Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: ile czasu zajmuje postprocessing postślubny?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja wybieram sam zdjęcia - kiedyś tak robiłem że młodym dawałem płytkę z fotami i żeby powybierali te do albumu, ale zanim oni sie decydowali to mijał mi czas oddania działa który miałem wpisany w umowie
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    średnio 1k zł za slub 4 śluby w miesiącu to 31 dni pracy ( jeden dzień focenie , sześc dni obróbka )
    minus zus , podatki, koszty , amortyzacja sprzętu
    wyjdzie jakieś 5 zł za h pracy . hmm to nie lepiej na budowę się nająć za 10-15 zł/h ?
    A jak wyglada to przeliczenie w odniesieniu do tych co slubami dorabiaja a nie zarabiaja?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A jak wyglada to przeliczenie w odniesieniu do tych co slubami dorabiaja a nie zarabiaja?
    Skoro ktoś jeden dzień foci a sześć dni obrabia, to nie ma czasu na jakąś inną pracę

A tak na poważnie to u mnie obróbka , odbitki , zapakowanie w album to jakieś 4-6h w zależności od ilości fotek .

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Niestety "zrobienie" ślubu to jedno, a obróbka to drugie. Najłatwiej jest chyba zrobić zdjęcia. Potem jednak trzeba ja przejrzeć, wybrać, wykadrować,czasami dopieścić, wywołać, powklejać. Ślub to 2 dni, a obróbka około 4 dni. To się tak wydaje, ale czas leci.
    ---------------------------
    stopka

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Cool

Skoro ktoś jeden dzień foci a sześć dni obrabia, to nie ma czasu na jakąś inną pracę

A tak na poważnie to u mnie obróbka , odbitki , zapakowanie w album to jakieś 4-6h w zależności od ilości fotek .
    hmm... to napisz prosze jeszcze ile fotek obrabiasz w 4 a ile w 6h...
    generalnie to jestem pod wrazeniem...
    zrzutka na kompa,obrobka rawa,wolanie do tiffa/jpega, poprawki,wrzuta na cd,prezentacja czy cos...no no... musisz miec kompa potwora i mega szybko klikac myszka...

nie zebym sie czepial ale...;P

ja wybieram sam zdjecia...zazwyczaj robie nadmiar zeby bylo z czego wybierac,zebym mial bezpieczny margines ujec...
    mlodzi dostaja finalna wersje z przebranymi zdjeciami...rzadko zdarza sie zeby prosili o wiecej-czyli takze o te nieobrobione/nieudane/do wyrzycenia
    szkiełko i oko

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Ostatnio widziałem zdjęcia gościa, który robił same JPG. Potem wrzucił to wszystko na płytkę i zrobił prezentację. Młodzi dostali jeszcze album i tylko w nim były po kadrowane i dopieszczone zdjęcia. Na prezentacji były - przynajmniej tak wyglądały - oryginały JPG. I takim sposobem można zrobić zdjęcia w 4 godziny. Bo co to jest wybrać 100 i podrasować.
    ---------------------------
    stopka

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Albo nie ma czasu na obrobke i dlatego mu to az tak dlugo zajmuje (cos o tym wiem, zdjecia z Wielkanocy i z Goraszki jeszcze leza ).
    Ale abstrahujac i mocno uogolniajac (czyli nie tylko zdjecia slubne) to u mnie srednia predkosc to 20-30 na godzine (chyba ze naprawde trzeba cos dlubac lassami, pipetkami, stemplami itp).

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Albo nie ma czasu na obrobke i dlatego mu to az tak dlugo zajmuje (cos o tym wiem, zdjecia z Wielkanocy i z Goraszki jeszcze leza ).
    Ale abstrahujac i mocno uogolniajac (czyli nie tylko zdjecia slubne) to u mnie srednia predkosc to 20-30 na godzine (chyba ze naprawde trzeba cos dlubac lassami, pipetkami, stemplami itp).
    I o to mi chodzi , gdyż 6 dni po 1h dziennie to 6 godzin postprocessingu, a nie 6 dni .

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

w takim razie moje 5-6 dni nalezy traktowac jako 5-6 dni x 2-3h
    szkiełko i oko

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez medic Zobacz posta
    zalezy...

generalnie od wymagan i ilosci pstryknietych (dobrych fot)
    zakladajac ze powstalo ich okolo 200 (rawow rzecz jasna) i ze warto naprawde przylozyc sie do 100-120 to wychodzi mi ok 5-6 dni i w tym:

-obrobka
    -prezentacja
    -nagranie plytek

slowem z tydzien trzeba liczyc...akurat jak mlodzi z honeymoon'u wracaja

nie wygląda, żebyś był osobą zbyt pracowitą :-)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów