Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1693

Wątek: Canon 40D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A jak dla mnie niepomijalna. Szczegolnie przy wlaczonym trybie highlights priority i tych samych warunkach focenia (opisywalem pierwsze wrazenia pare stron wczesniej). No ale ja zdjec testowych nie robie tylko takie zyciowe .
    Wydaje mi sie, ze HTP nie ma znaczenia, gdy sie foci w RAWach. Mozesz to potwierdzic / temu zaprzeczyc?
    .

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Wydaje mi sie, ze HTP nie ma znaczenia, gdy sie foci w RAWach. Mozesz to potwierdzic / temu zaprzeczyc?
    Focila dziewczyna w jpgach (i kiedys na 20D i teraz w 40D) :
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=446

Co do RAW to jeszcze czekaja na obrobke i nie robilem jeszcze w RAWach z wlaczonym highlightem, ale wydaje mi sie ze jakis wplyw powinien byc - to jest proces obrobki danych z matrycy do przetwornika i dalej, zanim RAW zostanie zapisany. W innym przypadku gdybym mial RAW to highlight priority nie powinien ograniczac mi iso do 200-1600 (vs 100-3200), chyba ze Canon przeoczyl ta zaleznosc. Ciekawe co na to instrukcja...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Focila dziewczyna w jpgach (i kiedys na 20D i teraz w 40D) :
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=446

Co do RAW to jeszcze czekaja na obrobke i nie robilem jeszcze w RAWach z wlaczonym highlightem, ale wydaje mi sie ze jakis wplyw powinien byc - to jest proces obrobki danych z matrycy do przetwornika i dalej, zanim RAW zostanie zapisany. W innym przypadku gdybym mial RAW to highlight priority nie powinien ograniczac mi iso do 200-1600 (vs 100-3200), chyba ze Canon przeoczyl ta zaleznosc. Ciekawe co na to instrukcja...
    W instrukcji nie ma tak szczegolowych informacji

Tutaj ktos pokusil sie o krotki test HTP w RAWach. Stwierdzil, ze to samo da sie uzyskac niedoswietlajac zdjecie o 1 stop, nastepnie wyciagajac w gore podczas obrobki...
    .

dazz
    Guest

Domyślnie

Stwierdzil, ze to samo da sie uzyskac niedoswietlajac zdjecie o 1 stop, nastepnie wyciagajac w gore podczas obrobki...
    Dziś po pracy miałem właśnie testować HTP, ale jeśli to działa tylko w ten sposób to mam wolne...kicha

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz Zobacz posta
    Dziś po pracy miałem właśnie testować HTP, ale jeśli to działa tylko w ten sposób to mam wolne...kicha
    Nie przejmuj sie. Robiac RAWy HTP mozna sobie samemu zrobic podczas obrobki manipulujac krzywa I co najwazniejsze: 1) masz nad tym pelna kontrole :razz:, 2) do dyspozycji jest 14 bitow danych na kazdym kanale :-D, wiec troche wiecej mozna wyciagnac niz w 12 bitowych puszkach :cool:
    .

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

LiveView ON, 3x INFO.
    O i tu sie przyznaje - przegapilem jakos 112 strone instrukcji .

Ciekawe co na to instrukcja...
    Sam sobie odpowiem: "The dynamic range is expanded from the standard 18% gray to bright highlights." . Czyli jednak nie na poziomie RAW a juz przy konwersji. Ciekawe czy, kiedy i ktore konwertery RAW zaimplementuja taka funkcje.

Uprawnienia umieszczania postów