Strona 18 z 36 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 353

Wątek: Kiedy wyjdzie następca 30D??

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zakładając nawet że te plotki są prawdziwe to jakoś zupełnie mnie to nie rusza. Mam 30D i dla mnie hierarchia rzeczy które chciałbym aby były lepsze wygląda tak:

1. Większa rozpiętość tonalna matrycy, ze 2-3 EV
    2. Większy wizjer np. taki jak w 5D, wtedy łatwiej się komponuje kadr.
    3. Lepszy i skuteczniejszy AF np. punkty krzyżowe.
    I to jest wszystko z rzeczy naprawde ważnych. 1 i 2 wiadomo że nie będzie a tylko niepoprawni optymiści spodziewają się 3.

Pozostają jeszcze takie ochłapy jak wyższa rozdzielczość (kosztem ostrości), AutoISO, ikona trybu pomiaru światła w wizjerze, regulacja AF, większy LCD czy jakiś dodatkowy guzik na tylnej ściance. Krótko mówiąc jest ta sama historia co zwykle czyli z poprzedniego modelu nie warto się przesiadać. Z 10D czy 20D już tak.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A z moich przecieków wynika właśnie, że 40D będzie mieć nowy AF. Czy lepszy, to się okaże.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Zakładając nawet że te plotki są prawdziwe to jakoś zupełnie mnie to nie rusza. Mam 30D i dla mnie hierarchia rzeczy które chciałbym aby były lepsze wygląda tak:

1. Większa rozpiętość tonalna matrycy, ze 2-3 EV
    2. Większy wizjer np. taki jak w 5D, wtedy łatwiej się komponuje kadr.
    3. Lepszy i skuteczniejszy AF np. punkty krzyżowe.
    I to jest wszystko z rzeczy naprawde ważnych. 1 i 2 wiadomo że nie będzie a tylko niepoprawni optymiści spodziewają się 3.

Pozostają jeszcze takie ochłapy jak wyższa rozdzielczość (kosztem ostrości), AutoISO, ikona trybu pomiaru światła w wizjerze, regulacja AF, większy LCD czy jakiś dodatkowy guzik na tylnej ściance. Krótko mówiąc jest ta sama historia co zwykle czyli z poprzedniego modelu nie warto się przesiadać. Z 10D czy 20D już tak.

20D i 30D te praktycznie te same aparaty, pomijając bufor i punktowy pomiar światła. Jeżeli ktoś tego nie potrzebuje to nie ma po co się przesiadać na nowszy. Przesiąść się można z 10D ale 20D i 30D biorę pod uwagę jak równoważne. Z 20D lub wyżej można się przesiąć chyba tylko na pełną klatkę albo 1D, inaczej różnica będzie praktycznie zerowa.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canon EOS System Zobacz posta
    A co do 40D to 6.25 klatek/sek. to raczej niemożliwe. Musiałby więcej kosztować. Pewnie zostaną przy 5 klatkach/sek. - i tak nikt nie potrzebuje więcej.
    pozwolę się nie zgodzić. Po pierwsze ja na przykład zadowolił bym sie z chęcią większą ilością zdjęć na sek niż 5 (ale to mało istotny szczegół) ale wydaje mi się, że z marketingowego punktu widzenia to mógłby być trafiony strzał Canona. Kiedy wprowadzono 20D z 5kl/sek wszyscy do niego podgonili i teraz to standard w tej klasie. Wojna megapikselowa (którą w tym segmencie Canon przespał bo ma świetną matrycę 8.2 MPx z 20D/30D) może zamienić się na woje na dodatki. 3 cale LCD konkurencja szybko nadgoni ale te 6,25 klatki to takie nie wiadomo co. Gdybym był producentem Nikona lub Sony odpuściłbym to zamiast konkurować na 6.38 klatki/sek. To będzie wyróżnik nowej linii do katalogów (jeśli będzie).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Canon EOS System Zobacz posta
    Z 20D lub wyżej można się przesiąć chyba tylko na pełną klatkę albo 1D, inaczej różnica będzie praktycznie zerowa.
    I tu się znowu nie zgodzę. Brak ISO co 1/3 EV to koszmar przy zdjęciach w teatrze. Brak ISO w wizjerze powoduje zepsute fotki. Ekran 20D w porównaniu z 3 calami to rozpacz i brak możliwości rzetelnej oceny czy zdjęcie należy powtórzyć czy nie. Oj ile razy przeżywałem w domu rozczarowania przy zdjęciach które w okienku 20D wyglądały na wyczesane. Zmiana na 40D będzie zupełnie racjonalna.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 04-08-2007 o 21:11 Powód: Automerged Doublepost
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony

Domyślnie

render - nie render

proponuje przyjrzec sie temu ... no wlasnie 'zdjeciu' ?

http://www.maxon.net/pages/images/cu...ge/sonycam.jpg

a pozniej poogladac wyczyny kolesia chocby na youtube:

http://uk.youtube.com/watch?v=sHRXrYlkNSM

ewentualnie obejrzec galerie co sie tworzy w 3D itp.

http://www.max3d.org ==> portfolio
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    pozwolę się nie zgodzić. Po pierwsze ja na przykład zadowolił bym sie z chęcią większą ilością zdjęć na sek niż 5 (ale to mało istotny szczegół) ale wydaje mi się, że z marketingowego punktu widzenia to mógłby być trafiony strzał Canona. Kiedy wprowadzono 20D z 5kl/sek wszyscy do niego podgonili i teraz to standard w tej klasie. Wojna megapikselowa (którą w tym segmencie Canon przespał bo ma świetną matrycę 8.2 MPx z 20D/30D) może zamienić się na woje na dodatki. 3 cale LCD konkurencja szybko nadgoni ale te 6,25 klatki to takie nie wiadomo co. Gdybym był producentem Nikona lub Sony odpuściłbym to zamiast konkurować na 6.38 klatki/sek. To będzie wyróżnik nowej linii do katalogów (jeśli będzie).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

I tu się znowu nie zgodzę. Brak ISO co 1/3 EV to koszmar przy zdjęciach w teatrze. Brak ISO w wizjerze powoduje zepsute fotki. Ekran 20D w porównaniu z 3 calami to rozpacz i brak możliwości rzetelnej oceny czy zdjęcie należy powtórzyć czy nie. Oj ile razy przeżywałem w domu rozczarowania przy zdjęciach które w okienku 20D wyglądały na wyczesane. Zmiana na 40D będzie zupełnie racjonalna.

Muszę się zgodzić! (może oprócz 6fps) :) Jeżeli komuś nie przeszkadza brak tych funkcji to chyba nie ma sensu. A co do wyświetlacza w 20D - zawsze można powiększyć obraz dla pewności. Nigdy nie zapomnę jak bardzo często oglądałem zdjęcia na negatywach i wyglądały na perfekcyjne... do czasu gdy obejrzałem skan lub odbitkę - nienawidzę tego uczucia :)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dyskusja zeszła na różnicę między 20D a 30D :-). Każdemu wg potrzeb. Znajomy fotograf ślubny najbardziej narzeka na mały LCD 20D na którym nic nie widać, a ISO co 1/3 go mało interesuje bo przed wejściem do kościoła ustawia na 800 i już nie zmienia :-). Mnie akurat to ISO bardzo się podoba bo jak jest ciemno i nie mam lampy to zawsze moge użyć np. ISO1000, a w studiu przy lampach czasem szybciej jest ustawić ISO125 albo 160 niż ruszać się z miejsca i regulować lampy na dwumetrowych statywach.

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Na www.photography-on-the.net ktoś zauważył, że wokół stopki są uszczelnienia jak z 1D Mark III, tak samo wokół przycisków u góry. Dodatkowo na schemacie górnego lcd widać, że pierwsza "liczba" wyświetlająca czułość ma kształt litery "A" - od Auto-ISO? :-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W sumie to fajnie jakby 40D miał te wszystkie rzeczy, bo wtedy 50D już musi mieć lepszy AF i matrycę, a siłą rzeczy i 7D którego kupię

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

podobają mi się te wszystkie dywagacje i poźniejsze rozczarowania. i mimo tego że wiem że nie będzie tak jak chcemy to w głebi czekam na premierę
    Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Na www.photography-on-the.net ktoś zauważył, że wokół stopki są uszczelnienia jak z 1D Mark III, tak samo wokół przycisków u góry. Dodatkowo na schemacie górnego lcd widać, że pierwsza "liczba" wyświetlająca czułość ma kształt litery "A" - od Auto-ISO? :-)
    ale klapka od karty pamięci wygląda normalnie
    Ostatnio edytowane przez schabu ; 04-08-2007 o 22:53
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Strona 18 z 36 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów