powyższe są zbyt jednorodne w tematyce. Może ktoś podpowie co właściwie im wysłać. Widoczki, makro, kwiatuszki, reporterkę? Czy poprzednie zdjęcia nie zostały zaakceptowane ponieważ nie mają charakteru komercyjnego?

Pozdrawiam
    PS. Chyba w swojej naiwności liczyłem, że łatwiej "łykną" ładne dziewczyny. A może tylko miałem pecha i trafiłem na moderatora-kobietę i w dodatku feministkę.

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

tu chodzi wg mnie o mala wartosc komercyjna. Nie wysylal bym im zdjec B&W do pierwszej akceptacji. Nie wysylaj tez landszaftow.

Wez dziewczyny, ubierz w koszule i cyknij foto bedzie latwiej.

Istok jest najbardziej krytycznym serwisem. Na moim przykladzie - 130 fot w SS w ciagu 1 miesiaca 15 na istock hehe (z calych 130- jeszcze 20 wisi w uploadzie i mam prawie 100% pewnosc ze przejda)
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

2 pierwsze brak wartości komercyjnej 3 było by może fajne gdyby nie było gołe. Przeczytaj regulamin i to czego oczekują a będziesz wszystko wiedział.
    Edyta: No i na 2 są jakieś znaki towarowe.
    Ostatnio edytowane przez Qbexus ; 21-11-2007 o 20:27

Strona 141 z 254 PierwszyPierwszy ... 4191131139140141142143151191241 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów