Pokaż wyniki od 1 do 10 z 776

Wątek: [VanMurder] - (pseudo)reporterka...

Mieszany widok

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    No to jest właśnie ten "standalone" konwerter.

Po prostu w PSE nie ma opcji konwersji podczas importu, jedyna możliwość jaką widzę, to ściągnąć normalnie i później użyć konwertera.

A konwerter działa, w przypadku RAWów z 350D z testów mi wyszło przeciętnie 35% oszczędności na dysku.

Tak nawiasem to jest jakaś dana Canon'owego RAWa (350D/40D) która jest tracona podczas takiej konwersji?
    Heja! tu jest odpowiedź na twe bolączki, w moim CSE (PSE) też opcja konwersji w locie do DNG przestała być aktywna, w oknie AdobeDownLoadera, zdaje się po pierwszym AutoUpdate, ale po ręcznym update'cie CR do wersji 4.2 wszystko zaczęło działać na nowo !

stąd ściągniesz Adobe DNG Converter and Camera Raw 4.2 update dla Windowsa i po manualnym zainstlowaniu czyli skopiowaniu pliku do katalogu :Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS3\File Formats

wszystko zacznie poprawnie działać
    tak jak u mnie:

Tak nawiasem to jest jakaś dana Canon'owego RAWa (350D/40D) która jest tracona podczas takiej konwersji?
    Konwersja jest "bez stratna" (bez utraty jakości/danych) jeżeli zastosujesz takie ustawienia w konwerterze DNG (po kliknięciu na Settings... - czerwona strzałka na zdjęciu powyżej ) jak tu :

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Konwersja jest "bez stratna" (bez utraty jakości/danych)
    Raczej chodziło mi o dane "EXTIFowe" np w 40D są jakieś informacje o obiektywie, odległości itp.

Ale żeby nie odbiegać za bardzo od wątku galeryjnego, to (moim zdaniem) 61 - za bardzo ucięte u dołu (a nad głową pustka), 62 - ciutkę mniej ciąć z prawej, poza tym fajne, a 63, jakoś mi nie do końca "pasi", chyba za bardzo przepalone tj. za mały kontrast pomiędzy postaciami a tłem.
    Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 27-10-2007 o 10:24
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Raczej chodziło mi o dane "EXTIFowe" np w 40D są jakieś informacje o obiektywie, odległości itp.

Ale żeby nie odbiegać za bardzo od wątku galeryjnego, to (moim zdaniem) 61 - za bardzo ucięte u dołu (a nad głową pustka), 62 - ciutkę mniej ciąć z prawej, poza tym fajne, a 63, jakoś mi nie do końca "pasi", chyba za bardzo przepalone tj. za mały kontrast pomiędzy postaciami a tłem.
    w DNG nie tracisz "EXTIFów" (Metadata) masz je przecież nawet jpg! nawet małej rozdzielczości! chyba że z Ps'a zrobisz "Save For Web.." ale jak zapiszesz jpg, tiff, png , czy PSD przez "Save As" niczego nie tracisz ...

co do 61 to specjalnie czołem dół o dodałem trochę góry, przesunąłem dziewczynę w prawo by poprawić kompozycje myślisz że tak jest lepiej:

oryginalny kadr

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    co do 61 to specjalnie czołem dół o dodałem trochę góry, przesunąłem dziewczynę w prawo by poprawić kompozycje
    Gdy nie ma tła, moim zdaniem, lepiej aby postać była bardziej centralnie. W sumie, bardziej mi się podoba oryginał, z tym że się modelce trochę nóżki poplątały, pewnie dlatego chciałeś ciąć a może lepiej od pasa?

EDIT:

Łe, jakaś dziwna poza, ciężko to wyciąć rozsądnie

Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 27-10-2007 o 21:27
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Uprawnienia umieszczania postów