Strona 5 z 33 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 330

Wątek: Praca jako fotoreporter

Zablokowany

Domyślnie

Prawda jest jak d..a, każdy ma swoją - że tak klasykiem polecę. A zupełnie serio to konkluzja jest bolesna, wartość pracy fotoreportera spada. Zdjęcia zawodowców, co naturalne wypierają często wytwory amatorów ,,z miejsca'' robione czy to komórką, czy amatorskim foto. Wielu wydawców woli niedoskonałe zdjęcia obrazujące konkretny moment i to wydaje się zrozumiałe. Ceny jakie oferują czołowe polskie dzienniki są drastycznie niskie - poza nielicznymi wyjątkami i ,,złotymi strzałami'' jeśli to ty masz to, czego inni nie mają. Wtedy można zawołać nawet powyżej tysiąca za zdjęcie. Ale jeśli jeden z wiodących dzienników w kraju za fotę publikowaną online płaci - 20 pln to już chyba są jaja...

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

uwierz mi --> znam dziennik (na szczescie tam nie pracowalem ) gdzie za opublikowana fote (w gazecie...) dostawalo sie... 7-12 zlotych.
    ale redakcja potrafila wyslac dwoch fotoreporterow, a wiadomo, ze fota pojdzie jedna...

(nie, nie podam nazwy - nie wypada)
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Zablokowany

Domyślnie

Możne znamy ten sam - poznański?Pracowałem tam kilka lat....7 złotych to była dobra stawka heh.

Coś już napisał
    Miasto
    Milicz

Domyślnie

to ja 5 dostaje i 20 jak jest na 1 stronie
    5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Ale biadolcie. Prawda jest taka, że praktycznie wszystkie dzienniki wyceniają podobnie zdjęcia i jeżeli ktoś myśli, że zarobi krocie jako fotoreporter jest w głębokim błędzie. Tytuły, które płacą dość sensownie można policzyć na palcach jednej ręki.

Zablokowany

Domyślnie

Wydaje ci się, że ktoś kto inwestuje np 15 tysięcy (a to mało) w sprzęt, ma 10 lat doświadczenie, kontakty etc i dostaje wypierdziane 7 pln za foto ma się cieszyć? No nie żartuj.

Domyślnie

bzdura, nie wszystkie dzienniki podobnie wyceniaja zdjecia.

nie wiem, skad macie te stawki, ale wczesniej ktos podal strone zpafu i to sa stawki blizsze rzeczywistym. w glownych dziennikach raczej stawki sa w okolicach 100-200zl (nie mowie o okladkach) niz 5-7zl, ale moze nie wszyscy pracuja w wyborczej, czy dzienniku.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez stultus Zobacz posta
    to ja 5 dostaje i 20 jak jest na 1 stronie

dobra rada, zmien prace
    chyba, ze caly dziennik obsadzony jest Twoimi fotami i jest ich po 50-100 w kazdym numerze i jest to dziennik...
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 01-10-2007 o 14:33 Powód: Automerged Doublepost
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Wydaje ci się, że ktoś kto inwestuje np 15 tysięcy (a to mało) w sprzęt, ma 10 lat doświadczenie, kontakty etc i dostaje wypierdziane 7 pln za foto ma się cieszyć? No nie żartuj.
    A gdzie ja napisałem, że ma się cieszyć? Są to żałośnie niskie stawki czego nie ukrywam. Ale z drugiej strony, jak ktoś jest na etacie w dzienniku i się stara, może bez większego problemu wyżyć z takich stawek za fotki. O wiele gorzej sprawa ma się ze współpracownikami.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Bieliński Zobacz posta
    bzdura, nie wszystkie dzienniki podobnie wyceniaja zdjecia.

nie wiem, skad macie te stawki, ale wczesniej ktos podal strone zpafu i to sa stawki blizsze rzeczywistym. w glownych dziennikach raczej stawki sa w okolicach 100-200zl (nie mowie o okladkach) niz 5-7zl, ale moze nie wszyscy pracuja w wyborczej, czy dzienniku.
    heh nie ma to jak Polski zwyczaj, wypowiadać się na tematy, o których nic się nie wie...
    Ostatnio edytowane przez Zemun ; 01-10-2007 o 14:47 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Milicz

Domyślnie

a wiec ja nie pracuje dla jakiegoś dzienika tylko dla gazety powatowej :-)
    5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic

Zablokowany

Domyślnie

Dane ZPAF możesz sobie wsadzić... w książki. To, co napisałem mówię, bo po prostu to wiem. Owszem (i to też napisałem), że zdarzają się stawki po kilkaset złotych, a nawet strzały za 1500 na przykład. Generalnie regionalne dzienniki płacą cieniutko. Z gazetami lokalnymi jest inaczej. dla wielu z nich zdjęcia to być, albo nie być gdy jest konkurencja. Warto wtedy nieco lepiej opłacić fotoreportera tak, by miesięcznie zarobił z 2,5 tysiąca i pękał ze szczęścia. Najlepiej jednak wyposażyć w aparat dziennikarza i sam sobie zrobi foty. Tani i sprawdzony (wyłącznie ekonomicznie) sposób.

BTW Napisał Krzysztof Bieliński - akurat stawki Wyborczej należą do najniższych na rynku. Najchętniej biorą darmo Dziennik - ok 200 pln brutto, Fakt ok 150 - ale tam strach dawać. SE - grosze. Rzepa rządzi się innymi prawami, rzadko kupują spoza agencji.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 01-10-2007 o 15:31

Strona 5 z 33 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów