Strona 57 z 103 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Sugeruję zagadnąć Tomka Urbanowicza i zapoznać się z jego bojami w skalibrowaniu takiego monitora. Zdecydowanie odradzam. W podobnym przedziale cenowym rozsądniej jest nabyć przyzwoitą 19-tkę.
    Tomek używa , tak jak ja Samsunga SyncMaster 971P ( lafot przy profilowaniu daje radę )

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waskowiak Zobacz posta
    pa więc jednak większa przestrzeń barw jest zaletą dla fotografów bardziej wymagających......
    To zdecydowanie nie są monitory do fotografii.

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Tomek używa , tak jak ja Samsunga SyncMaster 971P ( lafot przy profilowaniu daje radę )
    SM971P i SM215TW to jest w zasadzie (poza wielkością) to samo. Tomasz1972 co prawda oprofilował swój, ale Tomek Urbanowicz nie. Powtarzalność egzemplarzy pod psem, plus typowe defekty klasy masowej (np przebarwienia, głównie w cieniach, wąska regulacja). Niedawno profilowałem komuś taki monitor. Krzywa korekcji to wściekły wąż boa. Żenada. Poniżej wykres krzywej korekcji wyjątkowo dobrego egzemplarza:

Jak widać, w cieniach jest spore przekłamanie jasności. Oznacza to że monitor będzie fałszywie pokazywał detale w cieniach i na dodatek wykazywał przebarwienia, tym większe im ciemniejszy odcień. Wykrzywienie linii wykładniczo na całej długości, wskazuje na nieprawidłowy parametr gamma. Oczywiście w miejscach gdzie linia jest w miarę prosta, sytuacja jest sztucznie wyidealizowana przez oprogramowanie profilera (że niby radzi sobie z defektami). W rzeczywistości defekty (choć mniejsze) występują na całej przestrzeni jasności.

A to krzywa korekcji skopanego egzemplarza:

Z pozoru 1/3 jasności w jasnych partiach w porządku, jednak im ciemniej tym pojawia się niepoprawna kompensacja gamma. Już przy 50% jasności widać nachylanie wykładnicze, czyli tendencję do przekontrastowania. W cieniach tragedia. Przebarwienia w niebieski i zakłócenie w stosunkach jasności. Nie do skorygowania.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-08-2007 o 22:23 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Dzisiaj zamówiłem Eizo 2410 gadanie jakoby ten co chcem kupic był po wystawowy to troszke przesada , gwarantowano mi ,ze monitor jest orginalnie zapakowany i nie macany przez macanta i taki dostane w poniedziałek cena 4650zł 5 lat gwarancji
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers Zobacz posta
    dostane w poniedziałek
    Proszę zaspokoić moją ciekawość i dać znać po odbiorze.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    To zdecydowanie nie są monitory do fotografii.

SM971P i SM215TW to jest w zasadzie (poza wielkością) to samo. Tomasz1972 co prawda oprofilował swój, ale Tomek Urbanowicz nie. Powtarzalność egzemplarzy pod psem, plus typowe defekty klasy masowej (np przebarwienia, głównie w cieniach, wąska regulacja). Niedawno profilowałem komuś taki monitor. Krzywa korekcji to wściekły wąż boa. Żenada. Poniżej wykres krzywej korekcji wyjątkowo dobrego egzemplarza:

Jak widać, w cieniach jest spore przekłamanie jasności. Oznacza to że monitor będzie fałszywie pokazywał detale w cieniach i na dodatek wykazywał przebarwienia, tym większe im ciemniejszy odcień. Wykrzywienie linii wykładniczo na całej długości, wskazuje na nieprawidłowy parametr gamma. Oczywiście w miejscach gdzie linia jest w miarę prosta, sytuacja jest sztucznie wyidealizowana przez oprogramowanie profilera (że niby radzi sobie z defektami). W rzeczywistości defekty (choć mniejsze) występują na całej przestrzeni jasności.

A to krzywa korekcji skopanego egzemplarza:

Z pozoru 1/3 jasności w jasnych partiach w porządku, jednak im ciemniej tym pojawia się niepoprawna kompensacja gamma. Już przy 50% jasności widać nachylanie wykładnicze, czyli tendencję do przekontrastowania. W cieniach tragedia. Przebarwienia w niebieski i zakłócenie w stosunkach jasności. Nie do skorygowania.
    Celem uzupełnienia dodam , że monitory były kalibrowane takim samym kalibratorem, oraz na takich samych ustawieniach .

Poniżej wykres z profilowania laptopa :

Uzależniony

Domyślnie

A ja wczoraj zamowilem Della 2407wfp W sumie zaplace niecale Ł400. Doszedlem do wniosku, ze nie jest mi potrzebny monitor za 5000zl skoro nie zajmuje sie zawodowo grafika. Ot

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Gdzie można kupić za taką cenę ?.
    Sam z chęcią bym nabył.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Gdzie można kupić za taką cenę ?.
    Sam z chęcią bym nabył.
    W UK, najczęściej oferty Della z dobrymi cenami dotyczą sprzętu "refurbished". :-)
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 30-08-2007 o 20:59

Uzależniony

Domyślnie

Za taka cene to tylko na ebayu Tutaj jest inna aukcja tego samego sprzedawcy. Aukcje z licytacja koncza sie srednio o 40L; taniej niz 'kup teraz'. Jak monitor dojdzie, to sie podziele wrazeniami. Mam nadzieje, ze pozytywnymi

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Oto jeszcze jedna krzywa korekcji Samsunga z rodziny 970P i innych z tym wyświetlaczem. Może da to do myślenia, przy nad rozważaniu zakupu taniego LCD:

Zrzut pozyskany dzięki uprzejmości Tomasza Urbanowicza.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-08-2007 o 11:57

Strona 57 z 103 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów