Juz to wczesniej pisalem - g* prawda. Widac nawet nie zajrzeli do instrukcji i nie znaja sie/nie chca sie znac na Canonach. W normalnym uzytkowaniu - dzwiek migawki zdecydowanie cichszy niz 20D. W Silent Mode moze byc albo troszke cichszy albo zrobic tylko 'pyk' i potem trzeba wybrac sobie moment do opuszczenia lustra.
Cieszy mnie ze ktos potwierdza - LCD mozna wiele zarzucic. Wlasciwie tylko histogram na nim ogladam bo WB nie odwaze sie oceniac. Na szczescie RAWy sa BARDZO wdzieczne do obrobki, szczegolnie potraktowane CS3 8) .
Tylko ciagle nie mam czasu na obrobke wiekszej ilosci
Jak ci to przeszkadza to wylacz i rob w RAW. Z tego co pisza to na RAWy ma niewielki albo zaden wplyw.
A przy okazji chcialem sie pochwalic nowym nabytkiem, prosto z Japoniii 8) :
Matowka uzyteczna - bardzo pomaga w zrobieniu pionowego zdjecia. Niestety linie nie przecinaja sie w mocnych punktach ale wystarczajaco blisko mocnych punktow by wspomagac rowniez komponowanie. Custom Functions dobrze dziala z ta matowka... bez C Fn aparat niedoswietlal o ok 1EV po zmianie matowki na Ef-D.
Ktos mi w myslach czytaZamieszczone przez trampek
(napisales posta w czasie gdy ja swojego pisalem) .
Ja kupilem tu: http://stores.ebay.pl/J-xyz-World_El...QQftidZ2QQtZkm
Koszt: 125,74 zł z wysyłką. Doszło w 4 dni. Tak... wiem... koszta wysylki prawie tyle co matowka.
I jeszcze ciekawostka - jak bylem niedawno na Żytniej to spytalem przy okazji czy beda mieli matowki alternatywne do 40D, pan potwierdzil ze tak, nie wiadomo kiedy i cena nieco ponad 100 zł (dystrybucja Canon Polska).