Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Polaryzacyjny filt a obiektyw 18-55

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Polaryzacyjny filt a obiektyw 18-55

Witam

Pytanie zadaje praktycznie do wszystkich co zaczynali przygodę z obiektywem kitowym 18-55 w 350 d czy 400 d 30 d itp i stosowali filt polaryzacyjny. Ponieważ zauważyłem, ze podczas ostrzenia obraca się pierścień na który zakłada się obiektyw, jak Wy go ustawialiście, najpierw ostrzenie a potem jeszcze raz kręcenie filtrem? Powiem szczerze niby banał ale chyba mocno wkurzające? Wiem wiem, powiecie kup sobie inny obiektyw i sprawa z głowy, ale mi nie o to chodzi bardziej interesuje mnie technika jak dobrze stosować filtr polaryzacyjny mają kita z ruchomym pierścieniem.

Dziękuje za każdą odpowiedź.

400 D coraz bliżej, bliżej a może 30D hmm zobaczymy.....

Sylwek

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Dokładnie tak jak napisałeś - najpierw ostrość, potem polar. Trzeba tylko uważać, żeby nie ruszyć ostrości... Generalnie KIT nie jest najlepszym obiektywem do takiej zabawy, ale "jak się nie ma co się lubi..."
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ostrość - polar - doostrzenie, tak na wszelki wypadek, gdybyś jednak poruszył. Zawsze lepsze będzie z ostrością tam gdzie trzeba i minimalnie osłabionym działaniem polarka, niż odwrotnie.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak jak koledzy opisali. Jeśli pierścień polara chodzi w miarę luźno to przy doostrzaniu można można go przytrzymać - AF sobie poradzi.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    ostrość - polar - doostrzenie...
    Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    ...Jeśli pierścień polara chodzi w miarę luźno to przy doostrzaniu można można go przytrzymać - AF sobie poradzi.
    To jest przepis idealny na kita z polarem. Sprawdzony osobiście wiele razy. Tak robiłem, robię i tak będę robił tym szkiełkiem
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

podpisuje sie pod tym co już zostało napisane, a od siebie dodam, że mozna sie do tego przyzwyczaić i nie sprawia to problemu

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Po pewnym czasie nie bedziesz musial nawet doostrzac bo sam wyczujesz w ktora strone trzeba drgnac pierscieniem AF'a zeby bylo znowu ostro
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Uprawnienia umieszczania postów