Za czasów Gretaga to faktycznie znaczkiem można było rozróżnić. Obecnie nawet wygląda tak samo. Eizo kupuje od X-Rite partie kalibratorów i oferuje do sprzedaży z monitorami na zasadzie all-in-one. Nie mam pojęcia czy X-Rite sposób cokolwiek zmienia w tych partiach. Na pewno są różne wersje Eye OnePro, mogą być oferowane dla Eizo ColorEdge, bez zaszytej licencji na Mach3.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-07-2007 o 21:47
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Vitez
To że są ludzie, którzy nie wiedzą co sprzedają to mnie nie dziwi, choć czasami bardzo wkurza.
adalbert
Tom01 napisał mi to samo i tekst zrozumiałem, ale chciałem się dopytać, czy dobrze zrozumiałem.:rolleyes:
Tzn. Czy rżną Klientów na extra 300 PLN nic więcej nie oferując.![]()
Tom01
Napisałeś: Nie mam pojęcia czy X-Rite sposób cokolwiek zmienia w tych partiach.
Tak więc chyba dobrze odpowiedziałem powyżej Vitezowi.:rolleyes:
Ale zgodzisz się chyba, że przypinanie takiej łatki obligatoryjnie do rozmówcy, nie jest w dobrym tonie?
Cena ma zazwyczaj wiele składników. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że towar w innej cenie, który jest inaczej dystrybuowany lub przechodzący zupełnie inną drogę, jest "rżnięciem" klientów.
Jakiej "łatki" ??? Napisałem Vitezowi, że niestety zdarza mi się spotykać sprzedawców, którzy delikatnie mówiąc nie do końca wiedzą co sprzedają. Myślę, że miałeś szanse również spotkać się z podobną praktyką kupując najróżniejsze towary.
Co do kanałów dystrybucyjnych to nie dyskutuję i nie dyskutowałem. Moje pytania dotyczyły wyłącznie wersji specjalnej dla Eizo. Z pierwszej twojej odpowiedzi wynikało, że nie różnią się. Będąc doświadczonym przez życie (o czym było wyżej) zadałem kilka pytań - czy napewno ??? A w ostatniej odpowiedzi napisałeś zdanie zaczynające się od "nie mam pojęcia" co w mojej ocenie wskazuję, że jeżeli ktoś tak pisze to znaczy, że nie wie.
W tej sytuacji lepszym i bardziej profesjonalnym wyjściem byłoby szybkie dowiedzenie się, czy i czym w końcu te wersje się różnią i informacja tu oraz na stronie internetowej.
A "rżnięcie" jest między innymi wtedy gdy klient ewidentnie przepłaca bo np. nie zostaje do końca dobrze poinformowany o kupowanym produkcie.
Oczywiste dla mnie jest, że posiadacz Eizo wybierze specjalną wersję dla Eizo oczekując, że będzie dla niego lepsza i skłonny będzie za to zapłacić nawet te dodatkowe 300 PLN. Ale jeżeli "nie ma różnicy, poza ZNACZKIEM EIZO" to wg. mnie został naciągnięty.:sad:
Proszę unikać takiej retoryki, gdyż między wierszami wypływają zgoła inne wrażenia rozmówców.
Napisałem: "Różnica jest tylko w sposobie dystrybucji. Samo urządzenie i ma dokładnie takie same możliwości.". Co do "nie mam pojęcia", sugeruję nie wyciągać z kontekstu.
Nie udzielam się na forum, jako centrum informacji o produktach X-Rite. Roszczeniowa forma zwracania się do mnie, jest nie na miejscu.
Z użytkowego punktu widzenia, nie różnią się zupełnie. Nie zaobserwowałem żadnych różnic w wynikach kalibracji na różnych urządzeniach, zarówno Eizo jak i nie-Eizo. Inna cena jak napisałem, wynika z różnych dróg dystrybucji.
Proszę zauważyć analogię z rynku motoryzacyjnego. Część lub wyposażenie jest zawsze droższa w ASO niż u niezależnych dostawców. Towar droższy z zapewnieniem o jakości, dopasowaniu i ze wsparciem producenta, lub tańszy, dokupiony oddzielnie i radzenie sobie z nim samodzielnie. Każdy kanał sprzedaży ma prawo do ustalenia cen i zakresu usług dodanych, a klienci wybór.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-07-2007 o 16:35