Co do tego wymarzonego cropa przez fotoreporterów... sprawa dotyczy Formuły 1...w zasadzie chyba wszyscy panowie robiący profesjonalne zdjęcia w tym sporcie mają Canony (może dwóch ma Nikony), chyba wszyscy mają cyfrę (bodaj jeden czy dwóch robi jeszcze na analogu) i... w przypadku cyfry Canona jest to CANON 1 Ds Mark II ! Używają tam szkieł od fisha 14/2.8 poprzez16-35 L po 600/4 IS.
Ja potrzebuję wielkiej ilości strzałów na sekundę, ale nie ukrywam, że w zasadzie jest mi to potrzebne tylko na pokazy lotnicze i chodzi w większości o tzw. "mijanki". Do 3/4 zadań reporterskich 5 kl/s jest ilością aż nazbyt wystarczającą, jakość pełnej klatki przdatna tak samo jak zakres ogniskowych. Taki 70-200 zaczyna być idealnym obiektywem właśnie na FF i moim zdaniem pełna klatka dla reporterów to bardzo dobry pomysł i ja bym go promował.
Sam się czasami param "reporterką" i w 5D brakuje mi najbardziej lepszego AF i pomiaru światła z D200, potem tych 5 kl/s a na końcu uszczelnień. Gdyby to miał to byłby moim zdaniem świetnym aparatem dla fotoreporterów.