Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Mocowanie Szkieł Nikon DX na body Canon - Adapter

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez weaponX Zobacz posta
    drogi akustyku i kolekcjonerze zarówno tamron i sigma to nikonowskie szkła z tego prostego powodu że mam je na bagnecie nikona . Interesowała mnie w tym wątku raczej wiedza użytkowaników adapterów dzięki którym moje "nikonowskie szkła" będą współpracowały z canonowskim body . Rozumiemy się już ? Chyba jaśniej się nie da .
    Jasne że się rozumiemy .
    Co do szkieł to muszą mieć pierścień przysłon żeby można było w ogóle użyć przysłony. Są też przejściówki z elektroniką, będziesz miał wtedy potwierdzenie ostrości.
    Swoją drogą ciekaw jestem czy kiedyś komuś uda się zrobić układ, który będzie umożliwiał pełną współpracę szkieł N z bagnetem EF. Byłaby niezła jazda - tyle że to raczej czyste S-F .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

drogi akustyku i kolekcjonerze zarówno tamron i sigma to nikonowskie szkła z tego prostego powodu że mam je na bagnecie nikona .
    tak, rozumiemy od poczatku. sorki, za urzadzanie beki.

Interesowała mnie w tym wątku raczej wiedza użytkowaników adapterów dzięki którym moje "nikonowskie szkła" będą współpracowały z canonowskim body . Rozumiemy się już ? Chyba jaśniej się nie da .
    w sumie to mozna to chyba na chlopa wywnioskowac bylo. a Kolekcjoner napisal wprost.

redukcja EOS->NikonF nie ma przeniesienia zadnych stykow. a wiec i oczywiscie wszelkiej automatyki. takie redukcje miedzysystemowe to sie w ogole rzadko spotyka.

skoro nie ma przeniesienia automatyki to ze wzgledu na calkowicie elektroniczne przekazywanie informacji miedzy obiektywem a korpusem, body nie dostaje tu informacji od obiektywu i vice versa. to oznacza m.in., ze nie jest w stanie zmusic obiektywu do przymkniecia.

wniosek z tego jest taki: zaden obiektyw G Nikkora nie bedzie w body EOS uzyteczny inaczej niz na pelnej dziurze. chyba, ze tam jest jakis myk, zeby mechanicznie przymknac przeslone, ale jesli dobrze pamietam to nie ma.
    lensy nie-G, czyli majace wlasny pierscien przyslony mozna uzywac jak kazde inne szkla manualne w Canonie. reczne przymykanie i pomiar na przyslonie roboczej i oczywiscie reczne ostrzenie

jesli sie nie myle, to poza 18-200 wszystkie wymienione szkla maja podzialke przeslony na korpusie. wiec mozesz ich uzywac. z tym ze zastanowilbym sie nad tym, czy ma sens. EOS to jest system stricte elektroniczny i po pozbawieniu go kontaktu miedzy body a obiektywem jest "dziwny". to nie Pentax czy w jakims zakresie Nikon. to bylo od poczatku projektowane pod AF. mozna uzywac szkiel manualnych (ze swietnymi wynikami), ale koniec koncow pewnie i tak skonczysz na zmianie docelowej na szkla AF
    www albo tez flickr

Domyślnie

Ok dzięki
    pierścien przysłon mam na tamronie 28-75 i nikonie 50mm . Żałuje teraz że wziołem sigme 10-20 a nie tokine 12-24 (tokina chyba tez ma pierścien) .

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

Ok dzięki
    pierścien przysłon mam na tamronie 28-75 i nikonie 50mm . Żałuje teraz że wziołem sigme 10-20 a nie tokine 12-24 (tokina chyba tez ma pierścien) .
    Tokina ma jedynie pierscien ostrosci ale i tak zaluj
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów