Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Canon 30D - nie da się włączyć

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Od 20D/350D wyłącznik to tylko kolejny guzik w aparacie. Niczego on fizycznie nie wyłącza. Także nie rób ludziom wody z mózgu, Maureli.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maureli Zobacz posta
    No to gratulacje!!! Aparat fotograficzny oraz wszystkie inne delikatne urządzenia elektroniczne podatne są na tzw. ładunki elektrostatyczne. Wymiana baterii czy obiektywu przy włączonym aparacie jest porównywalne z rosyjską ruletką. Powodzenia Kamikadze!!!!!
    W instrukcji obsługi róznych aparatów nie spotkałem sie z wyłączaniem body do wymiany obiektywu.Nie pamietam ile lat tak wymieniam.Nie slyszałem o przypadku uszkodzenia z tego powodu.Na przykład karta pamięci ma blokadę, a obiektyw nie, chociaz technicznie to nie problem wykonac.Ostroznosci nigdy dosyć ale nie jest to moim zdaniem zagrożenie.Być moze napięcie na stykach pojawia się po przyciśnieciu spustu do połowy.Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

No to gratulacje!!! Aparat fotograficzny oraz wszystkie inne delikatne urządzenia elektroniczne podatne są na tzw. ładunki elektrostatyczne. Wymiana baterii czy obiektywu przy włączonym aparacie jest porównywalne z rosyjską ruletką. Powodzenia Kamikadze!!!!!
    LOL. Jakby byl konkurs najglupszych wypowiedzi na tym forum to mialbys szanse na miejsce w scislej czolowce... Szczegolnie w kwestii wymianu obiektywu - nie spotkalem jeszcze nikogo kto by celowo w tym celu wylaczal aparat...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    LOL. Jakby byl konkurs najglupszych wypowiedzi na tym forum to mialbys szanse na miejsce w scislej czolowce... Szczegolnie w kwestii wymianu obiektywu - nie spotkalem jeszcze nikogo kto by celowo w tym celu wylaczal aparat...
    może i coś wygram.... :grin: a co do tematu - wyłączenie aparatu przed wymianą baterii czy obiektywu to faktycznie potworny i czasochłonny wysiłek ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Od 20D/350D wyłącznik to tylko kolejny guzik w aparacie. Niczego on fizycznie nie wyłącza. Także nie rób ludziom wody z mózgu, Maureli.
    kolejny guzik w aparacie? dobre:-D być może w 30d jest inaczej. Ale skoro masz więcej postów ode mnie to pewnie masz racje :wink:
    Ostatnio edytowane przez Maureli ; 10-11-2007 o 05:30 Powód: Automerged Doublepost

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kolejny guzik w aparacie? dobre:-D być może w 30d jest inaczej. Ale skoro masz więcej postów ode mnie to pewnie masz racje :wink:
    Od 20D wzwyż "wyłącznik" w aparacie tylko wprowadza aparat w stan uśpienia, by zminimalizować czas startu po 'włączeniu' . Prąd nadal płynie tam w środku (płyta główna, matryca), więc cała teoria na temat wyłączenia aparatu by uniknąć ładunków elektrostatycznych przy zmianie baterii czy obiektywu bierze w łeb przy takim rozwiązaniu konstrukcyjnym.
    No ale pewnie tylko się wymądrzam bo mam (naj)więcej postów .

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Je przeważnie wyłączam odruchowo aparat a kilkanaście lat w pracy te zdjęcia jednak robię... Ale paniki nie ma jeżeli korpus jest włączony, po prostu odruch i tyle
    FOTOINKWIZYTOR

Zablokowany

Domyślnie

Raz mnie prąd kopnął jak rozkręcałem jakiegoś EOSa. Pewnie kondensator od lampy błyskowej był naładowany. Śmieszne uczucie i dosyć mocne, naprawdę się nie spodziewałem, że może aż tak kopnąć. Przynajmniej się rozbudziłem bo byłem bardzo śpiący

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    ....No ale pewnie tylko się wymądrzam bo mam (naj)więcej postów .
    Nie twierdzę że tak nie jest, ale określenie wyłącznika jako zbędnego gadżetu w aparacie to chyba lekka przesada no sam powiedz :grin:

W swoim skromnym dorobku spalonych urządzeń mam kilka kompów, jeden aparat i może ze 2 telewizory, nie licząc elektroniki którą sam skleciłem - więc jakieś minimalne pojęcie na temat "prądu" posiadam . Być może zbyt ostro się wypowiedziałem w pierwszym poście - jeżeli kogoś uraziłem to sorry. Wracając zaś do wątku głównego to lepiej dmuchać na zimnie i poświęcić te kilka sekund na wyłączenie aparatu przy wymianie baterii, szkła czy lampy.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Być może zbyt ostro się wypowiedziałem w pierwszym poście - jeżeli kogoś uraziłem to sorry.
    Nie sadze zebys urazil, ale ta ruletka byla dosc komiczna
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekso Zobacz posta
    Witam.

Canon 30D przestał działać - bateria pełna i włożona prawidłowo
    a aparatu nie da się włączyć.
    Podejrzewam, że to przez wyjęcie baterii przy włączniku w pozycji "ON"
    Da się coś z tym zrobić - czy tylko serwis ?
    Czy cos wiecej wiesz na dziś?Pozdrawiam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów