Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Do wszystkich znawców obiekwywów SIGMA

Coś już napisał Awatar CeErIOiKs
    Miasto
    Plock

Domyślnie

Dla mnie nie ma tutaj nic zagadkowego... owa Sigma, która nie jest najwyższych lotów po dodaniu jeszcze jednej " soczewki " robi się jeszcze niższych lotów. Mam to samo, wiec filtrów na niej nie używam, bo na dobre póki co mnie nie stać :]
    5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
    Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
    Criodesign.pl - Crio Art Design

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CeErIOiKs Zobacz posta
    Dla mnie nie ma tutaj nic zagadkowego... owa Sigma, która nie jest najwyższych lotów po dodaniu jeszcze jednej " soczewki " robi się jeszcze niższych lotów. Mam to samo, wiec filtrów na niej nie używam, bo na dobre póki co mnie nie stać :]
    Bzdura. Dodanie jeszcze jednego praktycznie neutralnego szkielka nie powinno az tak pogorszyc obrazu. Po drugie ta Sigma nie jest zla (o ile oczywiscie ja lekko przymkniesz), bardzo czesto robilem tym szklem fotki przez szybe w oknie i nie widzialem znaczacego pogorszenia obrazu:

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Ja bym w ogole wywali UV z tej Sigmy. Soczewka jest znacznie lepiej chroniona przez oslone przeciwsloneczna, ktora jest w komplecie.

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wapa Zobacz posta
    No tak może jest to rozwiązanie tylko dalej nie wiem dlaczego tak się dzieje, że z filtrem robi nieostre fotki. Niestety po założeniu polaryzacyjnego filtra sytuacja jest dalej taka sama fotki są nieostre. CO ROBIĆ ?
    Jeśli SIGMA ma światło na końcu 5,6 do tego strata przez filtr polaryzacyjny do przekraczamy 6,3 więc nie ma co oczekiwać, że aparat ustawi dobrze ostrość. Wtedy już tylko manual !

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Szeroki kat z filtrem i bez filtra robi ostre fotki. Teleobiektyw tylko bez filtra robi ostre fotki. Dlaczego? Bo na teleobiektywie o wiele latwiej wylapac niezbyt dokladna ostrosc niz na szerszym szkle.
    tutaj podają też inną przyczynę:
    http://dybowski.pl/hobby/ofotografii.php?p=3&c=3

"Kolejną sprawą, właściwie przez nikogo nie omawianą, jest problem naruszenia konstrukcji optycznej teleobiektywów. Każdy układ optyczny jest obliczany optymalnie i włożenie jakiegokolwiek kawałka szkła między płaszczyznę błony a płaszczyznę główną obiektywu powoduje całkowitą zmianę parametrów układu. [...]
    W obiektywach o zwykłej konstrukcji płaszczyzna główna jest gdzieś pomiędzy przednią a tylną soczewką. W konstrukcji skróconej, zwanej teleobiektywem, płaszczyzna główna jest przed przednią soczewką. A więc dołożenie jakiegokolwiek filtra powoduje zmianę korekcji całego układu, a co za tym idzie nieostrość zdjęcia"
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 03-09-2007 o 11:51
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    tutaj podają też inną przyczynę:
    http://dybowski.pl/hobby/ofotografii.php?p=3&c=3

"Kolejną sprawą, właściwie przez nikogo nie omawianą, jest problem naruszenia konstrukcji optycznej teleobiektywów. Każdy układ optyczny jest obliczany optymalnie i włożenie jakiegokolwiek kawałka szkła między płaszczyznę błony a płaszczyznę główną obiektywu powoduje całkowitą zmianę parametrów układu. [...]
    W obiektywach o zwykłej konstrukcji płaszczyzna główna jest gdzieś pomiędzy przednią a tylną soczewką. W konstrukcji skróconej, zwanej teleobiektywem, płaszczyzna główna jest przed przednią soczewką. A więc dołożenie jakiegokolwiek filtra powoduje zmianę korekcji całego układu, a co za tym idzie nieostrość zdjęcia"
    Dziękuję bardzo konstruktywna odpowiedz. Z tego nasuwa się wniosek, że nie należy stosować na tele żadnych filtrów. Ja wpadłem na taki pomysł. Wkręcę tą UV HAKUBA ale nie do końca tak na pół gwintu i zobaczę co będzie. O wynikach poinformuję

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

ale uparty koleś

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wapa Zobacz posta
    Wkręcę tą UV HAKUBA ale nie do końca tak na pół gwintu i zobaczę co będzie. O wynikach poinformuję

A co to ma miec na celu?
    Daj sobie spokoj z tymi UVkami. Cos Ty sie tak na nie uparl?

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Buntownik Ale moze jak wkreci co do nanometra to ta Sigma sie ostrzejsza zrobi
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Każdy ma inną teorię. Oto moja.

Filr może działać na obiektywie z szerokim kątem dobrze, a w teleobiektywie dawać mydło. Czemu ? Bo obraz z tele jest znacznie "węższy" i jeśli filtr UV jest kiepskiej jakości, to przy dłużsych ogniskowych będzie miał po prostu gorszą przejrzystość niż przy szerokim kącie.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów