ja wybieram sam zdjęcia - kiedyś tak robiłem że młodym dawałem płytkę z fotami i żeby powybierali te do albumu, ale zanim oni sie decydowali to mijał mi czas oddania działa który miałem wpisany w umowie![]()
ja wybieram sam zdjęcia - kiedyś tak robiłem że młodym dawałem płytkę z fotami i żeby powybierali te do albumu, ale zanim oni sie decydowali to mijał mi czas oddania działa który miałem wpisany w umowie![]()
Niestety "zrobienie" ślubu to jedno, a obróbka to drugie. Najłatwiej jest chyba zrobić zdjęcia. Potem jednak trzeba ja przejrzeć, wybrać, wykadrować,czasami dopieścić, wywołać, powklejać. Ślub to 2 dni, a obróbka około 4 dni. To się tak wydaje, ale czas leci.
---------------------------
stopka
hmm... to napisz prosze jeszcze ile fotek obrabiasz w 4 a ile w 6h...
generalnie to jestem pod wrazeniem...
zrzutka na kompa,obrobka rawa,wolanie do tiffa/jpega, poprawki,wrzuta na cd,prezentacja czy cos...no no... musisz miec kompa potwora i mega szybko klikac myszka...
nie zebym sie czepial ale...;P
ja wybieram sam zdjecia...zazwyczaj robie nadmiar zeby bylo z czego wybierac,zebym mial bezpieczny margines ujec...
mlodzi dostaja finalna wersje z przebranymi zdjeciami...rzadko zdarza sie zeby prosili o wiecej-czyli takze o te nieobrobione/nieudane/do wyrzycenia
Ostatnio widziałem zdjęcia gościa, który robił same JPG. Potem wrzucił to wszystko na płytkę i zrobił prezentację. Młodzi dostali jeszcze album i tylko w nim były po kadrowane i dopieszczone zdjęcia. Na prezentacji były - przynajmniej tak wyglądały - oryginały JPG. I takim sposobem można zrobić zdjęcia w 4 godziny. Bo co to jest wybrać 100 i podrasować.
---------------------------
stopka
Albo nie ma czasu na obrobke i dlatego mu to az tak dlugo zajmuje(cos o tym wiem, zdjecia z Wielkanocy i z Goraszki jeszcze leza
).
Ale abstrahujac i mocno uogolniajac (czyli nie tylko zdjecia slubne) to u mnie srednia predkosc to 20-30 na godzine (chyba ze naprawde trzeba cos dlubac lassami, pipetkami, stemplami itp).
w takim razie moje 5-6 dni nalezy traktowac jako 5-6 dni x 2-3h![]()