Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Do wszystkich znawców obiekwywów SIGMA

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolnośląskie

Post Do wszystkich znawców obiekwywów SIGMA

Witam wszystkich znawców obiektywów Sigma, Canona 30D, filtrów i spraw ostrości. Obiektyw Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO z body 30D ja ma założony filtr HAKUBA zarówno UV jak i polaryzacyjny robi jakieś 70 % nieostrych fotek. Wielokrotne próby ostrzenia na różne sposoby nie przynosiły zadawalających efektów. Rozwiązanie okazało się proste. Wykręciłem filtr i teraz praktycznie 100 % fotek jest ostrych. Czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem i potrafi wyjaśnić mi to "zjawisko". Zawsze na obiektywach miałem filtr ochronny. PROSZĘ O POMOC CO ROBIĆ. Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

kupić porządne filtry

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vresviik Zobacz posta
    kupić porządne filtry
    a w/g Ciebie to jakie są porządnie. One były kiedyś na innym obiektywie i wszystko było OK.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hoya (moze byc nawet fioletowa-uzywam nie narzekam), marumi...a z drozszych heliopan B+W itd (wiecej nie znam bo to nie moja klasa)
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Hoya (moze byc nawet fioletowa-uzywam nie narzekam), marumi...a z drozszych heliopan B+W itd (wiecej nie znam bo to nie moja klasa)
    Mam również obiektyw SIGMA 17/70 tam jest również filtr Hakuba i wszystko śmiga OK.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sam mowisz, ze po sciagnieciu filtrow z 70-300 wszystko smiga, wiec to chyba w nich jest problem
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Sam mowisz, ze po sciagnieciu filtrow z 70-300 wszystko smiga, wiec to chyba w nich jest problem
    widzisz tylko ten filtr był na innym obiektywie i było wszystko OK.
    Prawdopodobnie Sigmie nie "pasuje" ten filtr zarówno UV jak i polaryzacyjny tylko dlaczego ?

uplift
    Guest

Domyślnie

Witam,
    proponuję Ci sprawdzoną HOYĘ UV SUPER HMC. Sam używam jej na Sigmie 18-50 2,8 z body 30D i nie mam żadnych problemów.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Zacznij do ochrony obiektywu używać dekielka, UV do kosza a polar wtedy kiedy potrzebny...
    Zwróć uwagę że polar zabiera Ci ~2 działki światła, więc najprawdopodobniej robiłeś poruszone zdjęcia...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Zacznij do ochrony obiektywu używać dekielka, UV do kosza a polar wtedy kiedy potrzebny...
    Zwróć uwagę że polar zabiera Ci ~2 działki światła, więc najprawdopodobniej robiłeś poruszone zdjęcia...
    No tak może jest to rozwiązanie tylko dalej nie wiem dlaczego tak się dzieje, że z filtrem robi nieostre fotki. Niestety po założeniu polaryzacyjnego filtra sytuacja jest dalej taka sama fotki są nieostre. CO ROBIĆ ?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów