Panowie a jak przedstawia się sprawa ostrości lcd?
Przemku czy jak ogladales powyzsze zdjecia na ekranie lcd to byles w stanie stwierdzić co jest ostre a co wykracza poza zakres ostrosci?
Z góry wielkie dzieki za odpowiedz.
Panowie a jak przedstawia się sprawa ostrości lcd?
Przemku czy jak ogladales powyzsze zdjecia na ekranie lcd to byles w stanie stwierdzić co jest ostre a co wykracza poza zakres ostrosci?
Z góry wielkie dzieki za odpowiedz.
http://www.dpreview.com/previews/nikond300/page3.asp
Czy te porównanie ostrosci lcd nie jest zrobione troche na siłę?
Czy ta róznica w normlanym codziennym użytkowaniu jest aż tak drastyczna?
Jak są Wasze odczucia(posiadaczy 40d)?
i jeszcze jedna sprawa - jak przedstawia sie sprawa z silent mode bo w recenzji na fotopolis można przeczytać :
czy naprawde jest on tak głośny czy jednak bezgłośny jak twierdzi canon?"Jesteśmy zaskoczeni dźwiękiem migawki. O ile po staremu aparat "kłapie" lustrem, to teraz doszedł do tego dziwny, "silnikowy" dźwięk towarzyszący pracy migawki. Bardzo wyraźnie można go wychwycić po przejściu w tryb podglądu na żywo, kiedy nie pracuje lustro. Mechanicznemu dźwiękowi towarzyszą delikatne drgania, które przenoszone są na korpus aparatu. Swoją drogą zastanawiające jest, dlaczego Canon nie potrafi poradzić sobie z głośnym mechanizmem lustra nawet w najdroższych modelach swoich lustrzanek cyfrowych. Podczas prób przeprowadzonych w kościele okazało się, że głośna praca jest koszmarem, gdyż nie da się zrobić zdjęć tak, aby nie zwrócić na siebie uwagi wszystkich zebranych osób. Wielu użytkowników "czterdziestki" będzie wykorzystywać ją do fotografii ślubnej, więc cecha ta jest istotna."
mial ktos juz error 99?wylacz i wlacz aparat,albo wyciagnij baterie...
CANON
ok jestem po pierwszym slubie 40sta i :
- AF duuuuuuuuuuuzo lepszy niez w 30d. Wreszcie boczne punkty sa uzywalne. Af zauwazalnie szybszy od 30d (mam 85L i widac roznice.)
- aparat cichszy (jednak ma to duze znaczeniei przyjemniejszy w uzytkowaniu. do iso po prawej przyzwyczailem sie w sekunde i jednak bardziej tam pasuje. mniejszy blockout time tez jest odczywalny
- aparat jest duzo szybszu w uzytkowaniu. Dla przykladu mam jedna karte 512 straaaaaasznie wolna i foramatowanie jej w 30d zajmuje jakies 4sec.a w 40d 1sec. Przegladanie zdjec jest szybsze
- matowka wydaje mi sie jasniejsza ale nie widze kolosalnej roznycy w wielkosci vs 30d.
-teraz pare minusow: ekran ekran ekran. Przeklamyje WB w kierunku niebieskiego. (zdjecie zrobione w 30d-> przezucam karte do 40d i zupelnie inne kolory niz na wyswietlaczu 30d. histogram rgb rowniez niepotwierdza takiego koloru. Ekran dodatkowo przeklamuje ostrosc. nie da sie tak jak w 30d byc pewnym gdzie trafilem. Wg mnie 230t px w 3calach to za malo.Ekran jest jasniejszy.
mam pare przyzwyczajen z 30d od ktory bede musial sie oduczyc.
Posumowujac. Aparat lepszy niz 30d. powedzialbym bardziej rysponsiw
mor juzer frendli
CO do zdjec to bede sie wypowiadal jak popracuje na RAW w przyszlym tygodniu.
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
naprawde jest az tak zle??nie da sie tak jak w 30d byc pewnym gdzie trafilem
jasne podrzuce cos. Narazie nie moge wyjsc z podziwu nad jakoscia 85L. Poprostu szczena opada.
jedno mnie jeszcze denerwuje w 40d. Mianowicie z trybem hajlajt prajority min iso to jest 200. z 85 na 1,2 dla mnie w sloneczny dzien iso 100 jest za duzo. Niestety wtedy musze przymykac obiektyw.
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
trampek odnosnie wyswietlacza - naprawde jest tak zle ze nie da sie dostrzec nieostrosci?