Witam!!!
Co sądzicieo o obróbce tej fotki. Może znacie jakieś dobre tutoriale do retuszu portretów.
Pozdrawiam!!!
Witam!!!
Co sądzicieo o obróbce tej fotki. Może znacie jakieś dobre tutoriale do retuszu portretów.
Pozdrawiam!!!
Kiedyś kążył w krągach scenicznych taki dowcip o dwóch (bardzo dobrych z resztą!) serdecznie się nienawidzących scenografach. Jeden z nich, gdy ten drugi znów dostał nagrodę, pogatulował mu słowami: "Kochany - znakomite, doskonałe, nadzwyczajne dekoracje! Od razu widać, że dekoracje!!" Tak jest z tym retuszem. Polecam Scotta Kelbyego: Fotografia Cyfrowa. Obróbka zdjęć. Wydanie II.
krótko mówiąc przesadzony??? Tak to już jest jak ktoś ma dużo chęci i zapału, a za grosz talentu...ehhh.
Ostatnio edytowane przez Michał Dobrowolski ; 08-01-2008 o 00:36
Przesada? Owszem, ale nie tyko. A na pewno nie brak talentu. Wiedza. Gdy wźmiesz do ręki kolorowy tygodnik dla niepiśmiennych gospodyń domowych, to na okładce widzisz kobietę o twarzy, jaka nie występuje w naturze. Oczywiście retusz. Tyle, że ten efekt uzyskano przy użyciu całkiem subtelnych narzędzi, zaszytych w PS. Nieco rąbka tajamnicy uchyla ww. Kelby. Jescze raz polecam:-)
Talent to tylko 5%, kolejne 5% to to szczęście, a pozostałe 90% to po prostu ciężka praca. Im lepiej zrobione zdjęcie tym mniej późniejszej obróbki w programie graficznym.
Twarz dziecka nie wymaga takiego retuszu jak osób dorosłych.
Nie napisałeś o jakie tutoriale chodzi. W jakim programie pracujesz? W Gimpie, Photoshopie, a może w innym programie graficznym. A może chodzi Ci o sposób robienia zdjęcia.
Lightroom i PS. Sposobu robienia zdjeć też się ciągle ucze, ale skupmy się może teraz na obróbce. A fotka w oryginale wyglądala tak:
Czasem kupuje kwiaty.Zwykle Róże.Pani pyta,czym upiększyć.Pozłotkiem![]()
A ja głupi zdziwiony, pytam.Cooooo,Pozłotkiem różePewno znów czerwona kartke za głupotę moja dostanę.Pozdrawiam.
To czarne tło jest nieszczególne i psuje trochę odbiór całość. Podostrzyłbym selektywnie oczka.
SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa
Na mój gust przesadziłeś trochę z rozmyciem, przez co buzia wygląda sztucznie, zatraciła się też ostrość włosów i rysów twarzy. Do temperatury kolorów też bym się nie czepiał, bo często portrety ciut za ciepłe mogą wyglądać milej dla oka, kwestia gustu. Coś co mnie razi to fakt, że obydwa zdjęcia zawierają czarny blik (100% czerń), warto by było coś z tym zrobić. Dzieci ślicznie wyglądają w kolorkach...ja bym pomyślał nad nowym zdjęciem z użyciem innego tła.
Ale to tylko uwagi techniczne. Najważniejsze, by zwyczajnie się podobało![]()
C-F-K - forever
Oryginal jest OK ( nie mówie o kadrowaniu bo dół jest bardzo niefortunnie zciachany). Podciągnął bym tylko ciut ale naprade ciut kontrasty. A i w tym przypadku wogole niepotrzebne jest "lizanie" foty. To dziecko i cere ma gładziutka więc po co ?
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..