Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: Okularnik i 400D

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comatus Zobacz posta
    A ja mam takie pytanie trochę z innej beczki. Też nosze okulary i praktycznie zawsze po foceniu przez pewien czas mam problemy z złapaniem ostrości - mam taki obraz jakbym chodził bez okularów. Nie wiem czym to jest spowodowane, koekcję w wizjerze mam mniej więcej ustawioną na 0.
    a moze to po prostu zmeczeniem oczu, od fotografowania mozna sobie bardzo skutecznie popsuc wzrok, taki przypadek opisany jest "w obiektywie" - ja tez mam problem z "ostroscia" po zbyt intensywnym fotografowaniu
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    Muszla oczna coś daje w takim wypadku? Zwiększa powierzchnię wizjera?

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

kris75 tego się najbardziej obawiałem. CZasami nawet zastanawiam sie czy nie lepiej będzie focić bez okularó, bo ostrość załatwi AF, a nie jest ze mną aż tak źle żeby nie ustawic kadru Tylko nie wiem czy to nie będzie gorsze niż bez okularów :/ Może w końcu zapytam się okulisty?

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Tak sie pytałem, bo okulisty zawsze zapomnę spytać, a tu taki temat
    Najbardziej mnie drażni, ze czasami to zajmuje mi sporo czasu - dobrych kilkanaście minut :/
    zastosuj krople do oczu pomogą
    Najprawdopodobniej wysuszona gałka oczna polecam Alterac lub Vidisic( ten to żel 0 jest lepszy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    kris75 tego się najbardziej obawiałem. CZasami nawet zastanawiam sie czy nie lepiej będzie focić bez okularó, bo ostrość załatwi AF, a nie jest ze mną aż tak źle żeby nie ustawic kadru Tylko nie wiem czy to nie będzie gorsze niż bez okularów :/ Może w końcu zapytam się okulisty?
    Nie martw sie na zaś
    ja mam problemy ze wzrokiem od zawsze i okulista powiedzial że aparat wzroku nie popsuke mi w przeciwnieństwie do kompa.

kazał tylko zmieniąc oko którym fotografuje a ja nie potrafie niestety prawym focic a lewe mam bardziej chore niestety
    Ostatnio edytowane przez pmagdalena ; 30-08-2007 o 11:31 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmagdalena Zobacz posta
    okulista powiedzial że aparat wzroku nie popsuke mi w przeciwnieństwie do kompa.
    Mam ten sam problem, bo ostatnio za często siezę przed kompem, ale jednak jakieś zauważalne 'efekty' mam po foceniu.

Cytat Zamieszczone przez pmagdalena Zobacz posta
    kazał tylko zmieniąc oko którym fotografuje a ja nie potrafie niestety prawym focic a lewe mam bardziej chore niestety
    Chyba jak większość osób, ja tam też tylko lewym potrafię :-(
    Ale przy najbliżsej okazji i tak spytam

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Co do kropli zwilżających polecam Hyabak. Są bez konserwantów, a 10ml opakowanie można użytkować przez 8 tygodni od otwarcia. Zalecany także dla ludzi z soczewkami. Ja pracuję przed kompem i tzw. zespół suchego oka to u mnie już codzienność.

Na długie focenie kładę soczewki. W okularach czasem pomagało zdjęcie muszli ocznej - przez co oko było bliżej wizjera.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Muszla oczna coś daje w takim wypadku? Zwiększa powierzchnię wizjera?
    Sama muszla nie, ale niektóre mają wbudowane soczewki do zwiększenia korekcji dioptrii.

Chyba jak większość osób, ja tam też tylko lewym potrafię
    Ja się w miarę szybko nauczyłem kadrować prawym okiem. Lewym wolę obserwować otoczenie, bez odrywania aparatu od facjaty
    Ślubna
    No i niestety N.

Coś już napisał Awatar MrDeadhead
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja jakos fotografuje prawym okiem, niewiem od czego to zalezy

No ale tak do tematu... Tez nosze okulary z dosc spora wada, soczewki tez odpadaja, tez mam 400D ale jakos sobie radze. Fakt, to moje pierwsze lustro, wczesniej byly tylko kompakty z LCD, ale teraz nie przeszkadzaja mi okulary w niczym. Normalnie przykladam je do wizjera (muszli) i robie zdjecia. Tylko zakladam ze nie mam 100% pokrycia kadru, ale co za problem pozniej wyciac ze zdjecia to co mnie interesowalo pierwotnie nawet jak cos wiecej bede mial w kadrze? Ogolnie jedynym minusem jest to ze okulary sie czasem potrafia od muszli dopaprac i tyle. A tak to sobie jakos trzeba radzic i nie widze potrzeby kupowania niewiadomo jak wymyslnych muszli itd...

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chyba jak większość osób, ja tam też tylko lewym potrafię :-(
    Hmmm... Ja patrzę przez wizjer tylko prawym okiem, nawet mi nie przyszło do głowy kadrować lewym :-) Z uwagi na konstrukcję aparatu i moją praworęczność wydaje mi się to najbardziej naturalne... No i drugim okiem mogę obserwować co się dzieje dookoła. Pewnie zaraz powstanie ankieta "którym okiem patrzysz w wizjer" ;-)
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    Pewnie zaraz powstanie ankieta "którym okiem patrzysz w wizjer" ;-)
    Była już http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12489

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów