Strona 95 z 103 PierwszyPierwszy ... 45859394959697 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    Powiem tak .. osoba która kupi mi przez swoją firme eizo..
    strasznie odradza ten monitor..
    A można wiedzieć gdzie ten zakup nastąpi? Może taka informacja się przyda, chcącym się zapoznać z opinią z drugiej strony?
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

Tom01

Poprzez firmę informatyczna, która wlasnie otworzyła sklep internetowy. Oczywiscie wszytko nowe sprzęt od Alstor.

Może warto napisać że jak ktoś chce kupić lepszy model eizo.. to można przejechac sie do Alstor obejrzec konkretny model, sprawdzić matryce (pixele itd) spisac nr seryjne a potem odebrac monitorek w konkretnym sklepie.
    Ja tak własnie zrobię ..

pozdrawiam.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Poprzez firmę informatyczna, która wlasnie otworzyła sklep internetowy.
    Właśnie o tą firmę mi chodzi.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Może warto napisać że jak ktoś chce kupić lepszy model eizo.. to można przejechac sie do Alstor obejrzec konkretny model, sprawdzić matryce (pixele itd) spisac nr seryjne a potem odebrac monitorek w konkretnym sklepie.
    A'propos Alstora (czyli polskiego przedstawicielstwa Eizo, jakby ktoś nie wiedział). Jak się dobrze pogada z właściwymi ludźmi ;-) to można pooglądać, nawet hiper drogie modele, wybrać i od razu zabrać do domciu, pomimo, że Alstor nie prowadzi sprzedaży klientom końcowym.

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

mam pytanko.. czy monitor CRT LaCie electron blue IV ma jakieś ukryte menu? jeśli ma to jak je wywołać??
    pozdrawiam
    Metus

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Czy może ktoś wie gdzie w Krakowie można skalibrować monitor, będzie to najprawdopodobniej EIZO 1931 albo 1901
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus Zobacz posta
    mam pytanko.. czy monitor CRT LaCie electron blue IV ma jakieś ukryte menu? jeśli ma to jak je wywołać??
    Eizo S1901 jest oparty o TN, a "TN" i "kalibracja" to raczej nie współgra.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    dziś pierwszy raz odpaliłem swoją galeryjkę na nowym monitorze...
    pierwsze spostrzeżenie to masakryczne szumy z 300D - których wcześniej jakoś nie dostrzegałem
    drugie spostrzeżenie - wszystkie zdjecia są jasniejsze niż miałem na starym crt

generalna konkluzja - zdjęcia przed zakupem kalibratora (profilera ;-) ) wyglądają źle; wyprane, bez kontrastu ze złą jasnością, albo czarne w cieniach gdzie były szczegóły

zdjęcia po zakupie kalibratora wyglądają już po japońsku czyli jako-tako;
    im późniejsze tym lepiej wyglądają

podsumowując - na starym oprofilowanym crt dawało radę i wtedy mnie zadowało - teraz (z oprofilowanym lcd) już nie
    widać też że 'uczyłem' się swojego starego monitora crt z czasem - im później tym lepiej wychodziła mi obróbka (imho)
    obserwowałem to również na odbitkach z labu - choć miałem ich profil kolorystyczny to pierwsze odbitki poprawiałem trzy razy (monitor byl rozjechany; poźniej juz po oprofilowaniu lepiej)

wczoraj obrobiłem na nowym monitorze kilkanście fot rodzinnych z różnego okresu tej wiosy i tego lata oraz cztery foty ślubne
    we wtorek bede mieć w łapie - to będzie ostateczny sprawdzian (wszystkiego: monitora, umiejętności kalibracji/profilowania, wołania raw i obróbki)
    kilknaście stron wcześniej napisałem to co powyżej (16.09.2007)

dziś po kilku tygodniach używania eizo s2100 mam coś do dodania

w końcu po obrobieniu ponad 100-150 fot (czesc do druku rodzinnie a czesc na www) moge powiedzieć że takiej powtarzalności obróbki nigdy nie miałem na moim crt CTX sony trinitron
    wcześniej wydawało mi się że widzę co zmieniam na crt - ale dopiero teraz na dobrym lcd (oprofilowanym) widze faktycznie co zmienia sie na ekranie w zdjęciu kiedy ruszam suwaczkami w programie graficznym

na crt rzadko kiedy wstrzeliłem się w dobrą odbitke nawet pomimo oprofilowania (eye1d2); dodam ze odbitki robił i robi ciągle ten sam lab (fotonet.info - nie ingerują w plik)

bardzo sie ciesze że odwiedziłem pana Tomka w Białymstoku :-D

jeśli ktoś jest hobbystą-pasjonatem i ceni sobie jakość to polecam wybrać dobry LCD - bedziecie go mieli na lata (oczywiscie ludziom ktorzy robią komerche tego tłumaczyć nie musze)

Jesli dalej nie jestescie pewni czy oplaca sie wydac >2500pln to przypatrzcie sie jakie macie szkła albo na jakie zbieracie...
    1 dobry (w ocenie pana Tomka przyzwoity ;-) ) monitor = 70-200 f4<>70-200 f2.8
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    Doleje troche oliwy do ognia
    http://forum.pclab.pl/t289850.html
    Zajebiaszcze!

Niby te EIZO dla grafików, ale jak ja patrzę na wprost, to są przekłamania barw..
    w saturnie obok tego eizo stoi jakis tam samsung i lg i jak dla mnie obraz na obu jest lepszy niz na tym eizo... i w dodatku byly tansze... moze w grach to wyglada inaczej... ogolnie przesiadlem sie wczoraj z crt na lcd i straszna pixeloza na tych lcd
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 30-10-2007 o 16:37 Powód: Automerged Doublepost

Strona 95 z 103 PierwszyPierwszy ... 45859394959697 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów