Cytat Zamieszczone przez Maureli Zobacz posta
No to gratulacje!!! Aparat fotograficzny oraz wszystkie inne delikatne urządzenia elektroniczne podatne są na tzw. ładunki elektrostatyczne. Wymiana baterii czy obiektywu przy włączonym aparacie jest porównywalne z rosyjską ruletką. Powodzenia Kamikadze!!!!!

Hymm - ja też na początku skrytykowałem tą wypowiedź - osobiście nigdy nie wyłączam aparatu podczas zmiany obiektywu ale... po głębszym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że istnieje jednak możliwośc uszkodzenia obiektywu przy takim postępowaniu. Dotyczy to obiektywów ze stabilizacją. W instrukcji dolączonej do takiego obiektywu czytamy że: " IS działa przez 1s po zwolnieniu spustu migawki i wtedy nie wolno odpinac obiektywu gdyż może to skutkować jego uszkodzeniem". Teoretycznie więc gdy zmieniamy takie szkło przy wlączonym aparacie moglibyśmy niechcący nacisnąć spust migawki a wtedy uruchomilibyśmy IS ( o ile byłby włączony ) . Wtedy to mogła by zaistniec sytuacja opisana w instrukcji No coż mi to troche dało do myślenia chyba jednak będe wyłączał - jak nie zapomnę oczywiście