Fajne te kwiatki i listki. Może pokażesz nam coś innego ??
Fajne te kwiatki i listki. Może pokażesz nam coś innego ??
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
Zamyślenie...
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
Fajne... by było gdybyś nieco inaczej skadrował, uciął ucho, a nie ucinał ust, no i może trochę inaczej się ustawił tzn pod innym kątem. Nie sugeruj się zbytnio moją krytyką, ja nie uważam się za speca od fotografii, piszę tylko co mi się nie podoba i jak ja to bym zrobił.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
Nie były robione z lampą na wprost (jeśli o to chodzi), lecz do góry ze stofenem.
Co prawda mam dosyć niskie, białe sufity, a 300v nie ma za bardzo możliwości korektyw środkowym doszły jeszcze białe ściany i biała wanna...
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
A konkretniej? Jak rozumiem głównym problemem jest to, iż mimo wszystko są zbyt mocno doświetlone od góry/przodu.
Aby poprawić sytuację powinienem dodać boczne oświetlenie lub wręcz kontrowe, tak? I teraz, zakładając, że nie chcę za bardzo inwestować, to wystarczą do tego jakieś małe lampy (takie 60 Ws)?
A kadry? Ujdą/do niczego/do cięcia?*
(*) skreślić nieprawidłową odpowiedź![]()
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
powinieneś robić więcej zdjęć z zastanym światłem... Flasz nieumiejętnie użyty zabija klimat na zdjęciu ... twoje są najlepszym tego przykładem, jeżeli nie dysponujesz jasnym obiektywem 2.8 to pozostaje ci wysokie ISO i późniejsze usuwanie szumów, jeżeli masz zewnętrzną lampę to staraj się odbić tak światło by by robiło wrzenie naturalnego - nie używaj wbudowanego flasza,
ja nie wpieram że lampy błyskowe są złe ... trzeba tylko umiejętnie je ustawić ...
tu przykład ekstremalnego okiełznania światła (nie chwaląc się)
dwie lampy błyskowe, blenda + zastane
http://adammphoto.com/battle/battle.jpg