A ja mam pytanie dotyczące BF I FF. Jak na 100% określić w warunkach domowych, że "to" mam albo nie mam?
A ja mam pytanie dotyczące BF I FF. Jak na 100% określić w warunkach domowych, że "to" mam albo nie mam?
Być albo nie być, o jest pytanie :-D
Nie da się. Idź robić foty i nie marudź.
Skąd podejrzenia, że masz FF/BF ?
Bo jeśli wszystko jest OK to na siłę nie zawracaj sobie tym głowy i nie rób testów typu 'a sprawdzę sobie na 100%' bo to bez sensu. Poza tym wątków o FF/BF jest sporo. Poszukaj, poczytaj i będziesz wiedział jak to sprawdzić. Nikt się nie będzie powtarzał pisząc to samo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Udało mi się dodzwonić na Żytnią.
Pani kazała dostarczyć obiektyw - nieodpłatnie wykonają ekspertyzę z dnia na dzień i poinformują telefonicznie o problemie i kosztach naprawy. Wtedy pozostaje decyzja czy naprawiać czy nie. No nic. Przy okazji sprawdzę stan migawki w aparacie.
Ostatnio edytowane przez Zielony ; 10-10-2007 o 14:28 Powód: Automerged Doublepost
Tak, dostalem ze sie "nie da". Znaszy sie da ale naprawa zostanie dokonana "as soon as possible". Ciesze sie ze pozbylem sie Sramtonow z mojej szklarni. Kiedys Vitez pisal ze sie Elki tez psuja. Trudno nie przyznac mu racji ale chyba na tle Tamronow i Sigmy to raczej Canon przynajmniej w moim odczuciu wypada znacznie lepiej. Jak na razie ani z 24-105 sie nic nie dzieje ani z 70-200 ani z 100 2.8 i 50 1.8 choc juz 3 letnia tez sie mocno trzyma. Najwazniejsze ze dawno zapomnialem o czyms takim jak BF i FF. Ktos kiedys napisal ze wszystkie drogi prowadza do Elek. I jest to prawda! . Kiedys kierowalem sie cena i kupowalem Sigmy 70-300 , Tamrony bo glownym kryterium byla cena. W tej chwili raczej kupuje szklo ktorego potrzebuje do konkretnych rzeczy. Wiem ze kosztuje ale.... mozna pomyslec jak wykorzystac sprzet i zamiast tworzyc do szuflady mozna to pokazac publicznie. Jakby wszystkie te szkla do 1000 zl byly takie super to kto by kupowal te po 4000?
Nie chwalac sie, jutro ukazuje sie w kioskach i empikach kolejny numer "Fotografia i aparaty cyfrowe" gdzie udalo mi sie zamiescic artykul odnosnie fotografii koncertowej i wrzucic 8 stron fotografi z koncertow Dzemu z ktorym ostatnio duzo siedze.
http://www.fotocyfrowa.pl/
http://www.fotocyfrowa.pl/fcpage/zajawka/0
Nie dosc ze mam publikacje w magazynie (zreszta nie pierwsza juz) to 70-200 4 IS juz zarobilo na siebie 40% ceny. Jak widac mozna tylko trzeba sie troche zaangazowac. Problem tylko jaki tu zauwazylem to taki ze wiele osob obawia sie pokazywac swoje prace (jakby bylo czego?) a sami wstydza sie pisac do gazety czy kontaktowac sie z ludzmi i najlepiej jeszcze jakby ktos kontakty nakrecil i wstawil za nich foto. Ale w taki sposob jak inni maja dowiedziec sie o panu X , Y i pani Z ktora robi takie a takie foto.Czesto jest tak ze ktos ma naprawde fajne prace i tylko pokonanie wstydu i obaw dzieli od tego aby je gdzies zaprezentowac. Uderzajcie w rozne miejsca. Najwyzej wam nie przyjma, sprobujecie gdzie indziej, krzywda sie przecie nie stanie !
Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 10-10-2007 o 23:46
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
A teraz trochę z innej beczki: Czy ktoś wie, ile kosztuje wykupienie dodatkowej 2 letniej gwarancji na Tamrona 17-50? Sugerowana cena wg dystrybutora to około 1.800 PLN?
Być albo nie być, o jest pytanie :-D
u Cichego doplacilem za dodatkowa dwuletnia gwarancje 150 pln ;]
calosc wyniosla mnie 1520 pln
A więc byłem na Żytniej. Zapakowali szkło do tego ich woreczka śniadaniowego (dosłownie) i na jutro ma być wiadomo co jest grane.
Tak w ogóle to na dzień dobry nie chcieli go przyjąć; niby nie mają programu do Tamronów. No to tłumaczę kolesiowi, że nie domagam się kalibrowania szkła bo mydlane foty robi, tylko że nie ostrzy w ogóle. Mówię, że być może padł USMNo więc wziął go w łapska i wybył na zaplecze. Po chwili się okazało, że go jednak przyjmą do oględzin.
Poza tym wjechali mi z puchą na kanał i się okazało, że zaliczyła dopiero 16 478 klapnięć. Także jeszcze trochę pożyje ;-)
Swoją drogą się zastanawiam jaki zakres napraw mają odnośnie Tamrona, skoro na słowo 'nie ostrzy' starają się od razu zbyć nieszczęśnika???
No ja pierd*leTakiego robienia ze mnie idioty jeszcze nie doświadczyłem.
Dzwoni technik z serwisu i mi mówi, że na tyle co rozebrał obiektyw widzi, że brakuje w środku części i nie ma najmniejszej wątpliwości, że była ingerencja osób trzecich. Że brakuje np. paska/klocka klinowego. Zostałem w szoku. Na nic moje gadki, że to się stało samoczynnie podczas zwykłego focenia; tak jak wam opisywałem.
Mówi, że są poprzesuwane człony soczewek i będzie to musiał kalibrować.
Mówię, że ponoć nie mają sprzętu do kalibracji - odpowiada: że źle słyszałem.
Na obecną chwilę mówi, że naprawa 250zł brutto i pyta czy się decyduję, bo jak tak to go rozbiera dalej i nie wiadomo czy się jeszcze coś nie okaże.
Co czynić ludzie??? No chyba mnie ch*j strzeli - żeby ktoś mi wmawiał, że rozkręcałem obiektyw i brakuje w nim części, że są śrubki naruszone!!
O co chodzi??? Jakbym co najmniej pierdyknął tym obiektywem z metra o beton.
Przestało to być śmieszne.