Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Czy nowe matryce Canona poprawią plastykę obrazu?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Czy nowe matryce Canona poprawią plastykę obrazu?

[EDIT Kubaman]: wydzielone z wątku http://www.canon-board.info/showthre...=25051&page=13

interesuje mnie, czy efekt końcowy - samo zdjęcie z 40D może się różnić plastyką, rozpiętością tonalną itp. od fotek z wcześniejszych modeli. Czy obecnie widać różnicę oglądając zdjęcie z (pomijając wielkość) 300D vs np. 30D? (zakładam, że fot. zrobione w tych samych warunkach i tym samym szkłem) ?
    W przypadku porównania w/w do np. 5D jest ewidentna przepaść. Czy te 14 bitów w 40D realnie wpłynie na efekt końcowy? Pomijam wszelkie inne różnice, które są oczywiste typu AF, wizjery, bajery itp. Nie mam możliwości porównania obrazu z takiego 300D do analogicznego z np. 30D. Ale oglądając zdjęcia w sieci widoczną i faktyczną różnicę widzę jedynie w przypadku 5D i wyżej. Czy zatem jedyną zmianą będzie wielkość matrycy (nie wnikam nawet w szumy) czy może też i jakość, plastyka, dynamika obrazu przez nią generowanego. Wiem, że teraz trudno na to odpowiedzieć ale obawiam się, że nadal będzie to "płaski" obraz w ramach swojego segmentu... No chyba, że...

Domyślnie format tylko to sie "liczy"

będzie płaski cudów nie ma...
    odbitka A4 z 5D jest płaska (oczywiscie nie ma szumów i jest pełno detali)
    odbitka ze slajdu 6x7 jest DUZO bardziej trójwymiarowa (czuć "powietrze")
    pomimo tego ze ma ziarnio (szumy ha..ha ) i porównywalna ilosc detali
    Nowa jedynka z 21 Mb dalej będzie płaska w porównaniu ze średnim formatem z analoga (oczywiscie "pokona go" detalem i brakiem struktury (szumów)

tutaj nic sie nie da zrobic poza zwiększeniem naświetlanego formatuformatu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frikmen Zobacz posta
    ...
    odbitka ze slajdu 6x7 jest DUZO bardziej trójwymiarowa (czuć "powietrze")
    Czy definicja "powietrza" jest w ksiazce o fotografii na tej samej stronie
    co "swietlistosc", czy tej, gdzie pisza o "duszy"?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Czy definicja "powietrza" jest w ksiazce o fotografii na tej samej stronie
    co "swietlistosc", czy tej, gdzie pisza o "duszy"?
    zbędna złośliwość....

Coś już napisał

Domyślnie

nteresuje mnie, czy efekt końcowy - samo zdjęcie z 40D może się różnić plastyką, rozpiętością tonalną itp. od fotek z wcześniejszych modeli.
    Większa ilość pikseli na matrycy aps-c to nie tylko wieksze szumy ale także dyfrakcja.Np. w 30d z 8 milionami na pokładzie dyfrakcja zaczyna się od przesłony f/11...
    Natomiast w 400d z matryca 10 mln piksi ta ma mijesce już przy przesłonie f/8 - co widać na porównaniach zdjęc w formacie JPEG przy różnego rodzaju testach.Zdjęcia z 400-ki są troszke bardziej blurowate od tych z 350d i 30d.
    Warto mieć to na uwadze zanim dokona się zakupu 40d...

Oczywiśce na odbitce i tak nikt nie zauwazy róznicy...ale nie każdy takie robi.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carver Zobacz posta
    zbędna złośliwość....
    Absolutnie nie zlosliwosc. To dosc mocne stwierdzenie,
    ze "nowa jedynka z 21 Mb dalej będzie płaska w porównaniu ze średnim formatem z analoga" i ze "tutaj nic sie nie da zrobic"
    wydaje sie byc poparte tylko "powietrzem"... To troche malo,
    tak mi sie wydaje...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Absolutnie nie zlosliwosc. To dosc mocne stwierdzenie,
    ze "nowa jedynka z 21 Mb dalej będzie płaska w porównaniu ze średnim formatem z analoga" i ze "tutaj nic sie nie da zrobic"
    wydaje sie byc poparte tylko "powietrzem"... To troche malo,
    tak mi sie wydaje...
    Rozkład głębi ostrości i odcięcia tła od fotografowanego obiektu zależy od wielkości matrycy / filmu więc 21 megapikseli czy nawet 210 megapikseli w nowej jedynce tego nie zmienią bo to wciąż tylko mały obrazek. W pewnych sytuacjach to lepiej, w innych gorzej, zależy co się chce na zdjęciu uzyskać. Akurat różnica między średnim formatem a małym jest większa niż między małym a cropem i to widać na dowolnym zdjęciu. Mnie jednak osobiście mały obrazek zadowoli i nowego 5DMkII pewnie już kupię.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Rozkład głębi ostrości i odcięcia tła od fotografowanego obiektu zależy od wielkości matrycy / filmu więc 21 megapikseli czy nawet 210 megapikseli w nowej jedynce tego nie zmienią bo to wciąż tylko mały obrazek.
    prawda, jesli zakladasz jednakowy krazek rozproszenia dla wszystkich medium tego samego formatu. a tak niekoniecznie jest.

wieksza rozdzielczosc matrycy daje potencjalnie wiekszy rozmiar docelowego druku. w stosunku do docelowego rozmiaru druku mozna przyjac inny krazek rozproszenia, co da inna (plytsza) glebie ostrosci. w szczegolnosci, moze to dawac inna glebie ostrosci dla matrycy FF 21Mpix a np. matrycy FF 12Mpix. oczywiscie, dostrzegalana na odpowiednio duzym wydruku przy ogladaniu z okreslonej odleglosci

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    Przepraszam... ale chciałem na szybko bez wężyka.
    nie rozumiem. najpierw piszesz o 10 sekundach zamiast dwoch, a teraz, ze na szybko zdecyduj sie
    www albo tez flickr

Domyślnie

kolego snowboarder!
    powietrze trzeba "poczuć" a nie o nim przeczytać
    zachęcam Cię do zobaczenia jakiś stykowych odbitek z 8x10"

zobacz może kiedyś zam zakochasz sie w drewnianej skrzynce...
    http://www.uncommonphotographers.net/?m=200611
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

frikmen ale po co ta dyskusja? przeciez nie ma sensu udowadniac juz udowodnionego. tak, element rejestrujacy obraz o rozmiarach 6cm x 6cm daje bardziej "plastyczne" (vel malarskie) efekty niz element o rozmiarach 3.6cm x 2.4cm. ale czy to znaczy, ze cala fotografia oparta na malym obrazku jest jakas do bani? albo czy to znaczy, ze kazda fotografia ze sredniego formatu jest o niebo lepsza od malego obrazka? ja osobiscie wole swoj korpus maloklatkowy, od srednioformatowego Kijeva kolegi, glownie z powodu wygody uzytkowania, zawsze jest przy mnie i daje swietne rezlutaty. a wiadomo, ze lepsze zdjecie z malego obrazka niz zadne ze sredniego formatu.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów