Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2028

Wątek: Canon EOS 1D Mark III

Mieszany widok

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Czy faktycznie są one aż tak precyzyjne? Ja mam do tego dość chłodne podejście - aparat fotograficzny nawet najdroższy i najdoskonalszy nie jest w stanie dorównać precyzji wymaganej i osiąganej np. w dyfraktometrach rentgenowskich. Z takimi pracowałem, dlatego jest mi łatwiej zaakceptować zrozumiałe niedoskonałości sprzętu foto. Nawet przy ich sporych cenach.
    Akurat porównanie precyzji aparatów Canon (nawet profi) do dyfraktometrów rentgenowskich jest niezbyt trafione.
    Toż to zupełnie inna działka. Canony są to produkty typowo użytkowe, a dyfraktometry służą do dokładnych pomiarów badawczych.

Równie dobrze można porównywać siłę ognia wiatrówki z potencjałem militarnym lotniskowca atomowego .

Lepiej porównywać z podobnymi produktami konkurencji.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    Akurat porównanie precyzji aparatów Canon (nawet profi) do dyfraktometrów rentgenowskich jest niezbyt trafione.
    Toż to zupełnie inna działka. Canony są to produkty typowo użytkowe, a dyfraktometry służą do dokładnych pomiarów badawczych.

Równie dobrze można porównywać siłę ognia wiatrówki z potencjałem militarnym lotniskowca atomowego .

Lepiej porównywać z podobnymi produktami konkurencji.
    Pozwolisz, że będę porównywał wedle swojego uznania
    Z mojego punktu widzenia oraz doświadczenia jest to trafione porównanie, bo ja po prostu nie spodziewam się cudów po aparatach foto, gdyż IMHO nie są wcale precyzyjne. Niektórzy za to się spodziewają i przeżywają rozczarowania. Czasami trzeba popatrzeć na zagadnienie z innej perspektywy. I dlatego posłużyłem się przekontrastowanym przykładem.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 25-07-2007 o 12:16

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Rozpatrując to bezwzględnie, dyfraktometry rentgenowskie są dużo bardziej dokładnymi przyrządami od aparatów fotograficznych. Natomiast uwzględniając cenę dyfraktometru i cenę lustrzanki już tak nie jest.
    Aparat za ok. 200-300 tys. EUR i przeznaczony stricte do pomiarów jest tak dokładny, jak wielka jest ta kwota.:-D
    Aparat za 2-3 tys EUR jest tak niedokładny, jak mała jest ta kwota.:rolleyes:

Uprawnienia umieszczania postów