wzajem, mocium panie!![]()
wzajem, mocium panie!![]()
Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
Strona: www.fotografiateatralna.pl
Czy wszystkim chodzi o kase?
Kase zarabia się w USA gdzie na punkcie gwiazd szaleją miliony ludzi i tam są gwiazdy przez wielkie "G". Na naszy rynku nie ma takiej potrzeby, Górniak, Wiśniewski czy inne osoby są widywane wciąż, Dode widuje sie wszedzie praktycznie ostatnio nawet w malych miejscowosciach.
Ja szukam fotoreportera sportowego ktory chętnie by popstrykal na meczach w ramach hobby.
Zgodzę się z tym że w USA pewnie bardziej szaleją na punkcie gwiazd. Ale pracuje u rodziców w sklepie i mamy m.in. gazety. I moje spostrzeżenie jest takie że ludzie kupują chętniej takie gazety w których jest jak więcej plotek i wiadomości na temat znanych osób. Nawet głupie rzeczy z nimi związane. Więc popyt na to będzie pewnie cały czas.
dziennik polski (tarnowski) za zdjecia z żużla placi np. 6 zł / szt![]()
Pkt 8 regulaminu forum
Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...
Nie wiem jak w innych miastach - w Tarnowie już długo pracuję jako fotoreporter i prawda jest taka,że nie ma żadnych szans normalnie zarabiać pracując tylko w jednym wydawnictwie. Utrzymuje się fotografując dla jednego dziennika - tygodnika - portalu internetowego i dopiero to po zsumowaniu daje w miarę przyzwoity zarobek. Taki początek lat lat dziewięćdziesiątych był owszem, całkiem fajny, pracowałem w lokalnym oddziale "GW" na etacie jako foto, ale to był stosunkowo krótki czas, potem Agora redukowała koszty i pozamykali oddziały w mniejszych miejscowościach :-)
1. Raz "sprzedałem" fotkę do gazety, przedstawiała akcje gaśniczą strażaków po wybuchu auta - fakt zdjęcie podpisali imieniem i nazwiskiem i....wycenili na 8zł ha ha . Jak nie pracujesz na stałym etacie czy też nie jesteś stałym współpracownikiem gazety to zapomnij o dobrych pieniądzach i o wyliczeniu jakie podałeś. Wezmą 1-2 ujęcia i ciao!
2. Jedno moje poszlo w dodatku GW w Lublinie, byla to fotka z koncertu. Poszo z podpisem + fot. z arch. wlasnych...no comment
Bo prawdę mówiąc żużel jest mało ciekawy. Krótko sumując to 4 facetów kręci się w kółko. O ile nie ma jakiejś kraksy to gazeta może wziąć jakieś foto z innego meczu tych 2 drużyn i nie-expert się nie połapie.
Do tego na murawie w Tarnowie zawsze 10 fotografów. I dziwisz się że 6zł za fotkę?
Pochodziłem parę razy i mi się to zwyczajnie znudziło. Do tego późniejsza obróbka i zdjęcia oglądnie kilka osób.
Raz miałem wysłać zdjęcie (drastyczne) do Faktu - dostałbym prawdopodobnie Gruuubą kasę. Ostatecznie nie wysłałem bo przeliczyłem sobie czy mam się moralnie sprzedać za pieniądze.
Ostatnio edytowane przez ripek ; 09-11-2007 o 00:33
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
to przyznaj się*jakie to było zdjęcie i za jaką kasę - ocenimy, czy warto było![]()
Pkt 8 regulaminu forum
Uduszona przez jakąś chorą psychicznie babe dziewczynka.
Było widać _wszystko_ - idealne na okładkę Faktu.
Pewnie bym zarobił na nowy sprzęt ale nie zdecydowałem się dać tego zdjęcia i dobrze bo sumienie by mnie zżarłoMam sumienie wiec na paparazzi się nie nadaję.
3 opublikowane zdjęcia tutaj: http://www.tarnow.net.pl/index.php?p...domosc&id=3703
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II