Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Jaki obiektyw stałoogniskowy do krajobrazow i przyjęć. Bardzo Was proszę o poradę

Monikatrs
    Guest

Domyślnie

Tutaj jest test canona 22mmhttp://www.optyczne.pl/43.1-Test_obiektywu-Canon_EF_20_mm_f_2.8_USM_Wst%EAp.html

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Monikatrs Zobacz posta
    Tutaj jest test canona 22mmhttp://www.optyczne.pl/43.1-Test_obiektywu-Canon_EF_20_mm_f_2.8_USM_Wst%EAp.html
    Ano właśnie - dystorsja beczkowa 1,5%. Dla porównania w 10-22 pomiędzy 17 a 22mm dystorsja jest na poziomie 0,2-0,3%

Monikatrs
    Guest

Domyślnie

No tak... ale 10-22 jest znacznie droższy...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ok... a jeśli już zdecyduję się na canona 20mm f2.8 to jak on będzie współgrał z pełnoklatkowym eosem 30d?
    Ostatnio edytowane przez Monikatrs ; 29-10-2007 o 19:44 Powód: Automerged Doublepost

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Monikatrs Zobacz posta
    No tak... ale 10-22 jest znacznie droższy...
    Masz do wyboru jeszcze Tokine i Sigme
    Ok... a jeśli już zdecyduję się na canona 20mm f2.8 to jak on będzie współgrał z pełnoklatkowym eosem 30d?
    EOS 30D nie jest aparatem pełnoklatkowym, tylko APS-C, matryca ma rozmiar 22.5 mm x 15.0 mm
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Monikatrs
    Guest

Domyślnie

No tak... przejęzyczyłam się... Więc jak z półklatkowym współpracuje?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Stałoogniskowy chyba nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Do krajobrazów jeszcze się nada, ale z przyjęciami bedzie już trudniej. Typowy zakres zooma do Twoich zastosowań to... kit . Beczką się nie martw, można skorygować w elements, chyba też w gimpie, który ma tę zaletę, że jest za free. Na Twoim miejscu zaczynałbym od kita i 50/1,8 do urodzinowych portretów. Niewiele ryzykujesz, w sumie za oba jakieś 500-600 zł, przy odsprzedaży stracisz niewiele. Po jakimś czasie sama będziesz wiedziała czego chcesz i pewnie zamienisz kita na 17-40L, a 50/1,8 zawsze się przyda. Zoomy od 10-12 moim zdaniem nie są najlepszym pomysłem na początek. szeroki kąt jest fascynujący, ale robienie nim dobrych fot wymaga doświadczenia no i z pewnością takich obiektywów nie można nazwać uniwersalnymi.

bibinek
    Guest

Domyślnie

A ja ostatnio kupilem do mojego canona 30d obiektyw canon 24mm f2.8 powiem szczerze ze rewelacja, super nadaje sie do wnetrz, moze do krajobrazu bedzie troche za wasko. ale to juz zalezy od fotografujacego.
    Powiem jedno, stalki rzadza

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bibinek Zobacz posta
    A ja ostatnio kupilem do mojego canona 30d obiektyw canon 24mm f2.8 powiem szczerze ze rewelacja, super nadaje sie do wnetrz, moze do krajobrazu bedzie troche za wasko. ale to juz zalezy od fotografujacego.
    Też mam to szkło, kupiłem go głównie z myślą o kliszaku ale jakoś mi się ostatnio przykleił do cyfry, mimo ze trochę za wąski to całkiem fajnie się nim kadruje krajobrazy :-)
    Niemniej do fotografowania ruchomych scen z ludźmi w roli głównej bym go nie polecał, AF, choć "ogólnie daje radę", jednak trochę głośny i nie za szybki, bez porównania do USM :-)
    Powiem jedno, stalki rzadza
    Zdecydowanie, stałki RULEZ ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

z tego co wiem, to 17-40 f/4 jest chwalony poza granicami polandii przy krajobrazach właśnie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    z tego co wiem, to 17-40 f/4 jest chwalony poza granicami polandii przy krajobrazach właśnie
    Są tacy co i w "Polandii" chwalą 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów