Strona 94 z 182 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 1811

Wątek: Nowości Canona!

Dopiero zaczyna Awatar DigiFoto
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No to sobie teraz namieszałem wczytując się w specyfikację D300. Jak widać można zrobić 100% wizjer w cropie, nawet tify to to robi Czekam na jakieś sample. Wie ktoś coś na ten temat?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DigiFoto Zobacz posta
    No to sobie teraz namieszałem wczytując się w specyfikację D300. Jak widać można zrobić 100% wizjer w cropie, nawet tify to to robi Czekam na jakieś sample. Wie ktoś coś na ten temat?
    tak, wiem. nie zdarzylo mi sie jeszcze nigdy marnowac pojemnosci karty pamieci TIFF-ami, z ktorych kompletnie nic nie wynika. w zadnym aparacie, ktorego uzywalem i ktory mial taka opcje.

ale w folderze aparatu literki TIFF pewnie ladnie wygladaja. jak zreszta wiele innych durnych ficzerow, wokol ktorych bije sie piane
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak widać można zrobić 100% wizjer w cropie
    Ale w czym problem? W cropie jest dużo prościej zrobić 100% wizjer bo sumarycznie jest mniejszy.

nawet tify to to robi
    TIFF jest całkowicie bezużyteczny. Zawiera te same informacje co RAW, tylko jest wielokrotnie większy. Jedyne potencjalne zastosowanie, to takie, gdy ktoś chce robić w "RAW", ale nie dysponuje oprogramowaniem obsługującym RAW danego modelu aparatu.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Canon jakoś z tym 100% wizjerem ujechać nie może w lustrzankach APS. Oczywiście pewnie może tylko nie uznaje tego za potrzebne w tej klasie sprzętu. Co do tifa to ogólnie racja, ale ja osobiście np. zawsze chciałem mieć tifa w 10d Podoba mi się do dziś wewnętrzny sposób interpretacji dobrze naświetlonych rawów prosto z puszki 10d. Mieć 16 bitowe tify zamiast jpg - mi by się przydało. Babranina z rawami w różnych przerabiaczkach może dać oczywiście lepsze efekty, ale programy te do doskonałych nie należą i artefaktów też potrafią sporo natworzyć. No ale zgoda - tif zbędny ogólnie rzecz biorąc zgadzam się.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    TIFF jest całkowicie bezużyteczny. Zawiera te same informacje co RAW, tylko jest wielokrotnie większy. Jedyne potencjalne zastosowanie, to takie, gdy ktoś chce robić w "RAW", ale nie dysponuje oprogramowaniem obsługującym RAW danego modelu aparatu.
    Są zastosowania w których nie jest - medyczne etc.

No i TIFF niestety w ogólności nie zawiera tych samych informacji tylko nawet mniej. Innymi słowy, nie da się z TIFF-a w każdym przypadku odtworzyć RAW-a ze względu na procedurę "odmozaikowania".

Tak myślę, że skoro w RAW-ach jest JPG, to biorąc pod uwagę rozmiar TIFF-a, mogliby tam dołożyć RAW-a i nikt by nie zauważył
    EOS - conditio sine Kwanon...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Canon jakoś z tym 100% wizjerem ujechać nie może w lustrzankach APS. Oczywiście pewnie może tylko nie uznaje tego za potrzebne w tej klasie sprzętu. Co do tifa to ogólnie racja, ale ja osobiście np. zawsze chciałem mieć tifa w 10d Podoba mi się do dziś wewnętrzny sposób interpretacji dobrze naświetlonych rawów prosto z puszki 10d.
    16-bitowy TIFF z matrycy 6Mpix to 36 MB danych (6 milionow pikseli x 6 bajtow na kazdy piksel!!!) . przy predkosci I/O w 10D oznacza to okolo 25~30 sekund na zapis jednego zdjecia

uwierz mi, tak na prawde to wcale nie chciales tego akurat w 10D. moze w 30D/40D ale nie w 10D

a z innej beczki - kopie plyty z softwarem mozna zawsze nosic w torbie foto na CD (wiele nie wazy) lub pendrivie (tez nie wazy, a przy tym trudniej uszkodzic) i w razie czego zawsze wywolac RAW-a w DPP uzyskujac dokladnie to co robi DIGIC w puszce.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    co do wizjera to zgadzam sie w, nomen omen, 100%
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 10-09-2007 o 10:18 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    i w razie czego zawsze wywolac RAW-a w DPP uzyskujac dokladnie to co robi DIGIC w puszce.
    Uuuuu - też byłem takim optymistą kiedy pojawił się pierwszy DPP i późniejsze jego wcielenia. Niestety DPP nie robi dokładnie tego co DIGIC w korpusie 10d (może interpretacja RAW z innych modeli jest taka sama, ale na pewno nie tych z 10d) Zupełnie inaczej "układa" pixele, że o kolorkach nie wspomnę. Z moich doświadczeń wynika, że dokładnie takie jak z puszki wyniki otrzymać można było tylko stareńkim File Viewer Utility i to jeszcze na dodatek w wersji 1.2.2 o ile dobrze pamiętam. Nowsza wersja File Viewer Utility już miała trochę inną bibliotekę odpowiedzialną za interpolację(pamietam, że ją nawet podmieniałem na siłę by pozbyć się pewnych nazwijmy to białych "pypciów" przy obróbce RAW z ISO powyżej 400). No dobra, ale odchodzimy odrobinę od tematu jakim są nowości
    Ostatnio edytowane przez DigiFoto ; 10-09-2007 o 10:27

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

z 10D mozesz akurat miec racje, chociaz pod wzgledem koloru akurat DPP mi sie podoba. przy czym, moze mi sie wydaje, ale Picture Style DPP robi juz dosc wiernie (nie mam na mysli 10D akurat w tym wypadku)
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Są zastosowania w których nie jest - medyczne etc.
    Nie chodzi o to, że TIFF jako taki jest bezużyteczny, tylko o TIFF bezpośrednio w aparacie. Z RAW można uzyskać TIFF...

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    No i TIFF niestety w ogólności nie zawiera tych samych informacji tylko nawet mniej. Innymi słowy, nie da się z TIFF-a w każdym przypadku odtworzyć RAW-a ze względu na procedurę "odmozaikowania".
    No tak, demozajkowanie - masz rację. Tyle tylko, że jest to operacja nie budząca większych kontrowersji. W RAW/TIFF chodzi głównie o zachowanie pełnej dynamiki matrycy i brak przestrzennej kompresji stratnej.

Domyślnie

moze zalozycie inny watek - TIFF?
    CANON

Strona 94 z 182 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów