Heh. Jednak to nie Tamron robi szit. To body 30D robi mydło. Przejedzie się na Żytnią badziew.
Heh. Jednak to nie Tamron robi szit. To body 30D robi mydło. Przejedzie się na Żytnią badziew.
Czyli tak (to będzie próba podsumowania wątku): używam amatorsko 28-75 od kwietnia br. i jestem z niego bardzo zadowolony. Jeśli szkłu nie przydarzy się żaden wypadek, to będzie mi służył i służył, jeśli przestanie funkcjonować, to albo serwis w dowolnym kraju Unii, albo śmietnik... Czy dobrze ten problem zrozumiałem?
EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl
JaBlam,
A miałeś jakiś odzew z tego warszawskiego serwisu na Nowogrodzkiej? Niestety mój Tammi już po gwarancji jest i zaczął płatać przykre psikusy![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Znalazłem dzisiaj serwis Tamrona w Polsce. Robią to jako podwykonawca dla Fototechniki. Dzwoniłem, rozmawiałem i cóż. Ceny za usługę niezłe. Korekta FF BF ok 70-80 pln - zastrzegają, że skuteczność nie jest 100-procentowa.
Druga częsta wada - zespół przysłony - cena to - uwaga! - 600 złotych z robocizną.
Waham się, czy tokiny nie zmienić na tamrona ( w tym rozważam używkę), ale takie informacje tylko skłaniają mnie do pozostanie przy solidnej tokinie...
moja galeria: http://www.lubke.pl
Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
Raynox DCR-250 (makro)
Wysyłam ci dane na PM
No bez jaj wątek dla posiadaczy Tamrona a himi wysyła dane serwisu na priv .. no co Ty, podziel się ...
Właśnie, użytkownicy TAMRON-ów chętnie by się dowiedzieli !!
CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk
uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl
Dobra chłopaki, przyszła kolej i na mojego Tampona![]()
![]()
Patrzę akurat na świstek z zakupu i kartę gwarancyjną - za 10 dni mija 2 latka odkąd go użytkuję. Zakupiłem w FotoIt. Dzwoniłem akurat do nich - otóż skierowali mnie do pana Witolda Bykowskiego (kom. 601 33 18 48 - piętro niżej ten sam budynek co FotoIt) który zajmuje się serwisem sprzętu fotograficznego - cyfrowego i analogowego. No i zadzwoniłem do niego - analiza problemu od 0-30zł w zależności czy od razu będzie wiedział o co biega czy musi rozbierać obiektyw.
Aaa, bo nie powiedziałem co z moim Tamponem - nie ostrzy na AutoFocusie.
Kompletnie. Słychać jedynie jak się przyłoży do ucha i naciśnie spust do połowy takie dwa małe 'wwwwww' 'wwwwwww'. Sytuacja mi się przytrafiła dziś jak fociłem moją rybkębo coś jej się dzieje i muszę wysłać fotki do kumpla co to rozezna. No więc fociłem na AF, później MF i tak parę razy. No i nagle jak przełączyłem znowu na AF to już nie działał. Wyjęcie baterii etc nic nie daje - żaden Err nie wyskakuje. Przysłona działa - reaguje na zmiany wartości podczas przytrzymanego przycisku do sprawdzania głębii ostrości.
Po przeczytaniu wątka z góry olewam serwis w Gdańsku (czy jednak próbować bo to nie kalibracja?), Aaaa, sorka - przecież oni po gwarancji nie przyjmują więc i tak odpada. Na Żytnią póki co trudno się dodzwonić. Na Nowogrodzką w sumie mam parę kroków, ale z tego co piszecie to amatorką wieje. No więc jutro raczej wybiorę się na rozeznanie do Pana jak wyżej na Czerniakowską. Hmmm, sam jestem ciekaw.
Ew. poproszę Cichego o coś więcej na temat serwisu w Niemczech jak w tym poście. Mam rodzinkę więc może umieli by mi to załatwić - dosyć często są w PL.
Aha, i jeszcze pytanie: jak się ma te niby ustawowe 2 lata odpowiedzialności sprzedawcy? Kartę gwarancyjną mam na 1 rok, ale przepisy chyba mówią coś innego. Nie jest tak, że to FotoIt powinni mi przyjąć ten obiektyw??? Tyle, że kupowałem bez fakturyNawet paragonu nie mam więc lipa chyba.
PS. Teraz jak obiektyw jest na AF to pierścień ostrości nie chodzi tak ciężko jak do tej pory. Ani tak lekko jak jest na MF. Można by rzec, że tak w połowie.
Nigdzie nim nie uderzyłem, ani nie zablokowałem pierścienia* siłą podczas próby ustawienia ostrości - słyszałem/czytałem tutaj, że w ten sposób coś też się psuło.
* Edit: LINK
Ostatnio edytowane przez Zielony ; 10-10-2007 o 14:01