Strona 68 z 103 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Domyślnie

to ciekawe co piszecie w kontekście tego co chcę zrobić

mam mianowicie możliwość nabycia monitora 21'' na kineskopie sony trinitron za przysłowiową flaszke; monitor firmuju SUN Microsystem

przykładowy

http://www99.shopping.com/xPF-Sony-GDM-5510

http://www.pcbird.pl/monitor-21-sun-...b7c4a0be3b80ca

moniotry są 3 i świeciły w serwerowni pewnej firmy - jeden z nich był backupem więc zakładam że powinien być mało zuzyty

sam już zakupiłem 21'' LCD i czekam na dostawe - ten 21''crt jest dla rodzinki :-) rodzinka ma ~10 letnią piętnaske która ma obraz jakbyście nałożyli pończoche na Rubina
    i tak btw. myślę sobie że ludzie którzy piszą że mają 1kpln na LCD to najprawdopodobniej nie uzupełnili swojej podstawowej wiedzy na temat monitora LCD jak równiez nie zawsze wiedzą do czego ten monitor potrzebują... a czesto chcieliby do wszystkiego
    jeśli więc mają jakiegos leciwego crt to faktycznie mogą rozważać zakup uzywki crt z większą przekątną i, nie bądźmy zdziwieni, w wielu przypadkach to wystarczy to aby osiągnąć stan zadowolenia ( a i pograc sie da w quake'a bo nie smuży i input_laga nie ma )

z powyższego co piszecie o pkt czerni i candelach wnioskuje że gdy oprofiluje te monitory to powinienem być w stanie wybrać najlepszy (czyt. najmniej zużyty)
    czy możecie mi pomóc troche bardziej podając więcej szczegółów na co zwrócić uwage mając profiler eye one display 2?
    jaki wybrać pkt bieli oraz gamme, oraz ile candeli jako target w programie profilującym?

będę wdzięczny za porady

oczywistą prawdą jest to że pan Tomek jest sprzedawcą - firma ze swojej definicji ma przynosić zysk; żeby był zysk trzeba sprzedać; kto tego nie rozumie ma albo mało lat, albo mało doświadczenia, co często idzie w parze :-)
    wymieniliśmy kilka emaili - dokładnie sprecyzowałem do czego potrzebuje/chce monitor; otrzymałem odpowiedź i typy - pomyślałem że te typy są za dobre a facet jest dosyć bezkompromisowy jeśli chodzi o swoją dziedzinę;
    odpuściłem sprawę i zacząłem drążyć temat monitorów - wyszło że chce 21'' 4:3; czyli wiemy czego szukać

później rozmawiałem z panem Tomkiem osobiście bo nadarzyła sie taka okazja (tak jakoś 'przypadkiem' byłem w okolicach Białegostoku ;-) ); rozmiawialiśmy ponad godzine jeśli dobrze pamiętam
    z wykształcenia jestem inżynierem; w swojej pracy wdrażam u klientów rozwiązania technologiczne na skale produkcyjną z użyciem gazów technicznych (przy tzw okazji sprzedaje gazy) - mogę więc śmiało powiedziec że pan Tomek przeszedł test; nawet mając znaczną przewagę nade mną w zakresie wiedzy o monitorach LCD z bezpośredniej rozmowy łatwo (przynajmniej dla mnie) można wywnioskować czy ktoś rzuca technicznym bełkotem czy podaje konkretne przykłady używając technicznego jednoznacznego języka; ten człowiek po prostu wierzy w rozwiązania jakie proponuje;

porównałbym to do azotu; moja firma sprzedaje rozwiązania gdzie wykorzystuje się azot (ciekły), ale postępujemy podobnie jak pan Tomek; argumentujemy za rozwiązaniem do danych celów a nie mówimy że "będzie pan zadowolony", a NASZ azot to jest najlepszy... bo nie jest; firemki typu Linde czy Air Liquid mają dokładnie ten sam ciekły azot i co z tego? jak nie potrafią wdrożyć technologi z jego użyciem?

Tyle.

i proszę mi tu nie inputować, że kogoś bronie; gdyby samsung 214T był ciągle dostępny za ~1900pln to stałby już u mnie na biurku; ale jak mam czekać na święty nigdy bo może przyjdą i będą po 2350... ale nie wiadomo czy te z Chin czy z Czech to wole dopłacić i wziąć coś pewnego

ps
    Pan Tomek zwrócił mi uwagę na jedną rzecz, o której wcześniej nie pomyślałem a z której zdawałem sobie podskórnie sprawę: amatorzy-pasjonaci-hobbyści są często bardziej wymagający niż profi który wali masowo dowodowe, chrzty i komunie... bo przecietny konsument kupi zdjęcie jakie profi zrobi a pasjonat chce mieć świetną jakość
    Ostatnio edytowane przez pst ; 10-09-2007 o 21:53 Powód: komentarz
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Tak sobie czytam ten wątek i doszedłem do wniosku, że miał to być wątek pomocny o monitorach a stał się wątkiem atakowania niektórych użytkowników znających się na rzeczy. Ja akurat skorzystałem z pomocy Tom01 kupiłem EIZO ColorEdge CE210W i jestem z niego bardzo zadowolony. Rozważałem również Nec-a , ale ten Eizo jest naprawdę świetny !!!!
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    moniotry są 3 i świeciły w serwerowni pewnej firmy - jeden z nich był backupem więc zakładam że powinien być mało zuzyty
    Zbadaj jasność max (nie mniejsza niż 100cd/m^2), czerń przy jasności max (nie większa niż 0,5cd/m^2). Na czerni nie może być prążków pod małym kątem. Zbadaj geometrię, zbieżność i morę, liniowość (odstępy małych literek w pionie mają być takie same na środku i w narożach), pompowanie (miganie typu cały czarny, cały biały i przy białym obwódka nie ma prawa znacząco się powiększać), kontrast (mają być rozróżnialne progi 90-100% z krokiem 1%), jednorodność (plamy). Wszystkie te testy masz w Nokia Test Monitor.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zbadaj jasność max (nie mniejsza niż 100cd/m^2), czerń przy jasności max (nie większa niż 0,5cd/m^2). Na czerni nie może być prążków pod małym kątem. Zbadaj geometrię, zbieżność i morę, liniowość (odstępy małych literek w pionie mają być takie same na środku i w narożach), pompowanie (miganie typu cały czarny, cały biały i przy białym obwódka nie ma prawa znacząco się powiększać), kontrast (mają być rozróżnialne progi 90-100% z krokiem 1%), jednorodność (plamy). Wszystkie te testy masz w Nokia Test Monitor.
    nokia test monitor - czyli firma od gumowców
    juz zassałem

btw
    mój domowy CRT ledwo 110 wyciąga a ustawienia są na 100%
    Ostatnio edytowane przez pst ; 10-09-2007 o 22:27
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

nokia test monitor - czyli firma od gumowców
    I od opon... :-)

mój domowy CRT ledwo 110 wyciąga a ustawienia są na 100%
    Jasność nowego klasycznego kineskopu to 120cd/m^2. Oczywiście nie podkręconego. Przy tej jasności nie może być olbrzymich defektów czerni i zbieżności. Można w ten sposób oszacować zużycie.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-09-2007 o 22:34

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam dylemat czy 19"NEC 1970 NX czy LG l1982U-BF , który waszym zdaniem?
    Nie gram w gry. Jedyne ważne wskazanie to zdjęcia foto. Przeleciałem watek. Dobre opinie w nim na temat NEC-a zostały ostudzone jedną obszerną i szczegółowa negatywną opinią na benchmark-u jak również obraz jaki na nim widziałem w jednym z salonów komputerowych. Natomiast ten LG wydał mi się wartym zainteresowania.
    Za dobre rady z góry dziękuję.
    Janusz

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Mam dylemat czy 19"NEC 1970 NX czy LG l1982U-BF , który waszym zdaniem?
    Nie gram w gry. Jedyne ważne wskazanie to zdjęcia foto. Przeleciałem watek. Dobre opinie w nim na temat NEC-a zostały ostudzone jedną obszerną i szczegółowa negatywną opinią na benchmark-u jak również obraz jaki na nim widziałem w jednym z salonów komputerowych. Natomiast ten LG wydał mi się wartym zainteresowania.
    Za dobre rady z góry dziękuję.
    Janusz
    A moglbys podac linka do tej opinii o NECu ?
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    A moglbys podac linka do tej opinii o NECu ?
    http://sklep.benchmark.pl/pelny_19904.html
    nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ze o NXp . Jeżeli ma to sorry.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Mam dylemat czy 19"NEC 1970 NX czy LG l1982U-BF , który waszym zdaniem? Nie gram w gry. Jedyne ważne wskazanie to zdjęcia foto.
    Zdecydowanie lepszy jest Nec 1970NX (nie mylić z 1970NXp), ale i tak nie nadaje się do fotografii. W mało wymagających zastosowaniach, typu "zdjęcia z wakacji" sprawdzi się, ale praca na nim wymaga doświadczenia, wyczucia na oko i/lub gruntownej wiedzy gdzie i jak kłamie. A przekłamuje, podobnie jak wszystkie tanie monitory, w wielu aspektach obrazu i nie ma na to rady.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No coz nie bede odnosil sie do jakosci samego wyswietlacza bo go nie mam ani nie testowalem (tom01 napewno bedzie mial dobre informacje) natomiast nie przejmowalbym sie tymi komentarzami. Architekt ktory kupil dwa takie same monitory nie oprofilowal ich w zwiazku z czym niedziwne iz mial nieznacznie rozna kolorystyke. Bez profilu monitory z tej polki raczej nie beda swiecily tak samo tak wiec ameryki nie odkryl jedynie wykazal sie niewiedza.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 68 z 103 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów