Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Stałki 50mm

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Odnosnie 50 1.8 - Czy twoja opinia bazowana jest na zestawie 350D + 50 1.8? Czy pracowales tez z nia na innych body ? Jak mialem 350D i 50 1.8 to byla kaszana, o uzytecznosci przyslony 1.8 w ogole nie bylo mowy. Obiektyw
    Dosc dlugo na analogach, sporadycznie na roznych body typu 10D czy 20D.

poszedl do szafy. Jak zmienilem na 30D , praca z tym obiektywem poprawila sie ale nie bylo znow az tak wielkiej zeby piac z zachwytu. A jak zmienilem na Canona Eos 5D to szklo jakby zupelnie z innej bajki. Ostrzy tam gdzie powinno, przyslona 1.8 jak najbardziej uzyteczna i sprawdza sie zarowno przy portrecie jak i koncertach. Dlatego nie wiem skad takie pohukiwana? Bo plastikowa?
    To swoja droga - moja jak ja sprzedawalem miala gigantyczne luzy (a o sprzet generalnie dbam) - nie dalo sie w zasadzie ostrzyc recznie, po dotkniecie pierscienia przestawialo cala grupe soczewek i bylo po ostrosci...

Oczywiscie ze 1.4 jest w wielu aspektach lepsza ale znow nie przesadzajmy ze 50 1.8 jest tragiczna! Roznica 1000 zl to oczywiscie spora kwota i to teraz zalezy tylko od decyzji kupujacego. W tej chwili dla mnie przy koncertach 1.4 (w przypadku kiedy rozwazam jej uzywanie na 1.4) bylaby zbedna bo i tak musialbym przymykac. 1.8 ciskam w jakas mala kieszen i jak sie okazuje ze potrzeba go uzyc to jest zawsze pod reka. Jesli nawet mialoby sie cos jej stac to nie jest to takie szklo po ktorym bym rozpaczal.
    Niewatpliwie ma swoje zalety. Co do ostrosci - kwestia indywidualna, ale dla mnie zaczynalo byc akceptowalne w okolicach 3.5-4 (i nie tylko dla mnie z tego co widzialem). Ja tylko z racji tego ze troche juz szkiel przerzucilem, staram sie troszeczke studzic zapal tych dla ktorych to jest nastepny obiektyw po kicie i uwazaja go za ktorys tam cud swiata, a tych co kupili 50/1.4 (niby lepszy ;-) ) za frajerow....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    Nie mówię, że 1.8 nie potrafi bo JaBlam już to udowodnił.Dla mnie jednak te 2/3 EV, ładniejszy bokeh,pewny AF i jakby mniejsza plasikowość (ponoć w środku - osobiście nie sprawdzałem) wskazuje że ten 1000 wiecej to nie tak dużo (nie odważyłbym sie 50/1.8 robić ślubu w kosciele- robiłem jedną komunie i dziękuję ).
    Jeszcze dodam ze 50/1.4 to najbardziej kontrastowe szklo jakie mam - do 50/1.8 w ogole nie ma porownania, od innych stalek w tej kwestii jest rowniez zauwazalnie lepsze...
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 02-11-2007 o 12:27 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uprawnienia umieszczania postów