Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
i jeszcze jedna sprawa - jak przedstawia sie sprawa z silent mode bo w recenzji na fotopolis można przeczytać :

czy naprawde jest on tak głośny czy jednak bezgłośny jak twierdzi canon?
Juz to wczesniej pisalem - g* prawda. Widac nawet nie zajrzeli do instrukcji i nie znaja sie/nie chca sie znac na Canonach. W normalnym uzytkowaniu - dzwiek migawki zdecydowanie cichszy niz 20D. W Silent Mode moze byc albo troszke cichszy albo zrobic tylko 'pyk' i potem trzeba wybrac sobie moment do opuszczenia lustra.

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
-teraz pare minusow: ekran ekran ekran. Przeklamyje WB w kierunku niebieskiego.
Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
- LCD (przynajmniej moj) przeklamuje kolory na purpurowe, troche
to denerwujace, bo trudno ocenic jak wyglada zdjecie na szybko...
Niby nie ma to znaczenia, bo robie RAW, ale wolalbym jesli juz
ocieplenie niz takie zimne fiolety
Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
u mnie LCD akurat w strone lekiego ocieplenia ale za to bardzo kontrastowo pokazuje, jestem zadowolnony z jakosci wyswietlacza
Cieszy mnie ze ktos potwierdza - LCD mozna wiele zarzucic. Wlasciwie tylko histogram na nim ogladam bo WB nie odwaze sie oceniac. Na szczescie RAWy sa BARDZO wdzieczne do obrobki, szczegolnie potraktowane CS3 8) .
Tylko ciagle nie mam czasu na obrobke wiekszej ilosci

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
jedno mnie jeszcze denerwuje w 40d. Mianowicie z trybem hajlajt prajority min iso to jest 200. z 85 na 1,2 dla mnie w sloneczny dzien iso 100 jest za duzo. Niestety wtedy musze przymykac obiektyw.
Jak ci to przeszkadza to wylacz i rob w RAW. Z tego co pisza to na RAWy ma niewielki albo zaden wplyw.

A przy okazji chcialem sie pochwalic nowym nabytkiem, prosto z Japoniii 8) :

Matowka uzyteczna - bardzo pomaga w zrobieniu pionowego zdjecia. Niestety linie nie przecinaja sie w mocnych punktach ale wystarczajaco blisko mocnych punktow by wspomagac rowniez komponowanie. Custom Functions dobrze dziala z ta matowka... bez C Fn aparat niedoswietlal o ok 1EV po zmianie matowki na Ef-D.

Cytat Zamieszczone przez trampek
Czy wie ktos gdzie mozna kupic matowki do 40d????
Ktos mi w myslach czyta (napisales posta w czasie gdy ja swojego pisalem) .
Ja kupilem tu: http://stores.ebay.pl/J-xyz-World_El...QQftidZ2QQtZkm

Koszt: 125,74 zł z wysyłką. Doszło w 4 dni. Tak... wiem... koszta wysylki prawie tyle co matowka .

I jeszcze ciekawostka - jak bylem niedawno na Żytniej to spytalem przy okazji czy beda mieli matowki alternatywne do 40D, pan potwierdzil ze tak, nie wiadomo kiedy i cena nieco ponad 100 zł (dystrybucja Canon Polska).