To zdecydowanie nie są monitory do fotografii.
SM971P i SM215TW to jest w zasadzie (poza wielkością) to samo. Tomasz1972 co prawda oprofilował swój, ale Tomek Urbanowicz nie. Powtarzalność egzemplarzy pod psem, plus typowe defekty klasy masowej (np przebarwienia, głównie w cieniach, wąska regulacja). Niedawno profilowałem komuś taki monitor. Krzywa korekcji to wściekły wąż boa. Żenada. Poniżej wykres krzywej korekcji wyjątkowo dobrego egzemplarza:
Jak widać, w cieniach jest spore przekłamanie jasności. Oznacza to że monitor będzie fałszywie pokazywał detale w cieniach i na dodatek wykazywał przebarwienia, tym większe im ciemniejszy odcień. Wykrzywienie linii wykładniczo na całej długości, wskazuje na nieprawidłowy parametr gamma. Oczywiście w miejscach gdzie linia jest w miarę prosta, sytuacja jest sztucznie wyidealizowana przez oprogramowanie profilera (że niby radzi sobie z defektami). W rzeczywistości defekty (choć mniejsze) występują na całej przestrzeni jasności.
A to krzywa korekcji skopanego egzemplarza:
Z pozoru 1/3 jasności w jasnych partiach w porządku, jednak im ciemniej tym pojawia się niepoprawna kompensacja gamma. Już przy 50% jasności widać nachylanie wykładnicze, czyli tendencję do przekontrastowania. W cieniach tragedia. Przebarwienia w niebieski i zakłócenie w stosunkach jasności. Nie do skorygowania.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-08-2007 o 22:23 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Dzisiaj zamówiłem Eizo 2410 gadanie jakoby ten co chcem kupic był po wystawowy to troszke przesada , gwarantowano mi ,ze monitor jest orginalnie zapakowany i nie macany przez macanta i taki dostane w poniedziałek cena 4650zł 5 lat gwarancji
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
Celem uzupełnienia dodam , że monitory były kalibrowane takim samym kalibratorem, oraz na takich samych ustawieniach .
Poniżej wykres z profilowania laptopa :
A ja wczoraj zamowilem Della 2407wfpW sumie zaplace niecale Ł400. Doszedlem do wniosku, ze nie jest mi potrzebny monitor za 5000zl skoro nie zajmuje sie zawodowo grafika. Ot
![]()
Gdzie można kupić za taką cenę ?.
Sam z chęcią bym nabył.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 30-08-2007 o 20:59
Za taka cene to tylko na ebayuTutaj jest inna aukcja tego samego sprzedawcy. Aukcje z licytacja koncza sie srednio o 40L; taniej niz 'kup teraz'. Jak monitor dojdzie, to sie podziele wrazeniami. Mam nadzieje, ze pozytywnymi
![]()
Oto jeszcze jedna krzywa korekcji Samsunga z rodziny 970P i innych z tym wyświetlaczem. Może da to do myślenia, przy nad rozważaniu zakupu taniego LCD:
Zrzut pozyskany dzięki uprzejmości Tomasza Urbanowicza.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-08-2007 o 11:57