Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: 16-35 2,8L II vs 17-40 4,0L ( krajobraz )

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie 16-35 2,8L II vs 17-40 4,0L vs Sigma 12-24 f/4.5-5.6 EX DG HSM ( krajobraz )

Witam !!

Szukam czegoś bardzo szerokiego pod 5D. Zastosowanie głownie krajobraz i architektura. Czy cokolwiek za wyjątkiem światła ( które dla mnie nie jest niezbędne bo i tak bede przymykał do 8,0 lub wiecej ) przemawia za tym żeby widać dodatkowe 3000zł na 16-35 ?? ( kolory kontrast plastyka ??) A może Sigma 12-24 f/4.5-5.6 EX DG HSM ( firma do której mam lekki uraz) oferująca najszersze szkło ale...
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 12-08-2007 o 17:57

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

oceń sam

link
    lepsze jutro było wczoraj

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Miałem możliwość sprawdzić sobie MK II na tle mojego 17-40, przy F/8 nie ma absolutnie żadnej różnicy, ja nie dostrzegłem niczego co przemawiałoby za wydaniem kolejnej kasy, jednak darek(może sie wypowie) który brał ode mnie to szkło miał wcześniej /4 i ze zmiany jest zadowolony choć dla niego priorytetem było użyteczne /2.8.

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Allensteiner Zobacz posta
    oceń sam

link
    Dzięki za linka wg mnie róznica owszem jest nawet przy f:8 ale jedynie na rogach . Co ciekawe środek boków wg mnie jest lepszy w 17-40. 17-40 ma też lekką dominante niebiską ale to może wynikac z nieprecyzyjnego ustawienia obiektywu a co za tym idzie róznicy w pomiarze światła ( kadry nie sa idelanie takie same ) Generalnie jest to za mała róznica (jak dla mnie ) żeby czyniła racjonalnym wydawanie 2x tyle kasy więc 3000 zostają w kieszeni pewnie nie na długo

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

qrcze MK II to nie wiem kto tu ma wiec merytorycznie to chyba nikt sie nie wypowie choc pewnie do powiedzenia wielu wiele bedzie mialo

ale odpowiedz jest jedna w takich wypadkach... jesli potrzebujesz tych f/2.8 to dyskusja o kupowaniu f/4 nie ma sensu ale jesli nie potrzebujesz to wydawanie wiekszej kasy nie ma sensu
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    qrcze MK II to nie wiem kto tu ma wiec merytorycznie to chyba nikt sie nie wypowie choc pewnie do powiedzenia wielu wiele bedzie mialo

ale odpowiedz jest jedna w takich wypadkach... jesli potrzebujesz tych f/2.8 to dyskusja o kupowaniu f/4 nie ma sensu ale jesli nie potrzebujesz to wydawanie wiekszej kasy nie ma sensu
    Własnie takiego gdybania sie boje - gdyż niestety tylko bezpośrednie porównanie zrobione przez osobę która dokonała przesiadki mogło by mi coś podpowiedzieć.

Co do drugiej części wypowiedzi to ja równiez opieram się o to twierdzenie choć nie do końca jest ona prawdziwe. Biorąc np: 24-105 4,0L IS i 24-70 2,8L teoretycznie jedyna róznica to światło zasięg i IS a praktycznie okazało się ze 24-70 2,8L to jednak szkło o wiele lepszej kolorystyce kontraście plastyce i ostrości ( nie tej testowej tylko rzeczywistej ) W tamtym przypadku warto było dołożyć każdą pojedyńczą złotówke skladającą się na różnice w cenie ( przynajmniej jak dla mnie)

Pytanie jest takie czy taka róznica jest równiez miedzy 16-35 a 17-40 ??

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja też jestem zdania , że 16-35 mk I to jest niewypał. Ale na szczęście już go się pozbyłem !!!
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    16-35 Mk I nawet nie bralem pod uwage, byl to niewypal, Mk II to zupelnie inna para kaloszy...
    Super szklo, aktualnie moje ulubione.
    Mam pare zdjec w galerii z Washingtonu
    16-35 MkII to moim zdaniem rewelacja.
    Wlasnie do wczoraj mialem dylemat. Mialem mozliwosc zakupu MKII (i wymienic swoj 17-40L gdyz czasem mi swiatla brakuje), ale tez rozwazalem, ze skoro brakuje swiatla, to moze lepiej zostawic 17-40L i dokupic 35L i 135L.
    Wiem, ze brzmi to troszke jakbym nie wiedzial czego chce. Ale moj zestaw (17-40, 24-70 i 70-200 f/2.8 ) wlasnie takich zmian potrzebuje. Nie wiem tylko co pierwsze. Niestety nie moge sobie pozwolic na wszystko od razu i tak stoje w miejscu od pol roku Plus tylko taki, ze w tym czasie zrobili MKII :-P Jak jeszcze poczekam, to moze i te dwie stalki nowych wersji sie doczekaja

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Wlasnie do wczoraj mialem dylemat.
    Znaczy, ze juz nie masz dylematu? Przeciez te dylematy to jedna z fajniejszych
    stron naszego hobby (zbieranie obiektywow, jesli by ktos mial watpliwosci...).

A na serio, to radze ci kupic najpierw 35 f1.4L
    W ten sposob bedziesz mial naprawde duzo frajdy odkrywajac prime'owy
    swiat. To unikatowe szklo. A 17-40 zdazysz zawsze wymienic na 16-35 II.

A przy okazji z nowych (dla mnie) odkryc - na moj ostatni wyjazd kupilem
    Slingshot'a 200. Kurcze, jaka to jest super torba!

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

A gdybyśmy do tej konkurecnji dodali jeszce jednego zawodnika Sigma 12-24 f/4.5-5.6 EX DG HSM to jakie były by wasze wybory pod kątem krajobrazu i pełnej klatki ?? Poniżej kilka informacji ogólnych
    Sigma:

-dużo szerzej ( ale taki kat to nie bułka z masłem ),
    -cena troche wyższa niż 17-40 ale nadal sporo niższa niż 16-35
    -światło najciemniejszy z wszystkich (ale i tak byłby przymykany do min. 8,0)
    -jakośc wykonania - wiadomo sigma
    -AF słabszy niż canon ale przy takiej tematyce niezbyt istotny
    -brak mozliwości zastosowania przedniego filtra z powodu bardzo wypuklej soczewki co może owocować kontuzjami szkła.
    - Jakośc obrazu no własnie tu mam największy dylemat choć oglądając zdjęcia na PBASE i stronie JUZY wygląda bardzo bardzo OK

Sam nie wiem pomocy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów