Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Jaki obiektyw stałoogniskowy do krajobrazow i przyjęć. Bardzo Was proszę o poradę

Monikatrs
    Guest

Domyślnie Jaki obiektyw stałoogniskowy do krajobrazow i przyjęć. Bardzo Was proszę o poradę

Na początku witam wszystkich serdecznie!
    Mam ogromną prośbę. Otóż zamierzam zakupić eos30d... niestety nie wiem jaki obiektyw będzie najlepszy... Skłaniam się ku stałoogniskowym gdyż mają najmniejszą dystorsję beczkowatą... Fotografuję przede wszystkim krajobrazy... i jakieś małe przyjęcia urodzinowe... Będe wdzięczna za podpowiedź o jakiej ogniskowej najlepiej wybrać stałoogniskowy obiektyw.
    Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Bardzo mi zależy na Waszej opinii gdyż nie znam nikogo kto pomógł by mi w tej kwestii :-(
    Ostatnio edytowane przez Monikatrs ; 29-10-2007 o 17:07 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Canon 14/2,8 L?
    Za ile?
    Tylko beczka jest istotna? Jak ze światłem? Bo taka np. Tokina 12-24 w okolicach 16-18 jest w zasadzie wolna od dystorsji.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Monikatrs
    Guest

Domyślnie

Sama już nie wiem.... ale "beczka" jest istotna... Zastanawiałam się nad obiektywem canon EF 20mm f2.8 Co o nim sądzicie? Do jakich zdjęć będzie odpowiedni? Przede wszystkim zależy mi na krajobrazach... zdjęciach we wnętrzu i czasem jakaś architektura...

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Napisz ile masz kasy na to
    bo ja ci mogę zaproponować coś takiego:
    C 24 1.4L
    albo
    35 1.4L

Wszystko zależy od tego ile masz kasy.

Jak mało to może 28 1.8?

Domyślnie

Witaj, coś poradzimy
    Jeśli fotografujesz krajobrazy i imprezy (pewnie w pomieszczeniach - w domu, w klubach), najbardziej przyda Ci się szkło szerokokątne. Dobry stałoogniskowy obiektyw do canonów z małą matrycą jest chyba tylko jeden - wspomniany przez kolegę 14mm/2.8L. Kosztuje tyle co dwa canony 30d, co chyba mija się z jakimkolwiek sensem.
    Przemyśl sobie czy na pewno musi być to stałka, do canona są zupełnie fajne obiektywy zmiennoogniskowe - np tamron 17-50mm, canon 17-40L, canon 17-55 IS. Aberracje sferyczne to akurat nie największy problem w obiektywach.

Monikatrs
    Guest

Domyślnie

Mogę wydac na obiektyw max. 2tysiące. Jeśli możecie.. napiszcie jak w praktyce wygląda fotografowanie obiektywem 20mm... mam na myśli srednie pomieszczenie... W tej chwili np fotografuje zwykłym sony h1

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Analizując kryteria, które podałaś, 20/2.8 wydjae się najlepszym wyborem, aczkolwiek uzyskasz nim niewiele szerszy kąt widzenia niż w Twoim Sony (w przeliczeniu na pełną klatkę: masz 36 mm, będziesz mieć 32 mm. Wybór szerokokątnych obiektywów do cyfrowych lustrzanek z cropem jest niestety dość ograniczony, w podanym przez Ciebie przedziale cenowym mieści sie jeszcze Sigma 20/1.8 oraz używana Tokina 17/3.5 (ponoć nie najlepsza do cyfry).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

kup sobie tamrona 17-50 2.8 zamiast rzezbic a bedziesz zadowolona
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tokina 12-24, Sigma 10-20 i Canon 10-22 są lepiej skorygowane pod względem dystorsji beczkowej niż stałoogniskowe obiektywy szerokokątne.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Tokina 12-24, Sigma 10-20 i Canon 10-22 są lepiej skorygowane pod względem dystorsji beczkowej niż stałoogniskowe obiektywy szerokokątne.
    I te szkła (do 2 000 polecałbym raczej Tokine) będą najrozsądniejszym wyborem. Jakkolwiek jestem gorącym zwolennikiem obiektywów stałoogniskowych to uważam że do przyjęć zoom jest jednak dużo wygodniejszy, a w fotografii krajobrazowej Tokina sprawdza się bardzo dobrze. Jedynym minusem takiego rozwiązania jest strata jednej działki światła... ale nie można mieć wszystkiego na raz :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów