Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 221

Wątek: Potoczne rozumienie cropa a rzeczywistość (i co z tego wynika)

Uzależniony

Domyślnie

(...) Chodziło mi o jak najprostrze zobrazowanie problemu. (...)
    Przedobrzyłeś - pewnych rzeczy uprościć nie można, bo się robi bajzel, ludzie zaczynają rozumieć rzeczy po swojemu. Definicja to defnicja, powinna być możliwie najprostsza, ale jednocześnie jednoznaczna ;-)

(...) Zagłębiając sie w rozmiar zdjęcia, rozdzielczość, itd można by napisać książkę. (...)
    A to już gdzieś jakby słyszałem... :grin:

(...) identyczne, pod względem technologicznym,matryce, rózniące się rozmiarem (FF/aps-c). (...) Wykonajmy dwie klatki.Jedną z 5D drugą z 30D. GO powinna pokrywac ten sam zakres książek, tym samym powinna pokrywać mniejszą część kadru w FF. (...)
    Ale o tym też już było i jeśli ta "technologia = identyczne piksele (w świetle tego na wszelki wypadek skreśliłbym to 5D i 30D , a wstawił "FF i crop"), a w obu przypadkach ogniskowa jest ta sama, to w takim przypadku różnice w GO mogą pojawić się dopiero właśnie na etapie "za aparatem". Chyba, że mowa o GO postrzeganej w wizjerze. Natomiast to, co napisałeś wcześniej, to trochę jakby... ten tego... ;-)
    Ale ja już dziś mam dość wnikania. Miłej zabawy Panowie i Panie.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 05-10-2007 o 19:32

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    skreśliłbym to 5D i 30D , a wstawił "FF i crop"
    Słusznie.

Jednak nie o to w tym wszystkim chodziło żeby porównywać różne puszki tylko żeby rozważyć problem cropu jako dodatkowych mm obiektywu. I udowodnic ze crop to crop.Obiektywu nie przedłuzy, a ewentualne korzyści ciągną za sobą tyle samo strat.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Zalożenia: mamy FF i cropa, robimy zdjęcia tym samym obiektywem z tego samego miejsca. Celem jest uzyskanie odbitek w formacie 15x10. Pytanie: czy GO na obu zdjęciach bedzie jednakowa?
    Uzyskasz całkiem inne zdjęcia, właśnie dlatego, że FF widzi szerzej. Żeby mieć "tyle samo" na zdjęciu z FF musisz podejść bliżej i właśnie to spowoduje zmniejszenie GO na zdjęciu z FF. Przy tej samej ogniskowej i przysłonie GO na FF jest... większa!

Chcę mieć portret Zochy w formacie 30x45cm i basta, nie interesuje mnie jakim aparatem był zrobiony. Wiem tylko, że gość z cropem będzie musiał wyłożyć kasę na jaśniejsze szkiełka, żeby uzyskać taką GO na portrecie i taki bokeeh jak z FF .
    Cropowiec będzie musiał mieć jaśniejsze szkiełka bo będzie fotografował z większej odległości (żeby mieć "tak samo szeroko" na zdjęciu - to samo zdjęcie) i to wymusi większy otwór dla tej samej GO. Jeszcze raz: przy tej samej ogniskowej i przysłonie GO na FF jest... większa!

Sprawdź sobie:

http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    http://www.bobatkins.com/photography...l/dofcalc.html

Przykład: ogniskowa 50mm, f/8, przedmiot w odległości 1m.
    GO dla FF jest od 92cm do 110cm, czyli ma 18cm.
    GO dla 1.6x jest od 95cm do 106cm, czyli ma 11cm.

Popatrz na to tak: nie zrobisz tej samej fotki cropem i FF przy tej samej ogniskowej bo kąt widzenia jest inny. Aparatem FF musisz podejść bliżej i to powoduje zmniejszenie GO (dla tej samej przysłony).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Chyba pora kończyć, kto miał zrozumieć, ten zrozumiał, kto nie, to nie musi. W końcu chodzi o to, żeby zdjęcia robić, a że niektórzy nie wiedzą, że mówią prozą, to muszą być i tacy, którzy nie wiedzą dlaczego taka GO im wychodzi...

Zaczyna się piątkowy wieczór, Zocha już czeka...

olekbuszka, ja od początku piszę, że przy jednakowej odległości GO na cropie jest mniejsza, ale żeby zrobić Zośce identyczny portret, to z cropem musisz odejść na 1,6m i wtedy już GO na cropie jest większa

rOOmak, obiektywu nie przdłuży, ale da taki sam obraz jak po zastosowaniu TC 1,6, więc jednak da efekt przedłużenia i przyciemnienia.

Zmykam, bo Zocha stygnie...
    Ostatnio edytowane przez fret ; 05-10-2007 o 19:43

Uzależniony

Domyślnie

(...) i przyciemnienia. (...)
    Wybaczcie, ja już dziś nie myślę... że jak? Czyli że niby obiektyw np. 28mm @ f4 w przypadku crop'a wpuści na jednostkę powierzchni matrycy (powierzchni wspólnej dla crop'a i FF oczywiście) mniej światła niż w FF?

Uzależniony

Domyślnie

Spokoju mi to nie dało... złośliwcy, no i trzeba prostować, bo jeszcze ktoś źle zrozumie

Zwiększenie GO jest jednoznaczne z "przyciemnieniem" obrazu tylko w obrębie jednego formatu (FF albo crop) i jako wynik zmiany średnicy otworu względnego.
    Podłączając ten sam obiektyw z FF na crop'a GO może ulec zmianie, ale otwór względny, ogniskowa i ilość transmitowanego przez układ obiektywu światła nie zmienia się w przeciwieństwie do zastosowania TC (kiedy to TC staje się częścią układu obiektywu, zmieniając jego ogniskową i wartość otworu względnego w porównaniu do wartości naniesionych na obiektywie).
    Także TC i crop to też są dwie zupełnie różne rzeczy. I to chyba też było już pisane.
    Miał być taki fajny koniec, a taki dziwoląg Ci wyszedł, fret

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    A czy crop wpływa na GO?
    zdecydowanie... na cropie z GO robi sie GO AWAY i nawet potrafie to udowodnic matematycznie
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Uzależniony

Domyślnie

obiektywu nie przdłuży, ale da taki sam obraz jak po zastosowaniu TC 1,6, więc jednak da efekt przedłużenia i przyciemnienia.
    No to zamknęliśmy kółko i od nowa...

Crop nic nie zmienia, poza "obcięciem kadru dookoła"
    TC zmienia cały układ optyczny. Jak napisał ktoś już wcześniej, mamy doczynienia z nowym obiektywem, dłuższym i ciemniejszym.
    Ewentualne różnice GO crop/FF przy tej samej ogniskowej wynikają nie z samego faktu cropu co różnic pomiędzy nośnikami i innych względnych zjawisk . Poza tym różnice te z całą pewnością są tak znikome, że można je pominąć.

To by było na tyle z mojej strony.Nie chce mi się więcej czytać tej magii.
    Z resztą nie w moim interesie żeby prostować to co się komuś w głowie ubzdurało.
    Z wyrazami szacunku.

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

chciałem coś dodać od siebie:
    Fret mnie uczyli od dziecka żebym umiał się opanować gdy z kimś rozmawiam, uczyli mnie też żeby używać siły argumentu a nie argumentu siły. A co najważniejsze żeby szanować starszych i mądrzejszych. Ty swoim zachowaniem w tym poście (pomijając fanaberie które pleciesz) pokazujesz Nam jaki jesteś dojrzały emocjonalnie.
    jak takim jesteś cholerykiem to weź rower i pojeździj "do upadłego", albo kup sobie worek treningowy.

sorry za OT

pozdrawiam
    Piotr
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Uzależniony

Domyślnie

Nie wiem czy "poczatkujacemu" wolno tutaj cos dodac, ale zaryzykuje i pozwole sobie napisac odczucia jeszcze "zielonego" amatora.

Powiem Wam że czytam ten wątek i jestem coraz bardziej zdziwiony i zaskoczony. Dyskusja jest na temat wydawalooby sie dosc podstawowy t.j. "cropa".
    Myslalem ze jak tu zajrze to bede mial tak podstawowe zagadnienie opisane prosto, szybko i bez problemu - a tu taka niespodzianka.

Przeprasza ze to jest OT - ale takie zamieszanie uwierzcie mi ze bardzo utrudnia zrozumienie dla poczatkujacych osob - ktore poszukuja dobrych informacji i pragna sie czegos dowiedziec. Nie wierze ze nie ma osob ktore to moga opisac krotko i strescic temat bez niepotrzebnych wojen - aby rowniez "zieloni" mogli w koncu pojac o co chodzi.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów