Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Canon 20D - optymalny komplet szkieł dla amatora

Coś już napisał
    Miasto
    Szczeck

Domyślnie Canon 20D - optymalny komplet szkieł dla amatora

Witam,

Od dłuższego czasu nurtuje mnie kwestia doboru optymalnego zestawu szkieł do wykorzystania amatorskiego i polprofesjonalnego (fuchy) pod Canona 20D (crop 1.6).

Moja propozycja, ktora chcialbym abyscie omowili (zasugerowali ewentualne zmiany lub wlasne propozycje takiego zestawu). Zakladamy warunek: maksimum jakosci za optimum ceny.

Canon 20D:
    1. Canon 10-22/3.5-4.5 USM
    2. Tamron 28-75/2.8
    3. Canon 70-200/4 USM

Zestaw ten daje znakomita jakosc zdjec "landszaftowych" (1), ma dobre mozliwosci w zakresie "fotografii familijnej" (2) oraz dobrze sprawdza sie w portrecie i plenerze (3).

Co o tym myslicie? Jakies zmiany lub wlasne przemyslenia?
    Wasze typy prosze podawac w podobnym ukladzie - wypunktowujac poszczegolne pozycje dla zastosowan i zakresow.

Pozdrawiam i dziekuje!

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

ja bym zrezygnowal z tamrona

Domyślnie

hmmm ja osobiscie chyba bym wolal:
    1. tokina 12-24
    2 tamron 17-50
    3 canon 85 1,8
    4 canon 70-200 4,0

a najlepiej to kupic pozycje 2 i 4 i zobaczyc czego brakuje

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

To jeszcze zalezy co chcesz uzyskac, wg mnie najlepiej miec "standart"(nie w sensie 50tki) w zoomie:

17-50 Tamron 2.8
    70-200 Canon 2.8 / 4

I do tego "standart" w stalkach:

50 1.4
    85 1.8

Na poczatek to az za dobrze a po jakims czasie sam bedziesz doskonale wiedziec czego Ci potrzeba...
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 09-11-2007 o 13:13

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    I do tego standart w stalkach:

50 1.4
    85 1.8

Na poczatek to az za dobrze a po jakims czasie sam bedziesz doskonale wiedziec czego Ci potrzeba...
    Tyle tylko, że na cropie 50 i 80 to żaden standard. Trzeba by mieć coś ok. 30mm. Tutaj do wyboru mamy sigme 30/1.4 lub canona 28/1.8 i 35/2. To chyba te najbardziej popularne stałki dające standard na cropie.

Coś już napisał
    Miasto
    Szczeck

Domyślnie

Tamrona 17-50 nie kupie - straszne aberacje przy 17mm i spore znieksztalcenia (moj 28-75 jest w porownaniu do 17-50 szklem optycznie wprost idealnym ). Moim zdaniem lepiej pojsc dalej i zejsc z zakresem na 10-22 (ten canon to wybitne szklo - niesamowicie ostre i malo znieksztalcen + ladne kolorki -> popatrzcie na sample na pbase).
    Reasumujac, 10-22 przyda sie rowniez w ciasnych pomieszczeniach i jako "szklo efektowe", czego nie mozna powiedziec o Tamronie 17-50 (np. kosciol - nie wyobrazam sobie jak dziala AF tamrona przy 17mm w ciemnym pomieszczeniu... tragedia).
    Dlatego tez bardziej pewny jest 10-22 (tu AF jest swietny).
    Co do stalek, to raczej nie jest to zestaw - moim zdaniem - podstawowy, a... fanaberia Co prawda, o ile 50/1.8 to nie problem (sam mam takie szklo i czasem uzywam do reprodukcji), to np. 85/1.8, 135/2 i inne szkielka mozna kupowac tylko wtedy, jak juz wiemy, co z nimi chcemy robic i nie ma brakow w kontekscie podstawowych zoomow (a te uwazam za minimum)

Emaj rajt?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lete Zobacz posta
    Witam,

Moja propozycja, Canon 20D:
    2. Tamron 28-75/2.8
    3. Canon 70-200/4 USM

Pozdrawiam i dziekuje!

Generalnie dobrze to sobie wymyśliłeś. Praktycznie cały zakres masz pokryty i jakościowo też dobrze to wygląda.
    Osobiście wybrałem jednak fanaberię i zamieniłem tamrona na stałki Muszę jednak przyznać, że tamrona miałem naprawdę ostrą sztukę, choć jego AF to już inna historia.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Tyle tylko, że na cropie 50 i 80 to żaden standard. Trzeba by mieć coś ok. 30mm. Tutaj do wyboru mamy sigme 30/1.4 lub canona 28/1.8 i 35/2. To chyba te najbardziej popularne stałki dające standard na cropie.
    Heh. Nie chodzilo mi o standart w konkretnie tym, ksiazkowym znaczeniu :P. Myslalem raczej o czyms co z racji ceny i jakosci tak czy inaczej kiedys sie kupi

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lete Zobacz posta
    Canon 20D:
    2. Tamron 28-75/2.8
    3. Canon 70-200/4 USM
    Bardzo fajny zestawik. Sam mam podobny. Jeśli planujesz kiedyś zakup 5D lub nie potrzebujesz aż tak szerokiego kąta - to może warto byłoby pomyśleć o 17-40 zamiast 10-22.

Też mam tego tamrona i coraz bardziej zastanawiam sie nad jego zamianą na 2 stałki - 50 i 85 mm (mimo że moja sztuka jest ostra od pełnej dziury i nie mam powodów do narzekań na jego AF). Obiektyw bardzo dobry, lecz na kropie taki trochę nijaki - jeśli chodzi o zakres. Nie jest ani szeroki ani długi.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów