Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Są szanse czy nie ma........?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Dawidow21

Domyślnie

Mam jednak pytanie - bo dręczy mnie to już za długo. I prosiłbym o podpowiedź.

Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
    czy
    Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM

jestem w stanie zapłacić za tą stabilizację martwi mnie jednak duże winietowanie w tym obiektywie.
    Czy ktoś pracował na obydwóch obiektywach?

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dawidow21 Zobacz posta

czy

jestem w stanie zapłacić za tą stabilizację martwi mnie jednak duże winietowanie w tym obiektywie.
    Odpowiedzi już było sporo na forum.
    Ja mam 17-40, ale z chęcią kupiłbym 17-55, gdyby nie konieczność wydania 1 kzł więcej, już L obciążyła budżet ....
    Generalnie w L brakuje troszkę zakresu do portretu i czasami byłoby fajnie gdyby była ciut jaśniejsza.

Jeżeli w najbliższym czasie będziesz używał body z crop 1,6 to kupuj IS. Jeżeli chcesz się przesiąść na FF, to pamiętaj, że zakres poniżej 28 mm jest "trudny" i trzeba mieć pomysł na zdjęcie (sam miałem okres fascynacji 20 mm w kliszaku i do architektury i przyrody jest to bardzo przyjemny zakres).

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

czy

Winieta w moim egzemplarzu jest praktycznie niezauważalna.
    Pozdrawiam
    pozdrawiam

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Domyślnie

martwi mnie jednak duże winietowanie w tym obiektywie.
    U siebie nie zauważyłem żadnej winety, filtr mam taki na stałe założony. Nawet jak miałem minimalnie grubsze Kenko UV pro digital to też nie było żadnych problemów.
    Canon 50D + dodatki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yoshitaka Zobacz posta
    U siebie nie zauważyłem żadnej winety, filtr mam taki na stałe założony. Nawet jak miałem minimalnie grubsze Kenko UV pro digital to też nie było żadnych problemów.

Nie chodziło mi o L-kę tylko o 17 - 55 2.8 is

Przytoczę tu moje zdanie

...jestem w stanie zapłacić za tą stabilizację martwi mnie jednak duże winietowanie w tym obiektywie...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

...jestem w stanie zapłacić za tą stabilizację martwi mnie jednak duże winietowanie w tym obiektywie...
    Znaczy jeszcze nie masz tego szkla a juz wiesz ze bedzie "duzo winietowalo" ?
    "Duze" to pojecie wzgledne. Zalezy od kadru, ogniskowej, oswietlenia itp. To z w testach laboratoryjnych wychodzi ze jakas tam winieta istnieje to niczego nie dowodzi. Mi w testach "laboratoryjnych" wychodzilo ze mam kilka dead i kilkadziesiat hot pikseli w 20D... znajdz na moich zdjeciach choc jednego .
    Jaki jest sens narzekania na sprzet ktorego jescze sie nie ma i nie mialo okazji wlasnorecznie sprawdzic?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Znaczy jeszcze nie masz tego szkla a juz wiesz ze bedzie "duzo winietowalo" ?
    "Duze" to pojecie wzgledne. Zalezy od kadru, ogniskowej, oswietlenia itp. To z w testach laboratoryjnych wychodzi ze jakas tam winieta istnieje to niczego nie dowodzi. Mi w testach "laboratoryjnych" wychodzilo ze mam kilka dead i kilkadziesiat hot pikseli w 20D... znajdz na moich zdjeciach choc jednego .
    Jaki jest sens narzekania na sprzet ktorego jescze sie nie ma i nie mialo okazji wlasnorecznie sprawdzic?

A jak inaczej mam porównać obiektywy - nie czytając testów i nie mając żadnego z nich w ręku. Mogę tylko zdać się na testy i informacje na forach (które często wprowadzają zamęt w głowie a nie pomagają)

Napisałeś
    "... To ze w testach laboratoryjnych wychodzi ze jakas tam winieta istnieje to niczego nie dowodzi..."

- być może gdybym przeczytał gdzieś wcześniej tą wypowiedź nie napisałbym tego.

I właśnie o to chodzi - proszę pamiętać ja korzystałem tylko z kita. Więc moja wiedza jest na najmniejszym poziomie jeśli chodzi o obiektywy.

Napisałeś
    "...Znaczy jeszcze nie masz tego szkla a juz wiesz ze bedzie "duzo winietowalo..."

- brzmi to trochę jak byś się naśmiewał z mojej niewiedzy.
    Wyczytałem w teście że to jest minus tego obiektywu - więc normalnie po ludzku mam pytania w tym kierunku.

To mam w takim razie pytanie - bo się od tego wszystkiego w głowie przewraca - gdzie szukać informacji na ten temat?
    - testy? (mogą podchodzić pod firmę)
    - forum? (ogromna rozbieżność)
    - w sklepie? (sprzedawca chce mi wcisnąć towar)

Proszę mi podpowiedzieć - bo ja jestem NOWY

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

A może poszukaj kogoś z okolicy kto ma czas / chęci no i posiada takie szkiełko...aha, i zgodzi się na to byś mógł sobie w jego obecności troche na nim postrzelać?
    Wiesz...to zawsze jakieś rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 14-10-2007 o 13:52
    Pucha i słoki

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Napisałeś
    "...Znaczy jeszcze nie masz tego szkla a juz wiesz ze bedzie "duzo winietowalo..."

- brzmi to trochę jak byś się naśmiewał z mojej niewiedzy.
    To moze inaczej - dlaczego uwazasz ze to szklo bedzie mialo winietowanie na nieakceptowalnym poziomie? Gdzie znalazles taka informacje ktora cie az tak zniecheca?

Z jednej strony piszesz:
    gdzie szukać informacji na ten temat?
    - testy? (mogą podchodzić pod firmę)
    - forum? (ogromna rozbieżność)
    - w sklepie? (sprzedawca chce mi wcisnąć towar)
    A z drugiej:
    jestem w stanie zapłacić za tą stabilizację martwi mnie jednak duże winietowanie w tym obiektywie
    Wiec ja sie pytam i prosze o konsekwencje w osądach - na jakiej podstawie masz takie zmartwienie? Skad wziales to "duże winietowanie"? Skoro wymienionym trzem zrodlom informacji jak widac nie ufasz?

Ogolnie moge ci poradzic - olej testy, winiety, ostrosci, ff/bf, rogi, dystorsje itp... po prostu rob zdjecia .

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Domyślnie

Nie chodziło mi o L-kę tylko o 17 - 55 2.8 is

Przytoczę tu moje zdanie

Mi cały czas też o "eLkę" nie chodziło. Używam obiektywu o jakim mowa w związku z tym winietowaniem czyli 17 - 55 f2.8 z IS.
    Canon 50D + dodatki

Uprawnienia umieszczania postów