Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Do wszystkich znawców obiekwywów SIGMA

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Znajdz znajomego z jakims filtrem uv Hoyi, seria zielona (podobno jest okropna, ale przynajmniej tania) albo fioletowa i zobacz czy sie pojawia ten sam problem. Moze po prostu af w twoim 70-300 jest malo czuly, i jak dorzucasz taki filtr to dostaje szalu...
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sprawdż jaki masz filtr polaryzacyjny, powinien być kołowy. Inaczej AF głupieje. Drugi powód zbyt dużo filtrów zabiera tyle światła, że AF działa, ale nieprawidłowo. Biorąc pod uwagę że obiektyw jest 4-5,6 jest to bardzo prawdopodobne.
    ArtMag

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag Zobacz posta
    Sprawdż jaki masz filtr polaryzacyjny, powinien być kołowy. Inaczej AF głupieje. Drugi powód zbyt dużo filtrów zabiera tyle światła, że AF działa, ale nieprawidłowo. Biorąc pod uwagę że obiektyw jest 4-5,6 jest to bardzo prawdopodobne.
    Filtr polaryzacyjny jest oczywiście kołowy. Na obiektyw był zawsze zakładany jeden filtr tak że nie może być mowy o dużej ilości filtrów. Obiektyw jest 2,8 - 5,6. Co jest ciekawe po założeniu polaryzacyjnego już w celowniku widzę lekko nieostry obraz a elektronika aparatu mówi, że jest OK i pozwala na zrobienie fotki. Autofokus aparatu ustawiony na ONE SHOT.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Widzisz, sam napisales co i jak. Dalczego nie dochodzi do Ciebie ze to jest wina FILTRA. poprostu go nie uzywaj. Sam widzisz roznice "golym okiem". Sprawdz z innymi filtrami a ten od kosza

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Widzisz, sam napisales co i jak. Dalczego nie dochodzi do Ciebie ze to jest wina FILTRA. poprostu go nie uzywaj. Sam widzisz roznice "golym okiem". Sprawdz z innymi filtrami a ten od kosza
    OK domyślam się, że to wina filtra tylko zadaję sobie pytanie dlaczego. Z innym obiektywem, którego już nie mam te 2 filtry chodziły OK. Jaka może być przyczyna dlaczego z tym nie chodzą. Oczywiście problem rozwiązany bo filtr nie jest już na obiektywie i wszystko jest OK. Nurtuje mnie tylko pytanie DLACZEGO ?

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moze dlatego ze S17-70 ma lepszy AF, mniej podatny na filtry niskiej jakosci
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wapa Zobacz posta
    OK domyślam się, że to wina filtra tylko zadaję sobie pytanie dlaczego. Z innym obiektywem, którego już nie mam te 2 filtry chodziły OK. Jaka może być przyczyna dlaczego z tym nie chodzą. Oczywiście problem rozwiązany bo filtr nie jest już na obiektywie i wszystko jest OK. Nurtuje mnie tylko pytanie DLACZEGO ?
    Bo na teleobiektywie o wiele latwiej wylapac niezbyt dokladna ostrosc niz na szerszym szkle.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Bo na teleobiektywie o wiele latwiej wylapac niezbyt dokladna ostrosc niz na szerszym szkle.
    Tylko że tan sam obiektyw bez filtra robi ostre fotki. I co najgorsze ja do tej pory to wszyscy gdybamy i nikt nie wie dlaczego tak jest, a sprawa jest ciekawa :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tylko że tan sam obiektyw bez filtra robi ostre fotki. I co najgorsze ja do tej pory to wszyscy gdybamy i nikt nie wie dlaczego tak jest, a sprawa jest ciekawa :-)
    Ale przecież Vitez już napisał dlaczego.
    Teleobiektyw jest od szerokich kątów wrażliwszy na wszelkie odkształcenia szkła filtra, które jak widać w kiepskim filtrze mogą się pojawić.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Szeroki kat z filtrem i bez filtra robi ostre fotki. Teleobiektyw tylko bez filtra robi ostre fotki. Dlaczego? Bo na teleobiektywie o wiele latwiej wylapac niezbyt dokladna ostrosc niz na szerszym szkle.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów